ładowarka akumulatorowa 12V do akku jak w skuterze

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
przemke

ładowarka akumulatorowa 12V do akku jak w skuterze

Post autor: przemke »

Chodzi o taką ładowarkę na zaciski do takich małych akumulatorków. Mam ich kilkanaście i ładowanie każdego z osobna trochę jest uciążliwe ale najistotniejsze żeby to nie był chiński totalnie szajs jak wydaje się być to co mam czyli taka mała H12V1A.
(np. tu http://allegro.pl/ladowarka-akumulatoro ... 47358.html)

Nie znam się na takich akumulatorach i zastanawia mnie czy każdą ładowarkę określaną jako "akumulatorowa" do 12V mogę do nich stosować. Są to akku chyba kwasowe/kwasoołowiowe ?
Przeglądając allegro zwróciły moją uwagę jeszcze np. takie produkty:
http://allegro.pl/unibat-ladowarka-akum ... 82162.html
http://allegro.pl/ladowarka-akumulatoro ... 87290.html#
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Czyli po prostu chodzi ci o prostownik do akumulatora.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

To jest dobry sprzęt i ma sporo ciekawych funkcji http://www.mc-sklep.pl/inteligentna-lad ... p-101.html
przemke

Nie taki całkiem typowy prostownik, ale taki jak kolega podlinkował może być dobry.
Musi to być coś z tych "inteligentnych" żeby nie przeładowywało mi tych akumulatorów. Akumulatory mają 7AH.
Nie wiem jaki może być dla nich optymalny prąd ładowania
plecho1
Kontakt:

Tą ładowarką można ładować akumulatory o pojemności od 4 do 200Ah więc jak najbardziej się nadaje, jeśli bym nie miał ładowarki modelarskiej to pewnie bym sobie taki prostownik automatyczny kupił, myślę, że jest dobrą konkurencją dla ładowarek firmy Ctek.
Awatar użytkownika
n0rbi666

Post autor: n0rbi666 »

Czasami w Lidlu się pojawiają na promocji - mikroprocesorowa, do aku żelowych i zwykłych - ludzie ponoć je sobie chwalą :)
Niestety - czekałem na promocję dość długo, i pojawiło się dopiero w zimie :roll:
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
volt_art
Kontakt:

Post autor: volt_art »

Ta R10 to super rozwiązanie, mam starszą ZP-3 i jest bez konkurencyjna w tej cenie!
POLECAM.
ProLight

Post autor: ProLight »

A do ładowania akumulatora 12V 7Ah żelowego?
Główny spammer tego Forum ;)
przemke

Do żelowego ta jak i inne wymienione sie nada wg opisów.
Ja w końcu kupiłem tą R10 tylko wersję 12A. Jakoś dopiero facet w sklepie mi uświadomił, że przecież przy takiej wydajniejszej ładowarce mogę spiąć kilka akumulatorów w szeregu i ładować je razem (o to mi chodziło) więc wziąłem przy okazji kilka kabelków krokodylków i już pracuje :)
Teraz zastanawiam się czy podpinając je w takim szeregu powinienem zachować jakąś kolejność np. od najsłabszego
Jednak troche kosztują te akku chciałbym żeby ładowanie było dla nich optymalne.

Ciekawostka dla mnie to, że w "instrukcji" piszą, że przy pozostawieniu już naładowanego akumulatora podpiętego na dłużej następuje proces odsiarczania akku.
plecho1
Kontakt:

Raczej masz na myśli połączenie równoległe a nie szeregowe jeśli oczywiście ładujesz akumulatory dwunastowoltowe. Bo jeśli sześciowoltowe to jak najbardziej można tak ładować dwa takie akumulatory spięte szeregowo.
przemke

Raczej tak tzn. bez minusów było by to pewnie szeregowe ;) (tak tak nie pamiętam podstaw)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
przemke pisze:... tzn. bez minusów było by to pewnie szeregowe ;)...
Możesz wyjaśnić co masz na myśli?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
przemke

Przepraszam za skróty myślowe. Sam nie wiem jak jest.
Do pierwszego akumulatora podpiąłem krokodylki od ładowarki. Plus tego pierwszego połączyłem kabelkiem krokodylkiem z plusem drugiego i analogicznie minus. Plus i minus z drugiego w taki sam sposob na trzeci itd.
Czy to jest równolegle a jeśli tak to jak było by szeregowo ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
przemke pisze:Do pierwszego akumulatora podpiąłem krokodylki od ładowarki. Plus tego pierwszego połączyłem kabelkiem krokodylkiem z plusem drugiego i analogicznie minus
Tak to jest równolegle.
Możesz w ten sposób łączyć akumulatory o różnych pojemnościach, ale podobnym stopniu rozładowania, i tym samy napięciu znamionowym (np. 7,2Ah, 18Ah, 100Ah, ale zawsze 12V).

Połączenie szeregowe, ma więcej wymagań, nie dość że wszystkie akumulatory powinny mieć tą samą pojemność, ale mogą mieć różne napięcia znamionowe (np 4, 6, 12V, ale 50Ah), to podobnie rozładowane.
Kabelek (+) z ładowarki, łączysz z (+) pierwszego akumulatora, (-) tego akumulatora, łączysz z (+) drugiego, a jego (-), z (+) następnego... (-) ostatniego akumulatora z (-) ładowarki.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
przemke

DZięki serdeczne za rozjaśnienie. Na czuja starałem się dobrać te o podobnym stopniu rozładowania :) (w sensie orientacyjnie po napięciu jakie dawały na miernik, nie jest to chyba bardzo miarodajne w przypadku takich akku).
ODPOWIEDZ