Jak to nikt nie napisał? Przecież to się przewija w każdym temacie o ładowarkach Littokala.MarcinGdańsk pisze: Dziwne że jeszcze nikt tu o tym nie napisał, a w czeluściach internetu o tym sporo.
Recenzja ładowarek Liitokala Lii-100 oraz Lii-202
-
A miernik na pewno dokładny i skalibrowany ? Ja sprawdzałem 7 ładowarek Lii 100, wszystkie kończą ładowanie w zakresie od 4,223 (najlepsza) do 4,245 (najgorsza) Faktycznie nieco przeładowują, ale w granicach tolerancji ogniwa, więc chyba nie ma się co czepiać.MarcinGdańsk pisze:Uprzedzam przed Lii 100, bardzo dużo z nich przeładowuje ogniwa (kupiłem 3 i wszystkie to robią) ładują do 4.25-4.26 czasem więcej. Nie jest to bardzo drastyczne, nie grozi wybuchem ale dość mocno niszczy ogniwo.
Panowie to i ja może swoje testy zrobię i porównamy
EDIT :
5 Ładowarek Lii udało mi się zgromadzić. Pacjent to Sanyo NCR18650B, używany jakieś pół roku w latarce. Po naładowaniu był sztucznie rozładowywany do okolic 3.5 V po czym leciał do kolejnej ładowarki.
4,226
4,237
4,227
4,236
4,244
Należy pamiętać oczywiście o tolerancji błędu dla miernika i widełek dla ogniwa.
EDIT :
5 Ładowarek Lii udało mi się zgromadzić. Pacjent to Sanyo NCR18650B, używany jakieś pół roku w latarce. Po naładowaniu był sztucznie rozładowywany do okolic 3.5 V po czym leciał do kolejnej ładowarki.
4,226
4,237
4,227
4,236
4,244
Należy pamiętać oczywiście o tolerancji błędu dla miernika i widełek dla ogniwa.
Hmmm, przyjemna cena (3.99 USD) za dwuslotową
https://couponsgearbest.com/2017/01/29/ ... -gearbest/
https://couponsgearbest.com/2017/01/29/ ... -gearbest/
Ostatnio zmieniony sobota 22 lip 2017, 15:22 przez scooby91, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy Li-202 to w pierwszym poście warto dodać, że nie jest to do końca "pełna" dwuslotówka.
Część funkcji jest tylko na drugim - prawym slocie.
Powerbank - tylko z prawego slotu
Sprawdzenie przybliżonego poziomu naładowania baterii - priorytet dla prawego slotu, pojedynczej baterii w lewym slocie się nie sprawdzi.
Część funkcji jest tylko na drugim - prawym slocie.
Powerbank - tylko z prawego slotu
Sprawdzenie przybliżonego poziomu naładowania baterii - priorytet dla prawego slotu, pojedynczej baterii w lewym slocie się nie sprawdzi.
Przepraszam za brak ogonków w polskich literkach. Zazwyczaj piszę z telefonu i może coś umknąć.
Postanowiłem sprawdzić czy moja LiitoKala Lii 100 przeładowuje akumulatory. Oto wyniki:
Panasonic NCR18650B - 4,239 V
Sanyo NCR18650GA - 4,240 V
GP ICR18650-30U 3000mAh Li-ION - 4.239 V
Czy to są dopuszczalne wartości czy raczej odpuścić sobie ładowanie tą ładowarką?
Mam jeszcze ładowarkę Miller ML-106 i wartości są następujące:
Panasonic NCR18650B - 4,209 V
Sanyo NCR18650GA - 4,215 V
Dzięki
Panasonic NCR18650B - 4,239 V
Sanyo NCR18650GA - 4,240 V
GP ICR18650-30U 3000mAh Li-ION - 4.239 V
Czy to są dopuszczalne wartości czy raczej odpuścić sobie ładowanie tą ładowarką?
Mam jeszcze ładowarkę Miller ML-106 i wartości są następujące:
Panasonic NCR18650B - 4,209 V
Sanyo NCR18650GA - 4,215 V
Dzięki
jatu44, nie wiem czy widziałeś ale jest kilka innych odpowiedzi w wydzielonym wątku z tego tematu > viewtopic.php?t=21798
Decyzja należy do Ciebie, co z tą ładowarką zrobisz.
Decyzja należy do Ciebie, co z tą ładowarką zrobisz.
skwaruch pisze:Jest coś podobnego w podobnej cenie
I cenowo 2x wyższe. Nie mówię że są złe modele, ale odpowiedź lekko się mija z pytaniem. Jak zapyta ktoś o latarkę do 100 zł to wyskoczysz z taką za 200 zł ? Chyba nie tędy droga.Barton_ pisze:Nitecore F1 - 4,19V
Olight UC 0 4,2V
Nie do końca podobne
XTAR MC1 jest też dobra. Tylko miej na uwadze skwaruch, że Lii jest combo co ładuje większość akumulatorów, XTAR tylko Li-Ion-y.
1. Nie ma czegoś takiego jak Lii z Polski. Każdy kto to sprzedaje nadstawia tyłek, bo ta ładowarka nie ma żadnych wymaganych u nas certyfikatów. Oficjalnie jej nie wprowadzisz w szerszy obieg. Chińskie hurtownie oczywiście wyślą Ci skan dokumentów, ale można go sobie... Cena którą podałeś też jest zawyżona.
2. Nie było mowy skąd produkt ma być, więc masz porównanie z Chin.
3. Nie unoś się tyle w wypowiedziach, bo daleko takim zachowaniem nie zajedziesz. Po zarzucaniu że miernik dla elektryka mający 3 miejsca po przecinku to przesada, nie mam więcej pytań.
Ja jestem spokojny, bez obaw Ale precyzujmy odpowiedzi, bo ogólnikowo można różnie je interpretować. Czy warto brać Lii 100 to temat rzeka. Dodatkowo nie wspomniał przedmówca że jego ładowarki ładują też tylko ogniwa Li-Ion.
2. Nie było mowy skąd produkt ma być, więc masz porównanie z Chin.
3. Nie unoś się tyle w wypowiedziach, bo daleko takim zachowaniem nie zajedziesz. Po zarzucaniu że miernik dla elektryka mający 3 miejsca po przecinku to przesada, nie mam więcej pytań.
Ja jestem spokojny, bez obaw Ale precyzujmy odpowiedzi, bo ogólnikowo można różnie je interpretować. Czy warto brać Lii 100 to temat rzeka. Dodatkowo nie wspomniał przedmówca że jego ładowarki ładują też tylko ogniwa Li-Ion.