Problem z rozruchem dmuchawy pieca CO.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kubaswiatelka

Problem z rozruchem dmuchawy pieca CO.

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Wiem że temat mało świecący ale są na tym forum dobrzy elektronicy jak i magicy :)
Otóż mam problem z dmuchawą pieca CO. Dmuchawa nie potrafi sama wystartować. Jak popchnę wirnik to się powoli rozpędza i działa ale np. po zatrzymaniu czasami ruszy a czasami nie z naciskiem na nie ruszy sama :) . Sam wentylator przy kręceniu palcem kręci się lekko więc obstawiam że to nie wina zatartych łożysk czy też kurzu itd. w silniku. Podłączyłem inny wentylator na próbę i on wystartował bez pomocy aczkolwiek też jakoś ociężale ale ten wentylator nie wiem jak działał przed demontażem. W oryginalnym wentylatorze jest kondensator jak na zdjęciu. Obstawiam że to może być jego wina aczkolwiek nie jestem pewny. Czy da się go jakoś sprawdzić czy tylko kupno nowego i podmianka?

Obrazek
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Na 99% kondensator. To groszowe sprawy, powinieneś zmieścić się w 5zł.
Awatar użytkownika
septius

Post autor: septius »

Jaki piec? Podpytam kumpli od CO:)
Pozdrawiam
Jacek
kubaswiatelka

septius, niestety nie wiem obecnie jaki piec bo nie ma mnie w Polsce ale może coś się dowiem w sobotę ;) o ile już nie kupię kondensatora :P
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

Sprawdź czy na sterowniku masz ustawioną pełną moc dmuchawy. Wiem z doświadczenia, że ograniczenie obrotów może mieć wpływ na start. Ja mam obroty na full, a dławię przepływ powietrza przesłoną. Na początku jak uczyłem się pieca sterowałem obrotami i zdarzały się problemy ze startem. No chyba, że masz ustawione pełne obroty wtedy może to być kondensator.
Pomijam tutaj wszelkie elektroniczne kwestie związane z samym sterowaniem obrotami, ot taka prosta porada na szybko. Równie dobrze uszkodzeniu mógł ulec właśnie ten układ.
kubaswiatelka

darol, sterownik to ten z najprostszych. Nie ma w nim opcji regulacji dmuchawy :/ Wiem o co chodzi z tą regulacją bo mam ją w innym sterowniku. Czyli możliwa jest opcja że coś już w sterowniku nawala i też nie daje pełnego napięcia na dmuchawę? Czy ten kondensator można jakoś sprawdzić przed wymianą czy raczej nie ma opcji? Posiadam miernik UNI-T M890F który niby ma opcję sprawdzania pojemności.
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Zacznij od sprawdzenia napięcia dochodzącego do wentylatora.
Tym miernikiem sprawdzisz bez problemu ten kondensator, jedna noga do F druga fo Cx i zakres ustawiasz 2uF.
Everybody lies...
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Kup kondensator i go wymień. Ostatnio wymieniałem u wujka i były identyczne objawy. Sama dmuchawa nie zawsze startowała, a pchnięta ręcznie zawsze.
kubaswiatelka

Ok. Podziękowanie dla Was za pomoc :padam: Wymienię i dam znać czy pomogło :) Czy ewentualnie można zastosować jakiś mocniejszy zamiennik czy lepiej nie ryzykować i nie kombinować? Czytałem na elektrodzie że kolega założył z jakimiś innymi parametrami i poszło uzwojenie rozruchowe czy jak to się nazywa :P
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Nie ma menu serwisowego z minimalną prędkością dmuchawy?. Zwykle trzeba włączyć sterownik przytrzymując strzałkę w górę i jest tam min i max dmuchawy oraz temp. Załączeniu pompy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
kubaswiatelka pisze:Czy ewentualnie można zastosować jakiś mocniejszy zamiennik czy lepiej nie ryzykować i nie kombinować?
Możesz dać kondensator o wyższym napięciu dopuszczalnym dla prądu przemiennego, często są podawane parametry dla DC i AC. Powiększenie pojemności o 20 czy 50%, nie uszkodzi Ci szybko silnika, może jednak wpłynąć na jego całkowitą trwałość, wszystko zależy od parametrów uzwojenia rozruchowego.
kubaswiatelka pisze:Czytałem na elektrodzie że kolega założył z jakimiś innymi parametrami i poszło uzwojenie rozruchowe czy jak to się nazywa :P
No cóż... :| a próbował walnąć młotkiem?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kubaswiatelka

Dzięki Pyra. Jednak nie będę kombinował :P Zostawię tak jak jest bo się zrobią niepotrzebne koszty :P
Nie wiem czy młotkiem próbował :)
kubaswiatelka

Dzięki Panowi za potwierdzenie tezy z kondensatorem. Dmuchawka rusza aż miło. Kupiłem taki sam kondensator. Sprawdziłem oba na mierniku. Nowy miał 1,97 a stary 0,19 :mrgreen: . Koszt wymiany 10zł :) Pozdrawiam.
Temat można zamknąć, usunąć czy co tam moderatorzy chcą :)
ODPOWIEDZ