Stiga 24V jakie to ogniwa?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Kr-7000mAh

Stiga 24V jakie to ogniwa?

Post autor: Kr-7000mAh »

Dzień dobry wszystkim
Czy rozbierał ktoś baterię Stiga 24V? Dokładnie jest to produkcji GGP Italy spa, made in China oczywiście, 2017 rok.
Dokładnie chodzi o value cena/jakość ogniw, i o sens zakupu drugiej takiej za 350zł, o takiej https://www.stiga.pl/sklep/urzadzenia_a ... e_4ah.html i używanie jej głównie jako zapas do sgt24ae. Ale takie 4Ah to i latarka :razz: , rower czy cokolwiek tam wymyślę. Ładowarka ma 3A (do 85W pobiera) i ładuje te 4Ah w półtorej godziny.

Nawet jeśli Stiga włożyła tu najgorsze ogniwa wolno podpiąć do rowerka 24V/300W? :roll:
Obrazek
Skrajnyamator
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Zgaduję że jest tam pakiet 6S2P na ogniwach 2Ah. 12 takich ogniw można dostać do 100zł, do tego jakieś 5 dyszek obudowa + elektronika, a reszta to podatki i zysk.

Znajomy też ma kosiarkę na aku, i do jego akusy też coś koło 350-400zł kosztują. Chciał dokupić drugi bo nie jest w stanie skosić całości, a działka oddalona o 15km. Po prostu dokupię mu za stówę ogniw i dołożę do tej baterii, starczy mu na 2x dłużej a będzie to tylko ułamek ceny nowej baterii.
Awatar użytkownika
Kr-7000mAh

Ale jak to obudowa 50zl? Pasującą do tej Stigi podkaszarki obudowę kupię za 50zl? Zdecydowanie poproszę link czy inne źródło bo 2 szt. dodatkowe takiej bakterii na pewno przyda się :mrgreen:
Skrajnyamator
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Nie nie, ja tylko rozbiłem tą cenę żeby mieć świadomość ile bateria jest warta a ile trzeba za nią zapłacić.
Awatar użytkownika
Kr-7000mAh

Warta, warta :wink: . Ale pewnie nie kupię jej osobno, a w zestawie https://www.stiga.pl/sklep/urzadzenia_a ... 24_ae.html . Value tego sprzętu, po tygodniu używania, oceniam wysoko, a tylko ta, wg mnie niewysoka, cena... oby nie wpakować się w jakąś podłą jakość sprzętu czy baterii :evil:, a opinii brak bo sprzęt dopiero co wyszedł na stronę i nawet w salonie nie mieli. Cenę baterii może uzasadnia, choć trochę :wink: , jakość ogniw? Jeśli włożyli tam jakieś najdroższe firmówki może jednak ma to sens?
Skrajnyamator
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Tak to wygląda u znajomego. Mówił że aku kosztuje 350zł, ale nie mogę znaleźć, znalazłem tylko to, niedostępny z resztą https://hechtpolska.pl/pl/p/AKUMULATOR- ... T3638/9388 . Cena powala, 2 aku kosztują tyle co cała kosiarka z jednym aku w komplecie.

Co jest w środku?

Obrazek Obrazek Obrazek

Trochę prostej elektroniki oraz 20 chińskich ogniw w pakiecie 10S2P, napięcie robocze 36V, maksymalne 42V. Ogniwa LR1865BI wysokoprądowe 1500mAh, 20A ciągłego lub do 30A w impulsie (inne źródła podają 15A/50A), http://www.ax-ps.com/pdf/datenblatt/LR1865_BI.pdf . Nie wiem ile ta kosiarka żre, muszę przypytać, ale ogniwa to raczej takie mocne nie są tam potrzebne.

Aby podwoić pojemność można dołożyć 10 ogniw ~3Ah i zrobić pakiet 10S3P, ogniwa 2.9Ah 10zł/szt lub 3.2Ah 12zł/szt w sklepiku. O ile grubsza o 2cm bateria wejdzie w kosiarkę bez poważnych przeróbek. Można też wywalić tamte ogniwa i za 200-250zł wymienić wszystkie pozostawiając gabaryty te same co oryginalnie, lecz również podwajając pojemność - o ile te 10A z nowych ogniw kosiarce wystarczy. Nadal jest to bardziej opłacalne jak dokupowanie drugiej baterii za kosmiczne pieniądze :)
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Tak to często bywa, że producenci takich urządzeń zarabiają krocie na akumulatorach podobnie jak do niektórych cyfrówek czy kamer za akumulator, gdzie siedzą dwa ogniwa 18650, życzą sobie po 100 dolców czy nawet więcej :)
Awatar użytkownika
Kr-7000mAh

Zapytam o warunki gwarancji na baterię. Jeśli Stiga opisze jakieś farmazony i ta gwarancja 3 lata to tylko zapis, a i tak niczego "w razie w" nie osiągnę, to ja tą baterię otworzę i sprawdzi się co tam dali. Obawiam się jakości z Twoich fotek tego Hecht :( . Dzięki za foty!, i liczę po cichu, że marka Stiga jednak jakoś Samsungiem czy Sony wypełniła Aku :wink:
Skrajnyamator
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

No i zapadła decyzja o powiększeniu pakietu. Kupiłem 10szt ogniw LGDBMH11865 - 3.2Ah 10A po 9zł za sztukę, więc koszt dwukrotnego powiększenia pojemności baterii zamyka się w jakichś 100zł. Opcjonalnie można wywalić chińskie ogniwa i wymienić 20szt za 200zł, również powiększając pojemność dwukrotnie, ale zachowując oryginalne wymiary.

U mnie baterie były ułożone w taki sposób że nie mogłem dostać się do środkowych odczepów, więc zmuszony byłem do wylutowania jednego modułu ogniw. Jako że nad baterią czuwa układ typu BQ, to nie chciałem ryzykować i pozbawiać go napięcia z tych usuwanych ogniw, żeby nie strzelił focha i całkowicie nie zablokował elektroniki baterii. Nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu i resetowaniu tych układów, więc lepiej poświęcić dodatkowe pół godzinki i podmuchać na zimne. Tak więc dołożyłem sobie trochę pracy i bateria dostała dodatkowy pakiecik 5S do podtrzymania napięcia na czas operacji. Ot, pakiety modelarskie połączone w jeden 5S, ale można użyć jakichkolwiek ogniw, ciekawe czy sprawdziłyby się zwykłe kondensatory:
Obrazek

Pacjent sztucznie utrzymywany przy życiu:
Obrazek

Z plastykowych obudów usunąłem elementy mocujące (2 z 4) żeby dało się dołożyć kolejne ogniwa na wierzch. Ogniwa lutowałem, bo moja zgrzewarka nadal jest w rozsypce. Rzecz jasna przed łączeniem, napięcia starych i nowych ogniw trzeba zrównać. Łączyłem plecionką, w plastikowych osłonach wykonałem nacięcia w które chowa się plecionka, w taki sposób aby po ich połączeniu, pomimo izolatora, plecionka nie mogła się ze sobą zewrzeć:
Obrazek

Do skręcenia dałem dłuższe śruby i tyle. Pakiet grubszy o 17mm. W kosiarkę wchodzi, trzeba było tylko wyjąć dodatkową osłonę baterii, bez żadnych poważnych ingerencji:
Obrazek

Czas pracy powinien być przynajmniej dwa razy większy, choć pojemności nie chciało mi się mierzyć. Ale to wyjdzie w jutrzejszym teście i dam znać :)
Awatar użytkownika
Kr-7000mAh

Świetnie. Taki zabieg raczej przekracza moje umiejętności. Choć smartfon LG przerobiłem na 2x18650 :mrgreen:
U mnie nie tylko nie ma postępu z Aku Stiga, ale mam kolejną zagwozdkę co wepchali do wkrętarki Hitachi, 14.4V. Niby mejdinchina ale dopiero jeden raz skończyłem Aku, a sporo już wkrętów 4.2x70 poszło. Podobno Aku "własne" Hitachi używa wciąż, co byłoby dobre tym bardziej gdy mam dwa aku.
Skrajnyamator
ODPOWIEDZ