Naprawa iMAX B6
E nie, dostałem ta ładowarkę jako uszkodzona i sobie leżała , potem stwierdziłem ze zobaczę co z nią i wymieniłem tranzystor podłączyłem do zasilacza z ogranicznikiem prądowym i widzę że zwarcie wiec (już nie pamiętam ) w napadzie weny po podłożeniu kondensatora ruszyła i co s tam ładowałem ( dawno ) teraz kondensatorek sie odlutował i znowu wywaliło wiec poszukałem dlaczego i stwoerdziłem że sa tam stany wysokie podczas uruchamiania .. to tak pokrótce.
Ostatnio zmieniony niedziela 04 cze 2017, 09:42 przez Marek_S, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
I to jest najprawdopodobniej źródło problemu...Marek_S pisze:podłączyłem do zasilacza z ogranicznikiem prądowym
Możesz rozwinąć, bo mnie to ciekawi.Marek_S pisze:... i stwoerdziłem że sa tam stany wysokie podczas uruchamiania .
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
No to wygląda na babola w sofcie. Tak więc jeśli masz tam atmegę to śmiało możesz przeprogramować. Jeśli jakiś inny wynalazek to bez kupienia programatora się nie obejdzie.
Po za tym nie wiem czy wiesz, za 2 stówki można kupić porządną ładowarkę zamiast męczyć się z klonami B6 - viewtopic.php?t=21131
Po za tym nie wiem czy wiesz, za 2 stówki można kupić porządną ładowarkę zamiast męczyć się z klonami B6 - viewtopic.php?t=21131
Witam
Ja kiedyś miałem padnięty tranzystor sterujący "górnym" kluczem.
Pozdrawiam
Tak, wiem i rozumiem, tylko, że te impulsy powinny być przesunięte w fazie. Może powinieneś sprawdzić stopień sterujący? Jeśli tam powstaje przesunięcie fazy sygnału, to może się zdarzyć otwarcie obu tranzystorów jednocześnie.Marek_S pisze:Proste, są dwa tranzystory i podczas uruchamiania na obydwóch bramkach jest impuls wiec otwarte tranzystory robiły zwarcie,
Ja kiedyś miałem padnięty tranzystor sterujący "górnym" kluczem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Sprawdze to, niemniej podejrzewam raczej program bo z tym kondensatorem jakiś czas działała. Tyle że kalibracje była do kitu, jedyna jej zaletą jest wielkość mam jeszcze drugą ładowarkę tyle ze nieporęczna jest .
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 cze 2017, 19:40 przez Marek_S, łącznie zmieniany 1 raz.