LED Lenser L7 vs Coast HP7 Plus

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
gaugan1024

LED Lenser L7 vs Coast HP7 Plus

Post autor: gaugan1024 »

witam,
potrzebuję zakupić latarkę, którą będę używał codziennie w pracy. Zastanawiam się nad 2 ofertami:
-LED Lenser L7 za ok. 176 zł zasilana 3 bateriami AAA oraz
-zestaw Coast HP7 Plus LED Torch zasilana 4 bateriami AAA + Coast HL7 LED Head Torch za ok. 277zł zasilana 3 bateriami AAA

Którą latarkę byście polecili, zależy mi głównie na tym aby latarka była na lata i nie było problemów w razie czego z gwarancją.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

L7 miałem i nie polecam jak zresztą też innych latarek zasilanych takimi bateriami bo dają mało światła i świecą dość krótko, jasność spada też dość szybko. Lepiej kup Convoy M1 lub M2, z dobrym ogniwem i ładowarką wyjdzie podobnie i na pewno będziesz bardzo zadowolony.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Jak jesteś z wrocka to pogadaj z kimś stąd kto Ci pokaże ze 2-3 lub więcej latarek i wskaże plusy i minusy każdej z nich - w ciągu ostatnich 2 tygodni tematów z pytaniem, które latarki wybrać było z 10 - bez wglądu w teorię i odrobiny empirii (w sensie zobaczenia jak co świeci) zawsze wybierzesz źle bo tanio ...
Aby wybrać dobrze od razu nie pytaj tylko poczytaj - mi zajęło 2-3 tygodnie kilkanaście minut dziennie aby przeglądając forum dowiedzieć się podstawowych a potem bardziej skomplikowanych zależności między ceną, jakości i ilością światła - jak już będziesz WIEDZIAŁ to w ciemno wybierzesz co dobre, albo sam zrobisz - moje wszystkie latarki są "robione" samodzielnie ...
Jak nie znajdziesz nikogo to mogę ja Ci coś pokazać niestety będziesz musiał pofatygować się do mnie (prywatnie wskaże gdzie i kiedy) - nie jeżdżę z zapasem latarek do ludzi bo to nieekonomiczne i bezsensowne - jestem w stanie pokazać Ci 2 dziwadła (mały wymiar duży wygar) i dwie normalne latarki (zrównoważone czas.cena.jakość).
Kyle

Post autor: Kyle »

LED Lenser L7 bym nie kupił, bo nie ma stabilizacji, ma bardzo mały magazyn energii (3xAAA alkaiczne), nie można stosować akumulatorów (info z instrukcji - na dłuższą metę można uszkodzić tą latarkę przy pomocy Ni-Mh) i ma niską jasność maksymalną (100 lumenów wg. strony producenta), która w dodatku szybko spada (efekt zasilania Alkaicznymi w latarce bez stabilizacji). Ten Coast HP7 Plus, to jest bliźniacza konstrukcja Lenser L7, więc można przypisać te same problemy = też bym jej nie kupił.

Convoy M1 lub M2 bym nie kupił, bo nie mają funkcji zoom (bez zoom, jest denerwujący jasny "hot spot" w środku snopu światła przy świeceniu na małym dystansie, albo słaby zasięg z powodu słabej koncentracji snopu ... czyli bez zoom mamy albo koncentrację, albo rozproszenie, w zależności od wybranego modelu). Moim zdaniem latarki bez zoom nadają się za to dobrze na rower. Convoy ma PWM? - jeśli tak, to tym bardziej bym nie kupił.

W tym zakresie cenowym może będzie najnowsza Fenix FD20 (zoom, stabilizacja, brak PWM, 2xAA, działa z Ni-Mh prawidłowo, 350 lumenów).

Dobre latarki ZOOM dają tyle samo światła w skupieniu, co bez skupienia - widziałem pomiary Fenix FD20 i było 341 lumenów w skupieniu i 341 lumenów przy rozproszonym, więc między bajki można włożyć to co piszą niektórzy, że przy skupieniu są wielkie straty (choć może są te straty przy niemarkowych szrotach, ze zwykłą soczewką).

ps. http://www.taschenlampen-forum.de/threa ... d20.56334/

Szkoda, że convoy nie ma jakiejś dobrej latarki zoom, bo pewnie kupiłbyś w tym budżecie coś klasy Fenix FD30 lub FD41 (zasilanie 18650, ~900 lumenów, większy zasięg przy skupieniu i dużo praktyczniejszy snop przy "roz-skupieniu", przy krótkim dystansie (oświetlanie kartki z tekstem) od typowej stało-ogniskowej latarki)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Kyle pisze:...
W tym zakresie cenowym może będzie najnowsza Fenix FD20 (zoom, stabilizacja, brak PWM, 2xAA, działa z Ni-Mh prawidłowo, 350 lumenów).

..
Zasilanie z 2x AA i brak pwm??
Może tylko niewidoczny dla kamery pwm...

Edit: Ciekawe rozwiązanie ma ten fenix.
Nie ma tam wcale soczewek ani kolimatorów tylko 2 reflektory które się przesuwają względem siebie.
Przy max odsunięciu tworzą jeden większy reflektor który daje skupienie pewnie coś jak w Convoy S2.
A przy max zbliżeniu tylko ten mniejszy odbija światło.
Dlatego nie ma spadku jasności, ale rozkład światła jest typowo reflektorowy.

Co do pwm to w convoyach zasilanych z 1 ogniwa w trybie 100% też nie ma PWM.
W budżecie tego fenixa można spokojnie mieć convoya z driverem z podziałem na AMC w którym też większość trybów jest realizowana bez PWM.
ODPOWIEDZ