Coś na wzór bocialarki

co i jak zrobiłem...
guzi007

Coś na wzór bocialarki

Post autor: guzi007 »

Witam

Zastanawiałem się nad zakupem Bocialarki i już się prawie zdecydowałem. Pewnie bym ją już zamówił, ale nie ma jej obecnie na allegro – może i dobrze :mrgreen: . Zacząłem kombinować czy by nie zbudować czegoś samemu - w końcu tytuł inżyniera na wydziale elektrycznym do czegoś zobowiązuje :wink:

Czego oczekuje:
-ma być to latarka oparta na jakimś typowym body – nie żadne kwadraciaki itp., przynajmniej takie jest założenie
-ma świecić porównywalnie do Bocialarki
-driver 2-4 tryby plus jakiś tryb migający do miasta
-raczej oparta na ogniwach 18650 lub czymś podobnym
-fajnie by było jakbym się zmieścił poniżej 200zł.

Body ala Bocialarka http://allegro.pl/item727335143_mini_la ... _9_99.html mam tylko wątpliwość czy mi się uda tam do środka wszystko wpakować.
Driver http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190 - mam nadzieje, że równie skuteczny jak tani.
Na diodach jak i na optyce się niestety nie znam, tak na chłopski rozum wybrałem http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15943 Cree XR-E R2 (WG). Niestety nie mogę za bardzo połapać się w katalogu CREE i znaleźć Seri R2 – ale ponoć są lepsze od Q5. Jak mniemam symbol (WG) oznacza kolor Warm White ? Szczerze powiedziawszy wybór koloru był przypadkowy, jeżeli ktoś doradzi inny lub nawet inną diodą bardzo możliwe, że skorzystam.
Akumulatorki TrustFire 18650 2400mAh http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5776
Ładowareczka, myśle że przetestowana przez Bociania to i dobra http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.936
No i oczywiście uchwycik tani i z tego co czytałem skuteczny http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8274
Co do optyki to nie mam pojęcia kompletnie co mi potrzeba – jedynie zdecydowany jestem na 15 stopni.

Poza wymienionymi rzeczami, pastą termoprzewodzącą i radiatorami z miedzi coś jeszcze jest potrzebne? Jakaś szybka, klej termoprzewodzący, izolujący itp.?

Tak się zastanawiam, jak to upchnąć do środka wszystko i połączyć co by trwałe było i dobrze przewodziło ciepło. Obrazek
Trafiłem na takie zdjęcie bocialarki i mam pytanie gdzie tu jest driver ? Ja tu widzę (od lewej) głowicę, reflektor, diodę na płytce MCPCB i sprężynkę do baterii. Co do chłodzenia to chciałbym wykorzystać patent Bociana – rurka miedziana, bo chyba ciężko coś lepszego wymyślić.

Kończąc ten długi post liczę w szczególności na pomoc w wyborze części – otwarty jestem na propozycje jak i na wskazówki jak to złożyć w całość.
Mam nadzieję, że dzięki pomocy Forumowiczów uda mi się zbudować fajną i praktyczną latarkę. Może zaoszczędzę troszkę pieniędzy, a co najważniejsze na pewno zdobędę doświadczenie i w przyszłości zbuduję coś bardziej porządnego – może coś na MC-E;)

pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ja identyczną latarkę (body) kupiłem "w skelie na rogu" za 10zł, więc ta z allegro z kosztami przesyłki trochę droga.
Moja świeci 9-ma diodami, początkowo było DD, lecz wsadziłem driver na max1698 i oryginalne 9 sztuk diod połączonych równolegle przerobiłem na matrycę 3 x 3.
Oryginalnie zasilana z 3 x AAA, lecz postanowiłem wsadzić LiIon 18650 i tu zaczął się problem....... Konieczna była przeróbka włącznika, wyfrezowanie gniazda na aku i zlikwidowanie spżynki, A i tak był problem, żeby wszystko skręcić razem i się nie rozpadało.
Jeśli już LiIon to myślę że musisz wybrać mniejszy niż 18650, wtedy zostanie trochę miejsca na elektronikę.

Pozdrawiam

PS: Zdjęcie latarki masz w moim poście powitalnym "Czołem"
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2051
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Ja tylko w sprawie oznaczeń kodowych odcieni światła, poniżej są tabelki z rozkładami:

Obrazek

Obrazek
guzi007

Pyra pisze:Konieczna była przeróbka włącznika, wyfrezowanie gniazda na aku i zlikwidowanie spżynki, A i tak był problem, żeby wszystko skręcić razem i się nie rozpadało.
Znalazłem latarkę dłuższą o 2 cm - http://allegro.pl/item731933628_latarka ... a_hit.html Ciekawe czy ty 2cm można wykoszystać praktycznie. W przypadku tej aukcji odpada problem z transportem, gdyż jest do odebrania w moim rodzinnym mieście.
toms_ pisze:Ja tylko w sprawie oznaczeń kodowych odcieni światła, poniżej są tabelki z rozkładami:
Dzięki :smile:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Witaj Guzi007. Więc zacznijmy od początku... :wink: Body z linka jaki podałeś raczej nie wykorzystasz (wklejana plastikowa szybka z przodu która moment się zarysuje, nie wkleisz w jej miejsce szklanej). W fotce której podałeś nie ma drivera bo była to bardzo archaiczna wersja DD na rezystorze bądz nie i emiterze EO. Patent z miedzią jest fajny ale trzeba wiedzieć jak te tuleje wykonać, spasować, wygładzić, żeby w 100% spełniały swoją rolę. Dochodzi podłoże pod LED okrągłe które musi być wykonane bardzo precyzyjnie aby w ogóle je tam wpasować. Co do tulejek to pełnią one jednocześnie rolę "przedłużki" która pozwala nam zastosować ogniwo 18650 (w tej konstrukcji odradzam chińskie protected z racji tego że są one po prostu dłuższe niż unprotected i będzie Ci po prostu ciężko je zmieścić. DSD to sprawdzona ładowarka ale nie z oryginalnym zasilaczem (na starcie musisz wymienić na jakąś porządniejszą ładowarkę do Nokii) oryginał wedle Calineczkowych pomiarów potrafi dostarczyć ~900mA a to już całkiem nieźle i szybko :wink: Co do emiterów Cree X-RE no to jak najbardziej polecam ale w tej konstrukcji tym co Cię stopuje jest maxymalna średnica kolimatora tj. ok 24mm i ciężko jest znaleźć dobry kolimator do Cree o takich gabarytach :???: Co do reszty to szczerze kibicuję i jeśli chciałbyś jakiejś porady służę pomocą :wink:
Sometimes darkness can show you the light
guzi007

Bocian pisze:Body z linka jaki podałeś raczej nie wykorzystasz (wklejana plastikowa szybka z przodu która moment się zarysuje, nie wkleisz w jej miejsce szklanej).
Faktycznie przyjdzałem się temu na żywo i mocowanie fatalne - dzięki za radę. Udało mi się kupić identyczne body chyba jak w bocialarce ;)
Bocian pisze:Patent z miedzią jest fajny ale trzeba wiedzieć jak te tuleje wykonać, spasować, wygładzić, żeby w 100% spełniały swoją rolę.
Mam na to pare pomysłów - pomierze troche temperature i mam nadzieje, że dojde do jakiegoś słusznego rozwiązania.
Bocian pisze:są one po prostu dłuższe niż unprotected
Myślałem, że jak jest 18650 to ma stały wymiar niezależnie od elektroniki w środku.
Bocian pisze:maxymalna średnica kolimatora tj. ok 24mm i ciężko jest znaleźć dobry kolimator do Cree o takich gabarytach
Na dealextreme nie ma żadnego, albo ja nie umiem szukać :mrgreen: Poszukam jeszcze jutro, może coś znajde sensownego, a jak nie to przejde na diode SSC. Pytanie tylko: gdzie kupie w miare niedoro - w raz z przesyłką kolimator do SSC < 24mm.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Różne soczewki na: DX i KAI
Po drobnej modyfiakcji optykę z SSC można śmiało zastosować z Cree. Wypróbowane, przetestowane. Po lekkim rozwierceniu końcówki soczewka z SSC pasuje nawet do Cree MC-E. Mam taki mod w Myo RXP ;)
guzi007

Bocian pisze:W fotce której podałeś nie ma drivera bo była to bardzo archaiczna wersja DD na rezystorze bądz nie i emiterze EO
Właśnie rozebrałęm body, co by przed zamówieniem rzeczy przyjrzeć się jak to w środku umieścić. Największy problem sprawia mi driver - zamocowanie go tak zeby mial kontakt z masą. Jak u Ciebie wygląda zamocowanie drivera, można prosić o jakas fotke jak to nie tajemnica handlowa? :mrgreen:
ODPOWIEDZ