Tranzystor smd jak przekaźnik

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ProLight

Post autor: ProLight »

Przyjacielu a czy taki przekaźnik zmieści mi się do obudowy małego przełącznika? :|
Główny spammer tego Forum ;)
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

ProLight pisze:Hmmm...
Tylko wlacznika S1 nie ma.

Mam centralkę, do centralki idzie 5 kabli.

2 kabelki do misroswitcha (bez potencjalu)

3 kabelki do ledów (1x Masa dla obu ledow, oraz 1x 12v stale oraz 1x 12v ktore jest dla diody sygnalizacyjnej)

centralka jest nie do ruszenia.
I następnie:
ProLight pisze:Przyjacielu a czy taki przekaźnik zmieści mi się do obudowy małego przełącznika? :|
Jak długie są kable? Ile jest miejsca przy przekaźniku? Jaka jest tam obudowa?
Może jakieś zdjęcia?
Nie można wpiąć tego przekaźnika w kable (znalazłem kiedyś czeskie fajne określenie na taki montaż bublina na kabele ;-) )? Przykleić do przełącznika?
Taki przekaźnik ma wymiary ok. 2x1x0,5 cm i powinieneś gdzieś go zmieścić. Jeśli się zdecydujesz na niego to pamiętaj, że wg instrukcji + cewki jest na pinie 3 i tam powinno przychodzić 12V diody sygnalizacyjnej.
O znalazłem coś do schematów:
Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek
ptja

Post autor: ptja »

A może npn kolektorem do anody diody, która ma zgasnąć, emiterem do masy, baza przez rezystor do wejścia 12V diody, która ma świecić? Wysterowany tranzystor przejmie prąd LED i ta zgaśnie, bo napięcie CEsat jest niższe od Vf.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ProLight

Post autor: ProLight »

Przyjacielu ja nie mam pojęcia czy to będzie działać, ale jak tak mówisz to przetestuje sprawę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 kwie 2017, 22:24 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum ;)
ODPOWIEDZ