Problem z HID'em

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
diver

Problem z HID'em

Post autor: diver »

Witam serdecznie.
Mam problem ze HID'em (24W, zarnik i przetwornica Brightstar) ktorego uzywam do nurkowania. Latarka posiada aku Ni-Mh o pojemnosci 9,2V i napieciu 12V. Latarka swieci bardzo ladnie i nie mialem z nia wczesniej wiekszych problemow. Pewnego dnia naladowalem ja na max, malym pradem 0,9A (chyba), po naladowaniu sprawdzilem aku miernikiem (bylo ponad 13V). Po dwoch dniach chcialem uzyc latarki, ale niestety wlaczyla sie na chwile, zaczela mrugac i sie wylaczyla. Podobno jest to objaw rozmadowanych aku, nie mialem wtedy miernika zeby sprawdzic napiecie. Czy to normalne ze po naladowaniu aku lezy 2 dni i sie rozladowuje? Zaznacze ze nie byl podlaczony. Prosze tez o wyrozumialosc, poniewaz kompletnie nie znam sie na elektryce, elektronice.

Oto dane latatki.
Zarnik 24W (http://www.brightstar-hid.com/product_i ... hp?UID=764)
Balast (http://www.brightstar-hid.com/product_i ... hp?UID=785)
Aku 9,2V / 12V

W zwiazku z tym mam jeszcze kilka pytan:
1. Ponizej jakiego napiecia lampa wylaczy sie automatycznie?
2. Czy rozladowujac aku calkowicie skracamy jego zywotnosc?
3. Jak zrobic pakiet aku z ogniw Ni-Mh o napieciu 12V i pojemnosci ok 10Ah (+-2Ah). Jakich ogniw bede potrzebowal i ile sztuk. Jaka moze byc ewentualna cena ?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Według moich obliczen potrzeba 40 ogniw Ni-MH w rozmiarze AA i to firmowych by uzyskać pakiet 9.6Ah . Po pełnym naładowaniu powinny mieć napięcie około 14.5V .Łaczymy 10S4P czyli 10 w szeregu i 4 takie pakiety równolegle. Może warto pomyśleć o pakietach Li-ion?

Co do tego szybkiego rozładowania tego akumulatora co masz nie jest az tak normalne. Pewnie jakieś akumulatorki w pakiecie są już martwe. :/

P.S. Pojemność akumulatora podajemy w Ah.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
ODPOWIEDZ