Dioda mocy IR 940nm - skąd?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Dioda mocy IR 940nm - skąd?

Post autor: Manekinen »

Cześć, od razu napisze że nie wiem czy nie powinienem założyć tego w dziale "zakupy", jak coś to przepraszam.

Poszukuje diody podczerwieni o dlugości fali 940nm, o mocy przynajmniej 1W. Znalazłem takową w seguro, EDSN-1LA3 (chyba powinno być EDEN-1LA3, może to podobna dioda albo błąd w opisie), ale po złożeniu zamówienia okazuje się jednak że nie mają, mimo tego że wisi już od pół roku "stan w magazynie 1szt".

Szukałem na allegro, w tme, ebay, i różnych detalicznych sklepach nie tylko polskich. Jeśli są 940nm, to tylko 5mm 20mA, a jeśli są 1W lub 3W to tylko 850nm. Paranoja jakaś. Może pomożecie znaleźć jakiś sklep/sprzedawcę który może mi sprzedać 1szt a nie 500 czy 1000.

Zadacie pytanie do czego mi to, ok :)
http://www.ladyada.net/make/tvbgone/index.html
Taki pilocik robie tyle że po swojemu, płytka już prawie gotowa, do tego dojdzie kolimator 25° lub 15°, mała obudowa i dwa paluszki.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Piękne... normalnie wpadasz z taką lampką do MediaMarketu i robisz CIEMNOŚĆ :D
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

idea PIĘKNA, pochwal się proszę wynikami ;-)
Robisz sam płytkę czy zamawiasz? Można się podłączyć? Jestem antyfanem TV ;-)
Szukałes diody w Farnell-u? TME?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ja... ja... Ja również chcę się podłączyć do tego projektu! TV to ZŁO :D
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

no to mamy, i wszystkie TV ślepną ;-)

http://pl.farnell.com/osram/sfh4231/emi ... dp/1244119
Obrazek
PDF

Kod: Zaznacz cały

Opis

* EMITER PROMIENIOWANIA PODCZERWONEGO, 2,2W
    * Długość fali, typowa&#58;940nm
    * Strata mocy&#58;2.4W
    * Forward Current&#58;1A
    * Napięcie, Vf maks.&#58;2.4V
    * Operating Temperature Range&#58;-40°C do +100°C
    * Prąd, If av&#58;1A
    * Prąd, If Vf&#58;1A
    * Forward Voltage&#58;1.8V
    * Peak Pulse Current&#58;2A
    * Typ urządzenia końcowego&#58;SMD
    * Turn Off Time, t wył.&#58;20ns
    * Turn On Time, t wł.&#58;20ns
    * Napięcie, ochrona powrotna&#58;1V
    * Napięcie, Vf typowy&#58;1.8V
    * Długość fali, PEAK&#58;940nm
    * LED Colour&#58;IR
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Do tego ref od A9 i na miasto :D

Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

hahaha, dobre :mrgreen:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Dzięki, myślałem raczej o takie diodzie
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4876
pasującej do takiego standardowego kolimatora za kilka zł
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4690

Ta podana... hmmm 2,2W to całkiem nieźle, 6 euro to jakieś 25zł, dobra cena za taką moc. Pomóżcie dobrać do tego odpowiedni kolimator żeby to miało ręce i nogi :) Generalnie czym więcej mocy tym lepiej, przy skupieniu kolimatorem 15* powinno mieć ładny zasięg, ale ciężko będzie takim trafić (mało tv wyłączy jednocześnie) więc optymalny wydaje się 25*.

Co do płytki, zawsze robie sam, nie zamawiam. Idea jest taka: mała plastykowa obudowa (wym.wew. 60x40x20mm) niestety nie ma symbolu żadnego. Dwa zwykłe akumulatorki AA, dadzą 2.4V, to były plany przy diodzie własnie EDSN-1LA3, tak uzwględniając jeszcze spadek na tranzystorze, napięcie było by w sam raz (widze że ta też 2V4 max więc dobrze). W obudowie zostaje troszke miejsca na elektronike.

Co do samego układu, robiłem już wcześniej testy na jednej zwykłej diodzie 20mA 850nm i mój tv wyłączył :) Postaram się pokazać niedługo jakieś zdjęcie/projekt płytki, nie myslałem że będzie takie zainteresowanie :)

A jeszcze co do poszukiwanej przeze mnie diody... http://www.radiomarket.lg.ua/index.php? ... ur8q5l63i0 znalazłem tutaj, w jakimś ukraińskim sklepie, cena 34 rubli (3zł) wydaje się być podejżanie mała, a do tego na liście krajów nie ma polski, szkoda.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Re: Dioda mocy IR 940nm - skąd?

Post autor: Bocian »

Manekinen pisze: Poszukuje diody podczerwieni o dlugości fali 940nm, o mocy przynajmniej 1W. Znalazłem takową w seguro, EDSN-1LA3 (chyba powinno być EDEN-1LA3, może to podobna dioda albo błąd w opisie), ale po złożeniu zamówienia okazuje się jednak że nie mają, mimo tego że wisi już od pół roku "stan w magazynie 1szt".
Witam. A wiem czemu mają na stocku jedną sztukę, bo ich dostawca ma również na stocku dokładnie jedną sztukę ;-) Jak coś będę robił na dniach zamówienie więc jak mają ją jeszcze na stanie mogę dla Ciebie zamówić.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Buuaaahahahaaaa..... Spadlem z krzesla :)
Bede pilnie obserwowal postep prac. Chetnie zakupie taki gadzecik, jezeli pieniadze oczywiscie beda rozsadne.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne &reg;
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

No więc to jest pierwsza płytka, robiłem jak najmniejszą bo jeszcze nie wiedziałem jaka będzie obudowa, wymiary 14x28 (tranzystor pod spodem):

Obrazek

Tą płyteczke zrobiłem wczoraj, uwzględnia blaszki na baterie. Wymiary 55x40:

Obrazek

Nie wiem jeszcze co z chłodzeniem diody, bo pomimo tego że będzie włączana tylko a około sekundę czy dwie, to chyba będzie trzeba dokręcić kawałek blaszki lub na płytce zostawić pole miedzi na które będzie oddawała ciepło.

Tak narazie to wygląda:

Obrazek

Pozostaje tylko problem samej diody i kolimatora, nie wiem jak dużo miejsca będzie zajmowało to w obudowie więc płytki jeszcze nie wykonuje. Ta z farnella bardzo mi się spodobała z powodu swojej mocy, ale jakoś nie mogę znaleźć u nich dedykowanego kolimatora dla tych diod. A te do luxeona (gwiazdy) chyba nie będą zbytnio pasowały?

Bocian, czy mówisz o jm elektronik? Niby mają tę 1 sztukę ale chyba też spory bałagan w magazynie :) Nie wiem jak to działa, czy im się nie chce tej jednej sztuki gdzieś tam wydobywać, wysyłać czy co, ale jeśli możesz to zdobyć to będe wdzięczny.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

a ja myślę, że kolimatora do tej 2,2W to nie dostaniemy. Co do emiterów IR to pracują impulsowo, w krótkim czasie, z PWM-em i rolę soczewki pełni...soczewka, hehe, nie ma kolimatora w pilotach do TV-strumień światła formuje soczewka. Może więc żeby zwiększyć moc połączyć po prostu dobrych kilka diodek równolegle z rezystorami szeregowymi każda, kluczowac mosfetem. Można je, tych kilka diodek, ustawić w jakiś delikatny łuk-szerszy kąt świecenia będzie. W Farnell-u łatwo się wyszukuje zawężając parametry-sami sprawdźcie co można dostać na owe 940nm
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Mam moduł (właściwie niepotrzebny) https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12625 Nie mam pojęcia, co za dioda tam siedzi, ale mógłbyś mieć diodę, reflektor i zapewnione chłodzenie. Tylko trochę(?) duże to.
Zastanawiam się, jaka jest zasada działania tego pilocika. Każdy producent stosuje swój sposób kodowania różnych funkcji w pilotach. Czyżby Twój wysyłał kilka sygnałów "OFF" po sobie kodowane wg klucza różnych producentów?
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Miodosław pisze:Czyżby Twój wysyłał kilka sygnałów "OFF" po sobie kodowane wg klucza różnych producentów?
...albo i więcej ;-)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Wysyła całą serię kodów, od najpopularniejszych do najrzadziej stosowanych. Patrz opis na stronie projektu, link w pierwszym poście. :)

ODPOWIEDZ