Witam,
jak w temacie , czym kleicie diody do radiatora w waszych projektach ? oczywiście z najbardziej popularnych w moim świecie (pc) czyli Thermopox czy Zalman bym chętnie skorzystał ale w żadnym lokalnym sklepie ich nie ma .
Na alledrogo nie kupię bo przesyłka wyjdzie więcej niż klej
Może jest coś bardziej popularnego i skutecznego co można kupić np. w Castoramie czy innym budowlanym ?
Kiedyś Zalman teraz Fujik i stwierdzam że ten drugi lepiej przewodzi ciepło Może to złudzenie ale w zalmanie zdarzało mi sie źle dobrać proporcje i wysychał za szybko. Przy fujiku nie ma tego problemu.
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
czas schnięcia zależy od grubości warstwy, wedle mnie od paru godzin do paru dni.
Warto dac cienką warstwę- przewodzi ciepło wtedy bardzo dobrze a w przypadku konieczności odklejenia elementu uda się to w miarę, natomiast jako,że jest gęsty, dioda trzyma sie od razu po posmarowaniu
Mam ponad pół roku i ciągle jest ok. Byle powietrza sie nie dostało do środka tubki i powinien dawać sie długo przechowywać bez negatywnych skutków. To jakiś klej na bazie silikonu chyba
Mówicie że FUJIK , ciekawa sprawa . Raczej go nie kupie ale dobrze wiedzieć że jest taki dobry.
Co do wyrobu kleju , hmm można by spróbować . Pył miedziany zmieszać np z poxipolem czy żywicą henkela ale nie wiem czy skladniki kleju nie będą izolowały niepotrzebnie ciepła ?
Mój wybór raczej ogranicze do Zalmana i Thermopoxu 85 bo te łatwo kupić na allegro np.
Ja bym tak nie wychwalał Fujika... Ostatnio diodka przyklejona nim do modułu odkleiła mi się po paru godzinach świecenia i zmarła z przegrzania... Ale fakt, że miała małą powierzchnie styku. Chyba jednak wolę Arctic Silver.
Pikom ciekawe bo jak Chińczycy przykleją diodę ze starem do modułu to po pewnym czasie odłamujesz kawałki PCB a i tak nie daje sie ruszyć. Sztuka chyba polega na tym by klej też był po bokach aby nie usuwać jego nadmiaru za bardzo