PETZL ACTIK - akumulatorki czy petzlowski wynalazek?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
heikki

PETZL ACTIK - akumulatorki czy petzlowski wynalazek?

Post autor: heikki »

Kupiłem dla dziewczyn nową czołówke Petzla - model Actik - trafiła się bardzo fajna cena, a wymagania duże nie były ;)

Jest to czołówka z serii hybrid, którą można zasilać bateriami AAA (dołączone w zestawie) albo dokupionym osobno akumulatorem Petzl Core z możliwością doładowywania go przez kabel usb.
Cena...koło stówki.

Szczerze mówiąc wolałbym kupić dwa komplety akumulatorków z ładowarką i ewentualnie nimi rotować. Czy będzie to bezpieczne dla lampki?
Myślałem o jednym z takich zestawów z hurt .pl :
1) ładowarka everActive NC-450 Black + 4 x R03/AAA Panasonic Eneloop 800
2) ładowarka everActive NC-450 Black + 4 x R03/AAA Panasonic Eneloop Pro 950

Który lepiej wybrać do tej czołówki? A może coś jeszcze innego?
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Z tego co pamiętam to Core ma pojemność 800mAh i jest pryzmatycznym aku Li-Ion z programowalną elektroniką (program Petzla go widzi). Warto chyba o tyle, że obecnie każdy ma powerbank i zawsze da się czołówkę podładować w terenie.
pozdrav
heikki

Browar pisze:Z tego co pamiętam to Core ma pojemność 800mAh i jest pryzmatycznym aku Li-Ion z programowalną elektroniką (program Petzla go widzi). Warto chyba o tyle, że obecnie każdy ma powerbank i zawsze da się czołówkę podładować w terenie.
Też tak pomyślałem, że to może być wygodne ale w czasie ładowania np w plecaku czołówka musi pracować na klasycznych bateriach / akumulatorkach.

To jest ten nowy akumulator Core - http://alpintech.pl/turystyka/trekking/ ... petzl.html

Ma pojemność 1250mAh. Ja jestem zielony w temacie ale czy dobrze myślę, że 3 akumulatorki Eneloop 800 to razem będzie 2400mAh czyli prawie 2 razy więcej przy podobnej cenie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 kwie 2017, 15:29 przez heikki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

heikki pisze:3 akumulatorki Eneloop 800 to razem będzie 2400mAh czyli prawie 2 razy więcej
Będzie 800mAh ale przy 3,6V, czyli mniej niż w Core (1250mAh przy 3,6V).
heikki

ElSor pisze:
heikki pisze:3 akumulatorki Eneloop 800 to razem będzie 2400mAh czyli prawie 2 razy więcej
Będzie 800mAh ale przy 3,6V, czyli mniej niż w Core (1250mAh przy 3,6V).
Aha, ok. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Czyli lepiej zainwestować w ten petzlowski akumulator? Szczególnie że mam pod domem i na promocji ?

PS: A czy takie akumulatorki Eneloop 800 lub 950 będą bezpieczne dla tej konkretnej czołówki? Czy użycie ich niesie za sobą jakieś ryzyko?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 kwie 2017, 15:30 przez heikki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Z Petzlem, to zupełnie jak z pewną znaną firmą na "F" produkującą pneumatykę i automatykę przemysłową.
Kupujesz siłownik za kilkadziesiąt złotych i do tego mocowanie czujnika za drugie tyle.
light7

Post autor: light7 »

heikki pisze: Aha, ok. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Czyli lepiej zainwestować w ten petzlowski akumulator? Szczególnie że mam pod domem i na promocji ?
Wg mnie warto zainwestować. Po pierwsze: większa pojemność akumulatora czyli dłuższy czas świecenia. Po drugie: ładowarek micro USB pewnie masz kilka w domu. Na czas ładowania zawsze możesz skorzystać ze zwykłych baterii.
heikki pisze: PS: A czy takie akumulatorki Eneloop 800 lub 950 będą bezpieczne dla tej konkretnej czołówki? Czy użycie ich niesie za sobą jakieś ryzyko?
Wg specyfikacji latarki można ja zasilić poprzez zwykłe baterie, akumulatorki oraz dedykowany akumulator. Użycie akumulatorków eneloop 800 lub 950 jest całkowicie bezpieczne i nic się z latarką nie stanie.
heikki

light7 pisze: Wg mnie warto zainwestować. Po pierwsze: większa pojemność akumulatora czyli dłuższy czas świecenia. Po drugie: ładowarek micro USB pewnie masz kilka w domu. Na czas ładowania zawsze możesz skorzystać ze zwykłych baterii.

Wg specyfikacji latarki można ja zasilić poprzez zwykłe baterie, akumulatorki oraz dedykowany akumulator. Użycie akumulatorków eneloop 800 lub 950 jest całkowicie bezpieczne i nic się z latarką nie stanie.
Dziękuje, taka odpowiedź pomogło mi podjąć decyzje ;)

A co do kosztów wspomnianych wyżej no to coś w tym jest bo sama czołówka (nowa z rachunkiem) 99zł + prawie drugie tyle (79z)ł akumulatorek na promocji ale do aktualnych potrzeb będzie myśle wystarczająca - dowiem się pewnie po jakimś czasie ;)
ODPOWIEDZ