PETZL ACTIK - akumulatorki czy petzlowski wynalazek?
PETZL ACTIK - akumulatorki czy petzlowski wynalazek?
Kupiłem dla dziewczyn nową czołówke Petzla - model Actik - trafiła się bardzo fajna cena, a wymagania duże nie były
Jest to czołówka z serii hybrid, którą można zasilać bateriami AAA (dołączone w zestawie) albo dokupionym osobno akumulatorem Petzl Core z możliwością doładowywania go przez kabel usb.
Cena...koło stówki.
Szczerze mówiąc wolałbym kupić dwa komplety akumulatorków z ładowarką i ewentualnie nimi rotować. Czy będzie to bezpieczne dla lampki?
Myślałem o jednym z takich zestawów z hurt .pl :
1) ładowarka everActive NC-450 Black + 4 x R03/AAA Panasonic Eneloop 800
2) ładowarka everActive NC-450 Black + 4 x R03/AAA Panasonic Eneloop Pro 950
Który lepiej wybrać do tej czołówki? A może coś jeszcze innego?
Jest to czołówka z serii hybrid, którą można zasilać bateriami AAA (dołączone w zestawie) albo dokupionym osobno akumulatorem Petzl Core z możliwością doładowywania go przez kabel usb.
Cena...koło stówki.
Szczerze mówiąc wolałbym kupić dwa komplety akumulatorków z ładowarką i ewentualnie nimi rotować. Czy będzie to bezpieczne dla lampki?
Myślałem o jednym z takich zestawów z hurt .pl :
1) ładowarka everActive NC-450 Black + 4 x R03/AAA Panasonic Eneloop 800
2) ładowarka everActive NC-450 Black + 4 x R03/AAA Panasonic Eneloop Pro 950
Który lepiej wybrać do tej czołówki? A może coś jeszcze innego?
Też tak pomyślałem, że to może być wygodne ale w czasie ładowania np w plecaku czołówka musi pracować na klasycznych bateriach / akumulatorkach.Browar pisze:Z tego co pamiętam to Core ma pojemność 800mAh i jest pryzmatycznym aku Li-Ion z programowalną elektroniką (program Petzla go widzi). Warto chyba o tyle, że obecnie każdy ma powerbank i zawsze da się czołówkę podładować w terenie.
To jest ten nowy akumulator Core - http://alpintech.pl/turystyka/trekking/ ... petzl.html
Ma pojemność 1250mAh. Ja jestem zielony w temacie ale czy dobrze myślę, że 3 akumulatorki Eneloop 800 to razem będzie 2400mAh czyli prawie 2 razy więcej przy podobnej cenie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 kwie 2017, 15:29 przez heikki, łącznie zmieniany 1 raz.
Aha, ok. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Czyli lepiej zainwestować w ten petzlowski akumulator? Szczególnie że mam pod domem i na promocji ?ElSor pisze:Będzie 800mAh ale przy 3,6V, czyli mniej niż w Core (1250mAh przy 3,6V).heikki pisze:3 akumulatorki Eneloop 800 to razem będzie 2400mAh czyli prawie 2 razy więcej
PS: A czy takie akumulatorki Eneloop 800 lub 950 będą bezpieczne dla tej konkretnej czołówki? Czy użycie ich niesie za sobą jakieś ryzyko?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 kwie 2017, 15:30 przez heikki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wg mnie warto zainwestować. Po pierwsze: większa pojemność akumulatora czyli dłuższy czas świecenia. Po drugie: ładowarek micro USB pewnie masz kilka w domu. Na czas ładowania zawsze możesz skorzystać ze zwykłych baterii.heikki pisze: Aha, ok. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Czyli lepiej zainwestować w ten petzlowski akumulator? Szczególnie że mam pod domem i na promocji ?
Wg specyfikacji latarki można ja zasilić poprzez zwykłe baterie, akumulatorki oraz dedykowany akumulator. Użycie akumulatorków eneloop 800 lub 950 jest całkowicie bezpieczne i nic się z latarką nie stanie.heikki pisze: PS: A czy takie akumulatorki Eneloop 800 lub 950 będą bezpieczne dla tej konkretnej czołówki? Czy użycie ich niesie za sobą jakieś ryzyko?
Dziękuje, taka odpowiedź pomogło mi podjąć decyzjelight7 pisze: Wg mnie warto zainwestować. Po pierwsze: większa pojemność akumulatora czyli dłuższy czas świecenia. Po drugie: ładowarek micro USB pewnie masz kilka w domu. Na czas ładowania zawsze możesz skorzystać ze zwykłych baterii.
Wg specyfikacji latarki można ja zasilić poprzez zwykłe baterie, akumulatorki oraz dedykowany akumulator. Użycie akumulatorków eneloop 800 lub 950 jest całkowicie bezpieczne i nic się z latarką nie stanie.
A co do kosztów wspomnianych wyżej no to coś w tym jest bo sama czołówka (nowa z rachunkiem) 99zł + prawie drugie tyle (79z)ł akumulatorek na promocji ale do aktualnych potrzeb będzie myśle wystarczająca - dowiem się pewnie po jakimś czasie