Jak "popsuć" Smartfire V-68C ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
darklight

Jak "popsuć" Smartfire V-68C ?

Post autor: darklight »

Witam Wszystkich Światloczułych.
Mam latarkę jak w temacie http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10301.
Używam jej na rower i stąd ciut ;) przewrotny temat.
Bo chciałbym by spot nie był aż tak skupiony.Fajnie gdyby go rozszerzyć nawet kosztem jasności.
Myślałem o soczewce,ale te które zdobyłem zabierają 5 lub 10 mm.
Może zmienić reflektor?
To w tej chwili moje jedyne światełko;więc wolałbym żeby ingerencja była w miarę prosta;moje doświadczenie w modowaniu latarek jest żadne.
Z góry Dziekuje.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

"popsuć" :wink: możesz np. wstawiając zamiast reflektora kolimator taki LEDIL ROCKET-SS ±4° albo taki LEDIL CRS-D ±7°, szerszego raczej nie polecam no chyba że byłby to owalny np. LEDIL CRS-O ±6° ±24° ewentualnie LEDIL ROCKET-O ±3° ±20° (niestety w tym ostatnim ±3° w pionie to trochę mało jak na rower niestety)

Możesz też pokombinować z wstawieniem zamiast zwykłej szybki jakieś innej, na przykład podobnej do tych które stosowano w reflektorach samochodowych zanim przyszła moda na "czyste" poliwęglanowe klosze. Żeby było wiadomo o co mi chodzi wkleję fotki ↓

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Spróbuj pokombinować z taśmą samoprzylepną półprzezroczystą, np. taką taśmą której używa się, żeby na niej potem coś napisać. Mam taką taśmę - produkowana przez 3M. Jej powierzchnia jest taka lekko chropowato-teksturowana, w mlecznym kolorze. Jeśli nakleisz na środek reflektora kawałek (powiedzmy krążek o średnicy 1.5cm) nie zepsuje Ci to promienia bocznego, a na pewno rozproszy skupioną wiązkę.

Taka taśma dostępna jest chyba w każdym papierniczym sklepie, i w przypadku 3M klej jest na tyle mało agresywny, że nie zostawia znaczących śladów po odklejeniu. Spróbować zawsze można. ;)

Jest jeszcze opcja żeby przejechać szybkę drobnym papierem ściernym, gorzej tylko potem ten efekt usunąć :lol:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Możesz zakupić gotowe szkło rozpraszające Acrylite FF P-99 na Flashlightlens. Tanie i dobrej jakości, wysyłka kosztuje $2.23.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Jeśli nakleisz na środek reflektora kawałek (powiedzmy krążek o średnicy 1.5cm) nie zepsuje Ci to promienia bocznego, a na pewno rozproszy skupioną wiązkę.
Lepiej zakleić taką taśmą połowę szybki tą skierowaną ku dołowi. Potem jeżeli efekt będzie mizerny zbyt mało rozproszone światło można eksperymentować z jeszcze większym zaklejeniem taka taśmą ala kalka techniczna ;) Takie okrągłe wycinanki nie mają większego sensu moim zdaniem.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

lennin pisze:Takie okrągłe wycinanki nie mają większego sensu moim zdaniem.
Ja myślę, że mają, bo taśma jest tylko w tym miejscu, w którym skupiona wiązka przechodzi przez reflektor. A że taka wiązka nie ma dużej powierzchni, myślę że ok 15mm będzie w sam raz. W każdym razie nie widzę sensu zaklejać tej części, przez którą przechodzi promień boczny.

Oczywiście pomysł grega jest najlepszy, nie wiem tylko czy wymiarowo da się wpasować (41.8 może być ciut duże).
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

W V-68C byłem pewien że reflektor jest płytszy :D Miałem tą latarkę i jakoś tak sobie ubzdurałem. Wycinanie kółeczek jednak nie w moim stylu i bym zaklejał po całości patrząc na efekt.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
darklight

Wielkie DZIĘKI.
Szkiełko rozpraszające już zamówione,a w czasie oczekiwania na paczuszkę poeksperymentuje z taśmą.
Mam jeszcze jedno pytanko-
czy do głowicy tej latareczki będzie pasował jakiś inny od orginalnego reflektor?
Płytszy ,czyli ~22 mm by zmieścił się razem z grubą na 10mm soczewką.
Pozrdawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zapewne. Jaka jest średnica i długość tego reflektora?
Awatar użytkownika
darklight

jakoś tak
Załączniki
ref.jpg
ref.jpg (29.86 KiB) Przejrzano 336 razy
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ten ref ma głębokość 18mm + Twoja soczewka i jeszcze trochę miejsca zostaje. Efekt będzie "niewiadomojaki" zapewne ;)
Awatar użytkownika
darklight

Średnica niby ok ale na mój rozum nie pasuje:(
bo refek oprze się od góry o głowicę więc wolna przestrzeń robi się między diodą a nim,a powinna być z drugiej strony.
Dzięki chyba już nie będę kombinował bo fatkycznie wyjdzie niewiadomco;)
ODPOWIEDZ