Driver dla zielonego

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
niuchacz

Driver dla zielonego

Post autor: niuchacz »

Witam, z góry przepraszam za wszelkie błędy w rozumowaniu, ale techniką oświetleniową zainteresowałem się stosunkowo niedawno, sprawa wygląda następująco, pracuję nad projektem oświetlenia dla drona bazującego na mikrokontrolerze, głównym warunkiem jest autonomia systemu zasilania, nie chcę niczego łączyć z systemem drona. Stąd pomysł by zastosować zasilanie z akumulatora li-ion 18650.

Kontroler: Arduino mini pro 3.3V
Dioda: CREE XP-E Royal Blue (lub inna, najważniejsze żeby była koloru innego niż biały)
Zasilanie: Akumulator li-ion 18650
Główny warunek: sterowanie diodą za pomocą sygnału PWM

Problem w tym że nie potrafię dla takich parametrów podzespołów zaprojektować źródła prądowego które będzie stabilizowało natężenie na danym poziomie 350ma czy 700ma czy też innej pożądanej przeze mnie wartości, czytałem dużo o przetwornicach step down, o regulatorach napięcia i natężenia, o sterownikach typu LM317, o prostych obwodach prądowych, niestety, albo napięcia zasilania zaczynają się od 5V (nie chcę dodawać kolejnej przetwornicy step up za akumulatorem) lub też obwody nie dadzą więcej niż 200ma.

Serdecznie proszę o radę i jakieś proste ludzkie i przystępne rozwiązanie dla totalnego laika. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 02 lip 2017, 13:20 przez niuchacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Agauy

Post autor: Agauy »

AMC7135
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
ODPOWIEDZ