Podwieszany sufit w mieszkaniu - kilka pytań

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
panda_09

Podwieszany sufit w mieszkaniu - kilka pytań

Post autor: panda_09 »

Witam wszystkich,

Jestem w trakcie wykańczania mieszkania. Oczywiście wszędzie w modzie są podwieszane sufity z podświetleniem taśmami led, więc lecę z prądem... Problem pojawia się już na samym wstępie, czyli przy wyborze samych taśm. Nie jest tak że nie poświęciłem na to czasu - siedzę od kilku godzin przeglądając wujka G, forum i już głowa mi paruje :-|

Podświetlić planuję 5 pomieszczeń: kuchnię, salon i łazienkę zimnym białym, pokój dziecka oraz sypialnię ciepłym białym (rozważam w sypialni RGB)

Preferencje:
- taśmy nie mają być głównym źródłem światła, a raczej dekoracyjnym
- długa żywotność
- równomierne światło

Z tego co wyczytałem: IP20, 3014 lub 5630 - tylko nie wiem czy nie są za mocne, opcjonalnie ściemniacz do tego, ale montowany przy samej taśmie tak aby ustawić raz i zostawić ukryty

Teraz 1 pytanie - czy wszystkie taśmy z ledami 3014 lub 5630 są takiej samej jakości? Brać najtańsze czy szukać "renomowanych"/polecanych firm? Jakich :wstyd:

2 pytanie - najdłuższy odcinek jaki mam podłączyć wynosi 11,5m - dobrze rozumiem że wystarczy 1 zasilacz podłączony równolegle po ok 6m, czy też potrzebne będą 2 zasilacze?

3 pytanie - jak wyglądają karnisze z JYSKa? Nie wystarczą zwykłe kątowniki czy półprofile metalowe?

4 pytanie - w łazience planuję oświetlić miejsce pod wanną. IP67 jest koniecznośćią? Jak można zabezpieczyć IP20?

Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Taśmy używane jako oświetlenie dekoracyjne = długa żywotność. Jeśli będą używane codziennie to mogą zacząć padać po roku a może i krócej. Niedziałający jeden kolor na odcinku 10cm nawet przy 20 metrach taśmy w pokoju będzie bardzo drażniący. A wymienić to będzie ciężko.

Te taśmy w silikonie mają sporo gorsze warunki chłodzenia. Jeśli nie musisz go mieć to daj zwykłe.

Z zabudowaniem sterowników się zastanów co by potem nie pruć gk. Spróbuj daj go w zwykłej puszce elektrycznej lub zrób jakąś rewizję w niewidocznym miejscu.

No i nie wiem czy to "nowa moda" za którą warto gnać. Raczej już nie. Chcesz robić jakieś korony na każdym suficie? Zrób w jednym pomieszczeniu i będzie dość. Ja nie stosowałem żadnych karniszy tylko zrobiłem koronę na startówce i w nią wkleiłem taśmę tak aby nie świeciła bezpośrednio na sufit, ale tak aby światło odbijało się wewnątrz i dopiero trafiało tam gdzie trzeba - efekt bardzo dobry, tylko trzeba ładnie sufit poszpachlować w tych miejscach :) Czy tego używam? Bardzo rzadko, zbędny bajer.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

panda_09 pisze:4 pytanie - w łazience planuję oświetlić miejsce pod wanną. IP67 jest koniecznośćią? Jak można zabezpieczyć IP20?
Normy bardzo precyzyjnie określają co gdzie można robić w łazience > http://www.fachowyelektryk.pl/technolog ... ience.html
panda_09 pisze:2 pytanie - najdłuższy odcinek jaki mam podłączyć wynosi 11,5m - dobrze rozumiem że wystarczy 1 zasilacz podłączony równolegle po ok 6m, czy też potrzebne będą 2 zasilacze?
Czy 1 czy 2, to bez znaczenia ale lepiej taśmę zasilać co np 2,5 czy ~1,66m a przy gorszym podłożu miedzianym nawet i co 1m, żeby światło było jednolite na całej długości.
panda_09 pisze:1 pytanie - czy wszystkie taśmy z ledami 3014 lub 5630 są takiej samej jakości?
Taśmy może i są tej samej jakości ale większe LEDy mają wyższą sprawność i przy tym samym zapotrzebowaniu na prąd wytworzą więcej światła. Ja preferuję 5630 zasilane z napięcia ok 11V, bo w ten sposób światła jest jeszcze dużo ale ilość ciepła do odprowadzenia nie jest tak spora i można liczyć na długą żywotność LEDów.
panda_09

Post autor: panda_09 »

Po ponad dobie poszukiwań zdecyduję się chyba na DURIS E3 300 | 3.72W/m | 487lm/m | CRI>80 | IP20 na ledach 3014 Osram o napięciu 24V do salonu, kuchni i pokoju dziecka oraz taką samą, ale IP67 do łazienki. Mam nadzieję że 5 lat gwarancji to nie jest żaden pic.
Może ktoś miał/ma i mógłby wyrazić swoją opinię? Cena trochę odrzuca, ale wolę mieć spokój na lata.

Taśmy 24V zasilać również co ~1,66m? Gdzieś wyczytałem że odległości mogą być większe niż przy 12V.

Do zasilania wybrałem zasilacze GLP z linii GPV (na forum nic nie mogę o nich znaleźć).

Z kolei w sypialni planuję poszaleć z kolorami, więc wybrałem RGB 5050 150 IP20 12V na ledach EPISTAR - jest jakaś alternatywa lub coś nowszego równie dobrego? Co dziwne cena na różnych stronach waha się od 50 do prawie 200pln za 5m.
ODPOWIEDZ