słup świetlny - nietypowy projekt
słup świetlny - nietypowy projekt
Cześć wszystkim!
Wpadł mi do głowy pomysł, skonstruowania czegoś na kształt widocznego szlabanu świetlnego.
Czyli założenie projektowe jest następujące:
1) średnica wiązki światła po przebyciu drogi ok 8 m nie przekracza 10 cm (średnica początkowa dowolna)
2) źródło jest na tyle wydajne, że widać słup światła
3) zasilanie stacjonarne, obudowa "customowa". Odpadają ograniczenia z akumulatorami oraz gabarytowe. Może to stać na dużym radiatorze.
Podstawowa matematyka mówi, że aby spełnić warunek 1 przy reflektorze/soczewce o średnicy 40mm, kąt rozbieżności wiązki musi wynosić ułamki stopnia.
Przejrzałem ofertę LEDiLa i najwęższe soczewki jakie oferują to 3* i to dla diod XP-E.
Wykombinowałem dwa potencjalne rozwiązania:
1) dioda XP-E lub XHP35 HI wraz z soczewką IRIS 3* oraz tuba rozbiegowa pełniąca rolę przesłony
2) matryca 4 lub 9 diod z soczewkami CXP-RS i również czarny tubus 20-30cm długi jako wyprowadzenie wiązki o zadanych parametrach.
Nie chciałbym robić zakupów bez sensu i liczę na Waszą poradę, ewentualnie podsunięcie gotowego rozwiązania do zakupu.
Wpadł mi do głowy pomysł, skonstruowania czegoś na kształt widocznego szlabanu świetlnego.
Czyli założenie projektowe jest następujące:
1) średnica wiązki światła po przebyciu drogi ok 8 m nie przekracza 10 cm (średnica początkowa dowolna)
2) źródło jest na tyle wydajne, że widać słup światła
3) zasilanie stacjonarne, obudowa "customowa". Odpadają ograniczenia z akumulatorami oraz gabarytowe. Może to stać na dużym radiatorze.
Podstawowa matematyka mówi, że aby spełnić warunek 1 przy reflektorze/soczewce o średnicy 40mm, kąt rozbieżności wiązki musi wynosić ułamki stopnia.
Przejrzałem ofertę LEDiLa i najwęższe soczewki jakie oferują to 3* i to dla diod XP-E.
Wykombinowałem dwa potencjalne rozwiązania:
1) dioda XP-E lub XHP35 HI wraz z soczewką IRIS 3* oraz tuba rozbiegowa pełniąca rolę przesłony
2) matryca 4 lub 9 diod z soczewkami CXP-RS i również czarny tubus 20-30cm długi jako wyprowadzenie wiązki o zadanych parametrach.
Nie chciałbym robić zakupów bez sensu i liczę na Waszą poradę, ewentualnie podsunięcie gotowego rozwiązania do zakupu.
- smokuxx1987
Kup laser
A tak na poważnie kwestia widzialnego słupa światła jest uzależniona od przejrzystości powietrza i barwy światła.
Nie zawracał bym sobie głowy kolimatorami.
Tutaj albo coś na soczewce albo dużym refie.
Efekt miecza świetlnego daje już C8 z XP-L Hi pędzone 3A.
Im zimniejsza barwa diody i mniejsza przejrzystość powietrza tym bardziej widoczny słup światła.
A tak na poważnie kwestia widzialnego słupa światła jest uzależniona od przejrzystości powietrza i barwy światła.
Nie zawracał bym sobie głowy kolimatorami.
Tutaj albo coś na soczewce albo dużym refie.
Efekt miecza świetlnego daje już C8 z XP-L Hi pędzone 3A.
Im zimniejsza barwa diody i mniejsza przejrzystość powietrza tym bardziej widoczny słup światła.
Nad laserem pracowałem. To był pierwszy pomysł, bo najłatwiej go rozproszyć na kurzu. Boję się, że ktoś sprawdzi naocznie, czy laser świeci i będzie duży kłopot. Latarka mocno oślepi, ale są duże szanse że nie uszkodzi siatkówki.
Pytałem w różnych sklepach z latarkami outdoorowymi i wszyscy twierdzili, że nie mają sprzętów spełniających moje założenia. Pytanie czy seria C8 lub podobna L2 z dodatkowym tubusem dadzą pożądany efekt. A może dołożenie drugiej soczewki 30-60* w szereg wymiotłoby ogony?
Pytałem w różnych sklepach z latarkami outdoorowymi i wszyscy twierdzili, że nie mają sprzętów spełniających moje założenia. Pytanie czy seria C8 lub podobna L2 z dodatkowym tubusem dadzą pożądany efekt. A może dołożenie drugiej soczewki 30-60* w szereg wymiotłoby ogony?
Fan starej motoryzacji i trochę nowoczesnych technologii.
Witam
Z tego co pamiętam, to zielone światło jest najlepiej widoczne w powietrzu.
Dioda laserowa, to po prostu punktowe źródło światła, więc bardzo ładnie współpracuje z soczewkami. Dobierzesz odpowiednią optykę i uzyskasz średnicą promienia jaka Cię interesuje.
Niestety, aby uzyskać widoczny promień, trzeba zastosować bardzo duże natężenie strumienia świetlnego, więc niezależnie jakiej barwy światła użyjesz, spojrzenie w źródło, grozi uszkodzeniem wzroku.
Pozdrawiam
Z tego co pamiętam, to zielone światło jest najlepiej widoczne w powietrzu.
Dioda laserowa, to po prostu punktowe źródło światła, więc bardzo ładnie współpracuje z soczewkami. Dobierzesz odpowiednią optykę i uzyskasz średnicą promienia jaka Cię interesuje.
Niestety, aby uzyskać widoczny promień, trzeba zastosować bardzo duże natężenie strumienia świetlnego, więc niezależnie jakiej barwy światła użyjesz, spojrzenie w źródło, grozi uszkodzeniem wzroku.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To ma być bardziej zabawka. Pomysł powstał w formie zakładu i sprawą honorową jest jego realizacja. Bo uważam, że XXI w musi się coś takiego dać wykonać.
Przejrzystość nie jest kłopotem. Zawsze można sypnąć mąką.
Kluczowe jest skupienie wiązki i jej średnica 10cm max na odcinku 10 metrów.
Widzę, że rozwiązane takich założeń nie jest trywialne.
Przejrzystość nie jest kłopotem. Zawsze można sypnąć mąką.
Kluczowe jest skupienie wiązki i jej średnica 10cm max na odcinku 10 metrów.
Widzę, że rozwiązane takich założeń nie jest trywialne.
Fan starej motoryzacji i trochę nowoczesnych technologii.
W grę chodzą tylko soczewka, albo reflektor ale tylko z odwróconym do tyłu źródłem światła na odpowiedni reflektor, który będzie świecił do przodu. Jak w reflektorach wyświetlających symbol batmana na niebie
Zwykły reflektor (ze źródłem światła skierowanym do przodu) będzie dawał spill, którego być nie powinno.
Zwykły reflektor (ze źródłem światła skierowanym do przodu) będzie dawał spill, którego być nie powinno.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Mała inspiracja
https://www.youtube.com/watch?v=CmFy8XT_yKE
Ale można zauważyć, jaka jest zasada działania i jak wygląda ogniskowanie wiązki.
Ja proponowałbym palnik ksenonowy i głębokie lustro jak w latarkach mag-lite lub nawet wykorzystać zestaw ksenonowy z samochodu dobierając przysłonę. Na planowanej odległości powinno się sprawdzić.
https://www.youtube.com/watch?v=CmFy8XT_yKE
Ale można zauważyć, jaka jest zasada działania i jak wygląda ogniskowanie wiązki.
Ja proponowałbym palnik ksenonowy i głębokie lustro jak w latarkach mag-lite lub nawet wykorzystać zestaw ksenonowy z samochodu dobierając przysłonę. Na planowanej odległości powinno się sprawdzić.