Żartujesz czy mówisz poważnieGregor887 pisze:Wiatru nigdy za dużo, najwyżej ozon będzie rzadszy
Generator ozonu DIY
Tak, trochę polepszy, ale śmigła wentylatora wyciągającego powietrze stawiają jakś opór, poza tym wyciągający powinien mieć większy ciąg niż wdmuchujący a to nie tak łatwo.medyk81 pisze:Właśnie wstawienie drugiego wentylatora powinno spowodować, że przepływ powietrza jest wymuszony w jedynie słusznym kierunku. Na razie odpuszczam, ew. może jakąś płetwę wstawię na deklu żeby powietrze atakowało płytki lekko z góry.kisi pisze:medyk81, zrób kanał z rury PCV żeby powietrze nie skręcało poza płytki bo tak jak jest to powietrze się kotłuje wewnątrz i stąd kiepskie chłodzenie.
Najlepiej rurka PCV, odpowiednio przycięta i po temacie - jeden wdmuchujący załatwia sprawę.
I dlatego obudowy projektowanych ozonatorów są na wyrost. To nie produkcja komercyjna, tylko rozwojowa radosna twórczość.Janosik pisze: takiej sytuacji mogę wstawić regulator obrotów .
Pewnie że żartuję. Wydajność płytek to jedno, a przepływ powietrza drugie. Walka jest bardziej z temperaturą płytek niż z przeciągiem w obudowie.Janosik pisze: Żartujesz czy mówisz poważnie
Idąc tym tropem optymalny byłby wentylator po środku obudowy.kisi pisze: śmigła wentylatora wyciągającego powietrze stawiają jakś opór, poza tym wyciągający powinien mieć większy ciąg niż wdmuchujący a to nie tak łatwo.
Witam Panowie.medyk81 pisze:Nie może pogorszyć. Interesuje Cię stężenie ozonu w aucie nie w farelce.Janosik pisze:Bo jeżeli faktycznie duży nadmuch ma pogorszyć sprawę to w takiej sytuacji mogę wstawić regulator obrotów .
5-7g na jednej płytce?
Tak kolego jedna płytka, 5-7 g/h tyle co podaje sprzedawca no ale wiadomo każdy pisać może niby chwalą się dużym doświadczeniem i mają swoje laboratoria. Chyba by głupot nie pisali co
To jest ten zestaw http://allegro.pl/ozonator-generator-oz ... 87583.html co o tym myślicie?
Dzisiaj przyszła paczka, wrzucam parę zdjęć do zobrazowania jak to wygląda co było w paczce i wymiary, oprócz tego instrukcja jak co podłączyć . Podane mam w instrukcji że generator ma pracować 15-30 min 1-2 godziny postoju . Dużymi literami napisane jest że gniazdo zasilające musi być wyzerowane ( uziemione ) A farelka ma tylko przewód dwu żyłowy , chyba trzeba by było wymienić albo i nie sam nie wiem . Ale czar chyba prysł i mam problem, projekt jest ale muszę ciąć obudowę bo przetwornica się nie mieści, do tego płytka jest długa 15cm mogę ja zamontować z 2cm nad radiatorem ale czy nie będzie to powodowało jakiegoś przebicia czy tym podobne widziałem że tak montują ale wole zapytać zanim coś uwale dlatego pytałem czy użytkownicy generatorów z farelek są zadowoleni i nic im się nie dzieje .
Panowie tak czy inaczej pomysł będę realizował , chyba że polegnę to zamontuje generator tak jak większość w skrzynce po narzędziach choć chciałbym w tej obudowie co mam
- Załączniki
-
- p.jpg (141.93 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- l.jpg (61.42 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- k.jpg (62.92 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- j.jpg (70.22 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- h.jpg (139.28 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- g.jpg (131.79 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- f.jpg (176.1 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- e.jpg (74.93 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- d.jpg (128.97 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- c.jpg (84.86 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- b.jpg (77.73 KiB) Przejrzano 715 razy
-
- a.jpg (70.6 KiB) Przejrzano 715 razy
Ostatnio zmieniony środa 19 kwie 2017, 19:44 przez Janosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Janosik, to jest ta sama chińszczyzna jaką my kupujemy na aliexpress. Sprzedawca ma swoje laboratoria u Zenka w garażu albo w chinach w fabryce która produkuje dla niego ozonatory. Porównaj sprzęt od tego sprzedawcy link do allegro z tym co na aliexpress link do aliexpress To jest dokładnie to samo różnicą jest tylko obudowa...
ooo a tu jest identyczna obudowa link
Witam.
No i widziałeś jak ludzie w " H " lecą ale co zrobić trudno się mówi trzeba rzeźbić obudowę Otwór wycięty reszta w sobotę. Tak przejrzałem jeszcze cały temat i przewód jednak zostaje dwu żyłowy a filtra nie zakłada no chyba że faktycznie będzie siało to w tedy . Fotki wstawię pewnie jakiś filmik z działania też się zrobi
No i widziałeś jak ludzie w " H " lecą ale co zrobić trudno się mówi trzeba rzeźbić obudowę Otwór wycięty reszta w sobotę. Tak przejrzałem jeszcze cały temat i przewód jednak zostaje dwu żyłowy a filtra nie zakłada no chyba że faktycznie będzie siało to w tedy . Fotki wstawię pewnie jakiś filmik z działania też się zrobi
Witam
Bez przesady, akurat cena polska jest normalna IMHO. Nie jest to ponad 100% jak u wielu innych handlarzy. Na przykład: allegro i aliexpress, że nie wspomnę o ilościach handlowych link.Janosik pisze:ooo a tu jest identyczna obudowa link
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Więc panowie budowa idzie do przodu kilka zdjęć
Obniżę jeszcze płytkę o 5mm i tak zastanawiam się czy nie zrobić całego generatora na pilota oprawkę bezpiecznika dam na spód tylko na górnej obudowie mam dwa duże otwory po gałkach , opcja była by je zakleić i wstawić tam przełączniki ale coś mi pilot tak chodzi po głowie
Obniżę jeszcze płytkę o 5mm i tak zastanawiam się czy nie zrobić całego generatora na pilota oprawkę bezpiecznika dam na spód tylko na górnej obudowie mam dwa duże otwory po gałkach , opcja była by je zakleić i wstawić tam przełączniki ale coś mi pilot tak chodzi po głowie
https://pl.aliexpress.com/item/High-Qua ... 284824.htm warto? Chcę coś do samochodu, dla siebie i znajomych. No chyba że macie coś lepszego i tańszego
Ostatnio zmieniony sobota 22 kwie 2017, 11:00 przez joon, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolega wyciął w linku o jedną literę za dużo. Zdjęcie z feedbacka pokazuje pomiar ponad 5 A więc ok. Na banggood jeszcze kilka dni temu był taki zestaw za 15$. Teraz 23$.Rysiu. pisze:joon, jeżeli opis jest zbliżony do rzeczywistości to będzie to marne rozwiązanieI popraw link bo się forum rozjeżdża, wszystko po "html" jest zbędne.Power (W): 10w
Witam panowie
Generator ozonu zrobiony działa wybornie chłodzenie wyśmienite nie wstawiam regulatora obrotu i zrezygnowałem z opcji zdalnego sterowania,miejsca jest jak zajdzie potrzeba wstawić nie ma żadnego problemu , jednak przewód dałem trzy żyłowy i wstawiłem filtr co był w zestawie , oprawa bezpiecznika pod spodem . Juto ozonowanie auta a tu kilka zdjęć.
Generator ozonu zrobiony działa wybornie chłodzenie wyśmienite nie wstawiam regulatora obrotu i zrezygnowałem z opcji zdalnego sterowania,miejsca jest jak zajdzie potrzeba wstawić nie ma żadnego problemu , jednak przewód dałem trzy żyłowy i wstawiłem filtr co był w zestawie , oprawa bezpiecznika pod spodem . Juto ozonowanie auta a tu kilka zdjęć.