Convoy s2 odpowiednia dioda

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
mateusz__sc

Convoy s2 odpowiednia dioda

Post autor: mateusz__sc »

Witam wszystkich.
Parę dni temu mój convoy s2 przestał działać, prawdopodobnie to wina diody więc postanowiłem spróbować przywrócić ją do życia. Jeśli się nie uda po prostu kupię nowy lub modyfikowany egzemplarz. Na allegro ceny diod to połowa wartości latarki więc pozostał zakup u chińczyka.
Czy wersja 16mm Black PCB z tego sklepu będzie pasować ? https://www.aliexpress.com/item/1-PCS-C ... 26075.html

Ewentualnie jaką inną diodę w rozsądnej cenie polecacie ?
Obecnie mam wersje Cree XM-L T5-5C 2,1A i moc oraz barwa były w porządku.

Dziękuję z góry za podpowiedzi
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ta aukcja na kilometr śmierdzi podróbką.
Skorzystaj z oferty sklepu FastTech (taniej ale pewnie bin niepewny) lub intl-outdoor i przy okazji kup XM-L2.
Poza tym skąd przypuszczenie, że to dioda padła?
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

1. Co to jest rozsądna cena? - 2-3-5-10 dolarów?
2. skąd wiesz że to dioda? - może sterownik w wyniku "trzepania" latarka się poluzował i nie styka? - wtedy wystarczy podokręcać ponownie wszystkie ringi aby działało poprawnie
3. jeśli chcesz grzebać i wykonać swoisty tunning to kup coś takiego - https://www.fasttech.com/products/1609/10003889/1574601 - cena przystępna, barwa nieco zimniejsza, podłoże aluminium ale do prądu 2,1A wystarczy.
Ewentualnie jak chcesz PEWNY bin to https://www.fasttech.com/products/1609/10003889/1425001
4. jeśli chcesz tuningowac na maxa to kup prosty ale wydajniejszy sterownik np. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17360 (wersja 2,8A powinna CI wystarczyć)
mateusz__sc

Sądziłem, że sama z siebie może się tylko dioda skończyć. Ostatnio latarka zaczęła migać i sama się wyłączać. Niestety nie znam się na elektronice i tylko mogę przypuszczać co jest nie tak.

Nie chce nic tuningować bo po prostu się na tym nie znam, chodzi tylko o próbę wymiany diody i nałożenie pasty. Nie wiem również ile powinna kosztować taka dioda ale ceny na allegro około 30 zł są dla mnie zaporowe i chyba wolałbym zamówić nową latarkę bez ryzyka.

Rozkręcałem korpus, dostałem się do diody i soczewki przedmuchałem skręciłem- nie działa :)
Dzięki za linki, zamówię więc z fasttech i może uda się przylutować bez uszkodzenia.zy

P.S. Czy da się sprawdzić bez specjalistycznej wiedzy co faktycznie się zepsuło ?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Na początek wstrzymaj się z zamówieniem.
Odkręć zakrętkę baterii i zewrzyj czymś metalowym minus ogniwa do rantu obudowy (w miejscu gdzie nie ma anodyzacji).
mateusz__sc

Niestety zero reakcji

Latarkę mam od 2013 roku, akumulatorki sanyo 2600 mAh chyba niemożliwe aby oba padły w tym samym czasie.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Jak wygląda dioda, tzn. nie ma na powierzchni luminoforu jakichś przebarwień? Jeżeli latarka początkowo mrugała, to wygląda bardziej na brak połączenia niż spaloną diodę.
Może daj ogłoszenie w sklepiku, a znajdzie się ktoś w okolicy, kto zajrzy do niej za soczek.
mateusz__sc

Nie widzę żadnego nalotu na diodzie. Mogły się kabelki odłączyć od strony sterownika ?

Oczywiście napiszę ogłoszenia może akurat jakaś dobra dusza pomoże w potrzebie :)
Załączniki
P1090292.JPG
P1090292.JPG (256.66 KiB) Przejrzano 1869 razy
P1090285.JPG
P1090285.JPG (229.81 KiB) Przejrzano 1869 razy
wujek_red

Post autor: wujek_red »

Kabelki raczej nie powinny ale złośliwość rzeczy martwych nie zna granic. Trzeba odlutować sterownik od piguły i sprawdzić co mu może dolegać. Jak masz jakiś multimetr to możesz sprawdzić samą diodę.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Nie potrzeba multimetru, akumulator z latarki i dwa przewody od biedy wystarczą.
Z drugiej strony ja bym jeszcze z innymi akusami spróbował. Złośliwie mogły paść oba, ale bez sprawdzenia to strzelanie w ślepo.
mateusz__sc

Dzięki wielkie za pomoc, prawdopodobnie uda się coś zmajstrować z jednym użytkownikiem aby naprawić sprzęt. Jak na złość innych akumulatorków nie mam a multimetr niesprawny :razz:
ODPOWIEDZ