Ładowarka 250W 10A Charsoon Antimatter - klon iCharger 106B+
4.16V zaraz po wyjęciu i 4.12V po niedługim leżakowaniu to bardzo mało, tyle mają naprawdę padnięte lub uszkodzone ogniwa. Jesteś pewien że miernik mierzy poprawnie? A te nowe 4.18V po leżakowaniu jest ok?
Dobre ogniwo (w sensie sprawne i niezużyte) nie powinno się rozładować poniżej 4.18V, i nie niżej niż 4.16V po długim leżakowaniu. Trupy (lub odpady sprzedawane jako nowe) potrafią rozładować się do 4V po tygodniu. To tak z moich obserwacji, ktoś może mieć inaczej.
Jeśli nie zmieniałeś opcji Bal Speed i jest na Normal, to ładowarka kończy ładowanie przy 1/10 prądu ładowania co powinno w zupełności wystarczyć (150mA). Po za tym jest jeszcze podtrzymanie po ładowaniu.
Dobre ogniwo (w sensie sprawne i niezużyte) nie powinno się rozładować poniżej 4.18V, i nie niżej niż 4.16V po długim leżakowaniu. Trupy (lub odpady sprzedawane jako nowe) potrafią rozładować się do 4V po tygodniu. To tak z moich obserwacji, ktoś może mieć inaczej.
Jeśli nie zmieniałeś opcji Bal Speed i jest na Normal, to ładowarka kończy ładowanie przy 1/10 prądu ładowania co powinno w zupełności wystarczyć (150mA). Po za tym jest jeszcze podtrzymanie po ładowaniu.
-
Miernik mam taniego UNITa. Pokazuje 0.01V więcej niż ładowarka na balanserze. Wiem, że to tani model ale nie ma większej odchyłki niż 0.01V. Ustawienia mam Bal speed na NORMAL i LI balance CV phase także OK. Doładowałem przed chwilą NCR18650GA i po zakończeniu ładowania balanser pokazał:Manekinen pisze:4.16V zaraz po wyjęciu i 4.12V po niedługim leżakowaniu to bardzo mało, tyle mają naprawdę padnięte lub uszkodzone ogniwa. Jesteś pewien że miernik mierzy poprawnie? A te nowe 4.18V po leżakowaniu jest ok?
Miernik po wyciągnięciu ogniwa z koszyczka również pokazał 4.19V a po kilku minutach leżenia bateri na mierniku napięcie skacze 4.18-4.19V. Na starych ogniwach wyświetla mi rezystencję wewnętrzną na poziomie około 93mΩ a na tym nowym NCR18650GA 63mΩ
EDIT.
Zmierzyłem pojemność jednego z NCR18650A - wystartowałem od 4.12V na 4.4A i przy 3.0V pokazało:
Także lata świetności ten panasonic ma już za sobą (2600-2700 mAH przy sprawnym ogniwie powinienem uzyskać?). Chciałem jeszcze zmierzyć NCR18650GA ale w trakcie rozładowywania napełnił mi się AGM i próba zakończyła się fiaskiem
Po pierwsze NCRy A i B mają nominalną pojemność po naładowaniu do 4,2V i zakończeniu przy bodajże 80mA oraz rozładowaniu do 2,5V prądem 1C. Po 2gie napięcie brane z zacisków głównych ZAWSZE jest zaniżone przy rozładowywaniu i zawyżone przy ładowaniu względem rzeczywistego na wyprowadzeniach ogniwa. O ile - zależy od przewodów i złączy a szczególnie od złączy przyłożonych do akusa. Tanie koszyczki z FT/DX wprowadzają extra ponad 0,1V przy każdym Amperze. Balanser przy ładowaniu ratuje sytuację ale należy go przyłączyć osobnymi stykami do akusa, bo inaczej zniweluje tylko spadek na głównych przewodach i złączach ale nie na tym najważniejszym.
Jeśli podłączę ją do zasilacza od laptopa IBM 16V 4,5A, to uzyskam te 4A rozładowania na ogniwie 18650? Ilu ampeorwy zasilacz rekomendujecie do niej? Ten 4,5A będzie wystarczający?
Ogólnie to zastąpił bym swojego klona B6 i głównie bym używał jednak do balansowania pakietów LiPo do modeli RC.
B6 nie daje rady zbalansować rozjechania 0,2V przy pierwszym podejściu w 3S i nieźle trzeba kombinować, żeby wyrównać, co też zajmuje znacznie więcej czasu. Balanser jest skuteczny przy powiedzmy 0,8A. Chciałbym poprawić czas balansowania z Charsoonem.
Ogólnie to zastąpił bym swojego klona B6 i głównie bym używał jednak do balansowania pakietów LiPo do modeli RC.
B6 nie daje rady zbalansować rozjechania 0,2V przy pierwszym podejściu w 3S i nieźle trzeba kombinować, żeby wyrównać, co też zajmuje znacznie więcej czasu. Balanser jest skuteczny przy powiedzmy 0,8A. Chciałbym poprawić czas balansowania z Charsoonem.
4A rozładowania tak, bo wówczas moc tracona mieści się w 20W, które może rozproszyć ładowarka. Jeśli chcesz rozładowywać większą mocą to potrzebujesz źródła, które potrafi przyjąć energię z ładowarki. Żaden zwykły zasilacz tego nie zrobi. Ja właśnie noszę się z zamiarem zrobienia układu włączanego między zasilacz, a ładowarkę, który w jedną stronę pozwala na przepływ prądu z zasilacza, a w drugą przyjmuje i rozprasza energię z rozładowywanych akumulatorów.tiuro pisze:Jeśli podłączę ją do zasilacza od laptopa IBM 16V 4,5A, to uzyskam te 4A rozładowania na ogniwie 18650? Ilu ampeorwy zasilacz rekomendujecie do niej? Ten 4,5A będzie wystarczający?
Zasilacz 4,5A jest zdecydowanie za słaby, bo to raptem 72W, a ładowarka ma 250W. Jeśli jednak nie będziesz próbować przekroczyć mocy zasilacza to możesz używać tego 4,5A.
Ja co prawda mam oryginał iCharger, ale używam do niego zasilacza od Xboxa 12V 16,5A. Też nie pozwala osiągnąć pełnej mocy ze względu na zbyt niskie napięcie, ale na moje potrzeby jest wystarczający.
Pozdrawiam
dzięki Tomeqp
Czas balansowania się skróci przy moim zasilaczu, czy dopiero przy nowym/mocniejszym, czy w ogóle, mocniejszy (120W) zasilacz tego czasu nie zmieni?
Czas balansowania się skróci przy moim zasilaczu, czy dopiero przy nowym/mocniejszym, czy w ogóle, mocniejszy (120W) zasilacz tego czasu nie zmieni?
Ostatnio zmieniony piątek 31 mar 2017, 11:32 przez tiuro, łącznie zmieniany 1 raz.
Charsoon ma niby 300mA max prąd balansowania, ile realnie ma imax hmmm ;P
Manekin, czy można wybrać balansowanie HI/LO ?
Manekin, czy można wybrać balansowanie HI/LO ?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Dziękuję Manekinen,
Przy okazji pytanie. Jeśli 3S 30C ma 4000mAh i ładuję prądem 2A to się rozkłada jakby na 3 części ponieważ są 3 cele? i wtedy poniekąd ładuję prądem około 666mAh każdą z cel w danym momencie, a każda z nich ma 1,33A pojemności? Myślałem, że jak jedna ma większe napięcie to reszta może dostaje za dużo prądu w trybie balans. Chyba jednak może balansowanie jest nie tylko w ostatnim etapie, bo gdy różnice są małe typo 0,02-0,03 to i poniżej 4,00 zostaje to wyrównane na B6.
Jakie są zalecane zatem i bezpieczne wartości prądu do ładowania tego 3S?
Swoją drogą nowy pakiet 3S i wczoraj po około 10 ładowaniu, spadły mi w czasie jeżdżenia cele do 3,15;3,40;3,80 na szczęście buzzer dał znać, ale balansowanie tego zajęło 7h, teraz jeszcze 2h ładowania i gitara. Ciekawe czemu się to zdarzyło, te nierówne rozładowanie w nowym należycie użytkowanym pakiecie
Przy okazji pytanie. Jeśli 3S 30C ma 4000mAh i ładuję prądem 2A to się rozkłada jakby na 3 części ponieważ są 3 cele? i wtedy poniekąd ładuję prądem około 666mAh każdą z cel w danym momencie, a każda z nich ma 1,33A pojemności? Myślałem, że jak jedna ma większe napięcie to reszta może dostaje za dużo prądu w trybie balans. Chyba jednak może balansowanie jest nie tylko w ostatnim etapie, bo gdy różnice są małe typo 0,02-0,03 to i poniżej 4,00 zostaje to wyrównane na B6.
Jakie są zalecane zatem i bezpieczne wartości prądu do ładowania tego 3S?
Swoją drogą nowy pakiet 3S i wczoraj po około 10 ładowaniu, spadły mi w czasie jeżdżenia cele do 3,15;3,40;3,80 na szczęście buzzer dał znać, ale balansowanie tego zajęło 7h, teraz jeszcze 2h ładowania i gitara. Ciekawe czemu się to zdarzyło, te nierówne rozładowanie w nowym należycie użytkowanym pakiecie
Ostatnio zmieniony piątek 31 mar 2017, 22:32 przez tiuro, łącznie zmieniany 1 raz.
Taki rozjazd może świadczyć o uszkodzonym zestawie.
Naładuj i pobaw się i daj znać czy sytuacja się powtórzy, jeśli tak to pakiet uszkodzony, lub bardzo kiepskiej jakości.
Naładuj i pobaw się i daj znać czy sytuacja się powtórzy, jeśli tak to pakiet uszkodzony, lub bardzo kiepskiej jakości.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Witam
Pozdrawiam
NIE. W przypadku pakietu 3s, jednakowy prąd płynie przez wszystkie cele. Poza prądem balansowania.tiuro pisze:Jeśli 3S 30C ma 4000mAh i ładuję prądem 2A to się rozkłada jakby na 3 części ponieważ są 3 cele?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Witam ponownie. Ładowareczka zamówiona 24 marzec a dzisiaj bez vatu już w domciu:) Czy udało się komuś wejść do menu kalibracji? Mi się nie udaje. Tak samo nie mogę wejść ponownie w turnigy reaktor 250w.
Edit - przepraszam mój błąd jednak mogę wejść do tego menu. Ale nie muszę wiele zmieniać, fabrycznie całkiem nieźle ustawiona.
Edit - przepraszam mój błąd jednak mogę wejść do tego menu. Ale nie muszę wiele zmieniać, fabrycznie całkiem nieźle ustawiona.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 kwie 2017, 19:14 przez belfegor1988, łącznie zmieniany 1 raz.