Gdzie można w sieci odszukać tabelę o prawidłowych Rw ogniw ? Mam ich trochę i jest lekki rozstrzał, mimo że są nowe

Przewody balancera podczas pomiaru podpięte? Zapewnione 2 pary dobrych styków do ogniw? Naładować do napięcia "storage" i pomierzyć po upływie np 24h oczywiście po zapewnieniu solidnych styków do przewodów głównych i balancera bezpośrednio z blaszek akusa.karoka pisze:Czyli co, naładować na full, mają poleżeć (ile) i wtedy sprawdzać by wynik był wiarygodny ?
Opus mierzy powtarzalnie i można nim sprawdzić Rw. Dociśnij dobrze blaszki i wykonaj kilka pomiarów, możesz potem wziąć najniższą wartość jaka wskoczy i odjąć od niej jeszcze jakieś 20mOhm. Powinien to być prawdziwy wynik.karoka pisze:Mam OPUS-a 3100, ale ten z mierzeniem Rw to ma rozrzut taki że śmiem twierdzić że ta opcja nie działa. Co pomiar to różnica rzędu nawet 50 jednostek.
Używasz dowolnego gniazda, łącząc tylko dwa pierwsze piny czyli GND oraz 1S. Czyli traktujesz to ogniwo jak pakiet 1S.karoka pisze:Gniazda balancera myślałem aby użyć, ale tam najmniejsze gniazdo o oznaczeniu "2Cell" ma 3 piny. Czyli potrzeba 5 przewodów