Cześć wszystkim wyjadaczom, jestem nowy w tych tematach i szczerze powiedziawszy posiadam za małą wiedzę żeby rozwiązać aktualny problem.
Kupiłem HC30 za poleceniem i dokupiłem standardowe dwa akumulatory 18650, jak się okazało powinny mieć wypukłego plusa jako zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją (co za shit), niestety pożydziłem trochę i nie kupiłem tych co powinny być.
Korzystając z google znalazłem że jest szansa na powodzenie, czyli przerobienie tych baterii.
Moje pytanie, jakimi metodami mogę to zrobić. Osadziłem kawałek zwiniętej foli aluminiowej na plusie i zaczęła świecić, byłem uradowany, super happy, wyjąłem folie, rozłożyłem latarkę schowałem i odłożyłem. Za kilka dni akcja, jedziemy w góry, super fajnie myślę, mam patent czołówka będzie świecić, zabrałem folie, rozbieram wkładam folie przed chwilą ukształtowaną, akumulator, zakręcam, pyk. Nie świeci. Próbowałem jeszcze z dziesięć razy i nic.
Czytałem że można nalutować wypukłość na plusie, tylko czy cyna to chwyci? Czy czymś to muszę wyżreć, jak tak to czym i jak to w miarę bezpiecznie zrobić?
Ma ktoś pomysł czemu wcześniej świeciła na foli a potem już nie? Ktoś przerabiał akumulator pod coś takiego? Po weekendzie spróbuje sprawdzić u kogoś kto może mieć taką latarkę, ew. akumulatory, może latarka padła, ciężko powiedzieć.
Chętnie poszerzę swoją wiedzę,
Pozdrawiam
Krzysiek
Przerobienie 18650 na protected
Delikatnie mówiąc wkładanie kawałków folii aluminiowej między sterownik a ogniwo nie było najmądrzejszym posunięciem. Mogłeś podać plus zasilania gdzieś na płytkę, lub zrobić zwarcie i uwalić latarkę.
Posiadane akumulatorki możesz oczywiście przerobić poprzez nadlanie cyną, jednak do tej latarki rekomendowane są akumulatorki z zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem.
Jak nanieść cynę na plus ogniwa znajdziesz w internecie.
Posiadane akumulatorki możesz oczywiście przerobić poprzez nadlanie cyną, jednak do tej latarki rekomendowane są akumulatorki z zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem.
Zorientowałem się po czasie, sprawdzę na akumulatorze normalnym czy wszystko jest ok.pietros pisze:Delikatnie mówiąc wkładanie kawałków folii aluminiowej między sterownik a ogniwo nie było najmądrzejszym posunięciem. Mogłeś podać plus zasilania gdzieś na płytkę, lub zrobić zwarcie i uwalić latarkę.
Filmik jak nanieść cynę znalazłem, najpierw latarkę sprawdzę.
Jakie mniej więcej wymiary 1x4,5mm czy większy 1x6mm?tty5150 pisze:Najprostsza metoda to mały magnesik neodymowy - sam stosuje do ogniw z płaskim plusem w 2 latarkach. Działa bez problemu, nie przesuwa się.
Uszkodzi się ogniwo? Zmniejszy pojemność, czy całkowicie padnie? - znalazłem metodę gdzie jest to dosłownie chwila, około sekundy, ale chętnie poznam konsekwencje przegrzania, lepiej przeczytać o tym niż sprawdzić na swoim.Manekinen pisze:Normalnie cyna będzie się trzymać, nalutuj i tyle, tylko nie nagrzej zbyt mocno.
Sprawdzę obie metody, dzięki Panowie!