Lutowanie MSOP12 z termal padem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
pier

Lutowanie MSOP12 z termal padem.

Post autor: pier »

Witam.

Macie jakieś pomysły jak przylatywać scalaka w obudowie MSOP12 z termal padem bez użycia hot air?
Mam tylko transformatorówkę i stację lutowniczą.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Dobra pasta lutownicza (najlepiej flux) i plecionka, lutujesz najpierw wszystkie nóżki razem (zalewając cyną), a potem polewasz jeszcze raz fluxem lub pastą i plecionką odsysasz tak, aby nie było zwarć.
Jak nie masz plecionki, można pomóc sobie kawałkiem przewodu z drobnymi żyłkami z obraną izolacją.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

endrju1 pisze:Dobra pasta lutownicza (najlepiej flux) i plecionka, lutujesz najpierw wszystkie nóżki razem (zalewając cyną), a potem polewasz jeszcze raz fluxem lub pastą i plecionką odsysasz tak, aby nie było zwarć.
Jak nie masz plecionki, można pomóc sobie kawałkiem przewodu z drobnymi żyłkami z obraną izolacją.
He he to to ja wiem a co z termal padem?
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

No tak, zapomniałem że jeszcze dół jest. To w takim razie będzie ciężko, ja lutowałem takie układy ale bez pada na spodzie. Zawsze zostaje suszarka do włosów, znajomy tak KBC w laptopie wymienił i działał, ale trzeba uważać na temperaturę.
ODPOWIEDZ