Projekt lampki rowerowej.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Black pisze:zakładając że użyję czegoś podobnego do UltraFire 18650 podobnego przynajmniej gabarytowo i opisowo (tzn parametry).
Już spaliłeś na jakości o której piszesz co jakiś czas. Jedyne co tutaj się zgadza to gabaryt. Wszytsko co ma ultra czy fire w nazwie odpuść. Pojemność z kosmosu na etykiecie a realnie nie ma pojemniejszych ogniw niż 3500 mAh (mówię ogółem o 18650).

Podzielam zdanie wcześniejszych użytkowników jeśli chodzi o projekt i jak to widzą. Mówiąc szczerze to są za wysokie progi dla Ciebie, przynajmniej na chwilę obecną. Chcesz stworzyć fajną rzecz, masz swoją wizję, ale niestety posiadasz za małą wiedzę na ten temat. Duży plus dla Ciebie za to że dążysz do celu, ale powinieneś chyba spojrzeć bardziej realnie na to co chcesz osiągnąć i jakie aktualnie masz możliwości.

Osobiście uważam że powinieneś zacząć od mniejszych projektów i powoli zwiększając wiedzę brnąć w ten projekt o którym piszesz. Tak czy siak, trzymam kciuki za osiągnięcie celu w przyszłości.
Black

Post autor: Black »

Witam Bocianie, wspaniale że przyłączyłeś się do dyskusji. Nigdy nie ukrywałem że chce stworzyć coś co sprzedam, ale produkt który chce zbudować będzie nowatorski oraz myślę że może wnieść dużo świeżości do branży.
To miłe że martwisz się o moje finanse, ale zapewniam że nie potrzebnie. Zakładam możliwość utopienia pieniędzy w tym projekcie, ale jednocześnie głęboko wierze w powodzenie tego przedsięwzięcia.
Mówisz Bocianie abym szukał uczciwego wspólnika, wierz mi chciałbym takiego znaleźć, szczególnie że moja wiedza w tej dziedzinie jest praktycznie równa zeru. Mam nadzieje że uda mi się odszukać na forum kogoś kto pomoże mi zbudować to cudo, niewykluczone że będzie to wspólnik.

Dziubku Ciebie także witam i dziękuje że zabrałeś głos. Dziękuje Ci za cenne rady, chce też jednocześnie wyjaśnić że nie upieram się przy ULTRAFIRE, jestem zainteresowany ogniwami najlepszego producenta jakiego zaproponujecie, ta lampa ma być najlepsza i nie ma w niej miejsca na kompromisy.

Chyba Einstein powiedział:
„Wiadomo, że taki a taki pomysł jest nie do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie dokonuje tego wynalazku”.

Jestem tym nieukiem i zrobię to! 
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

W takim razie życzę powodzenia !

Jeśli chodzi o akumulatory to celuj w Sanyo, LG, Samsunga czy Panasonica. Ultrafire czy Bajlong nawet nie bierz pod uwagę.
Vigo

Post autor: Vigo »

Długa i trudna droga przed Tobą, a szansa sukcesu niewielka.
Podstawowa trudność jest taka, że jesteś absolutnym laikiem w temacie, co znacznie zmniejsza szanse ewentualnego powodzenia całego projektu. Tu trzeba pasjonata z dużą wiedzą i doświadczeniem zarówno w temacie latarek jak i zapalonego rowerzystę zarazem.
Chyba, że chcesz być tylko koordynatorem jakiegoś zespołu fachowców.

Jak już wspomniano wcześniej nasz forumowy kolega midi, miał (ma) wiedzę, świetne pomysły, jego lampki budziły ogólny aplauz, ale ostatecznie komercyjnie chyba nic znaczącego z tego nie wyszło.

Z pułapem cen rzędu 800-1000zł, kierujesz ofertę przede wszystkim do latarkowych "maniaków", ceniących sobie nietuzinkowość i oryginalność (reszta gotowych wyłożyć taką sumę na latarkę do roweru kupi coś markowego z fabrycznej produkcji), zatem nie będzie to masowa produkcja i sprzedaż, co przełoży się na wysoki koszt wytworzenia pojedynczego egzemplarza i niewielki zysk na nim.

Jako, że ma być to lampka rowerowa, to Twoimi odbiorcami będą "maniacy", ale przede wszystkim rowerowi, warto rozważyć czy będą oni gotowi wyłożyć "ciężką" kasę na lampkę niż np. te pieniądze wydać na ulepszenie, wymianę jakiegoś elementu swojego ukochanego roweru?

Warto też mieć na uwadze, że zapewne coś podobnego produkują już Chińczycy za 1/10 ceny, a jeżeli jeszcze nie, to w przypadku Twojego sukcesu (czego wszyscy Ci szczerze życzymy), szybko pojawią się na rynku chińskie podróbki za 1/4 ceny Twojego oryginału, toczka w toczkę z Twoim logiem itd i nic z tym nie zrobisz.

Wystarczy poszperać po zachodnich forach latarkowych, by się przekonać, że owszem zapaleńcy robią różne małoseryjne cuda latarkowe tzw. customy z wypasionych materiałów i z ekstra parametrami, tytan, polerowana stal, miedź, jakieś świecące wstawki z trytu, latarki takie potrafią kosztować krocie (grube tysiące złotych) i znajdują nabywców (czasem czeka się w kolejce), ale ich twórcami są tamtejsi, forumowi "guru", a proweniencja takiego latarkowego customa ma przemożny wpływ, na jego sprzedawalność i wysoką cenę.
Za lampkę znikąd nawet świetną bez całej tej "marketingowej" otoczki i "legendy" nikt słono nie zapłaci, a zbudowanie odpowiedniej pozycji w środowisku, zdobycie grona swoich "funboy'ów" nie jest proste i trochę trwa.

Nawet kraj produkcji ma znaczenie, "Made in Poland" w świecie nic nikomu nie mówi, a skojarzenia będą raczej negatywne. Coś jak dla nas "Made in Mongolia". :|
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Black, coś zdaje mi się że to Ty kontaktowałeś się ze mną na facebooku mimo że tamta osoba występowała pod innym imieniem. Jeśli tak, to ja odradziłem ten panel słoneczny i to ja skierowałem Ciebie na właściwsze tory czyli na to forum :)

Napisz czego nie mają dostępne na rynku latarki? Wybór jest przeogromny, znajdzie się latarka do praktycznie każdego zastosowania. Tania jak barszcz dioda XML przy 2.8A da te 1000lm, to jest naprawdę sporo światła, sam czasem śmigam przy takiej latarce (made by midi) rowerem i szczerze nie potrzebuję więcej. Choć oczywiście więcej nie zaszkodzi. Można użyć dwóch latarek z takimi diodami, jedna jako światło krótkie i szerokie a druga jako długie. Takie latarki można kupić poniżej 20$/szt i to wraz z akumulatorkiem. Nie są to latarki rowerowe i nie mają odcięcia, ale można dokupić inną optykę lub jakąś nakładkę.

Sprawności LED nie przeskoczysz, tak jak i sprawności paneli słonecznych. Jedne z najlepszych ogniw jakie możesz zastosować to NCR18650B, z resztą Pyra już robił obliczenia które pokrywają się z praktyką - taka latarka przy takim prądzie z jednym dobrym akumulatorkiem będzie świeciła przez godzinę, raczej niewiele dłużej. Chcesz 4 godziny, musisz przewidzieć miejsce na 4 akumulatorki, a to już są gabaryty i waga, a waga ma znaczenie na wybojach bo i mocowanie musi być solidniejsze co by się nie urwało. Albo zewnętrzny zasobnik z akumulatorami który chyba nie jest takim złym pomysłem.

Ładowanie z solara - zapomnij, te małe paneliki to pic na wodę, panel o powierzchni kartki papieru A5 (pół zeszytu) da realnie jakieś 2-3W mocy. Mowa o parzącym lipcowym słońcu gdzie osiągamy 1000W/m2, zimą bliżej do 200W/m2. A co z zachmurzeniem? Poruszającym się rowerem? Jazdą lasem? No niestety to kompletnie nierealne. Pozostawienie roweru na słońcu przyniesie więcej szkód w postaci przegrzanego ogniwa niż zgromadzonej energii.

Ładowanie z USB przejdzie jak najbardziej, można wycisnąć te 2A. Choć ładowarki do ogniw to nie jest jakaś kosmiczna technologia, ludzie kupują i używają.

Pamiętaj też że różnica pomiędzy 500lm a 1000lm dla ludzkiego oka nie będzie duża, tym bardziej nocą, a zamiast godziny świecenia można wycisnąć ponad dwie. Podnoszenie prądu w górę nie daje już jakichś wymiernych korzyści, ot mamy miotacz fotonów którym można się pochwalić, ale nie jest to praktyczne ze względu na prądożerność i problemy z chłodzeniem.

Sterownik to nie jest problem, możesz bardzo tanio mieć sterownik z takimi trybami pracy jakie tylko sobie wymyślisz. Jeśli chcesz aby pracował on przez 20 lat w ciężkich warunkach to raczej nikt tego nie zagwarantuje (no, może NASA?), podzespoły się też starzeją, a w szczególności kondensatory które nie lubią wysokich temperatur, a które w takiej lampce będą.

Także na rynku dostępne są tanie latarki które spełniają większość założeń i zaspokajają nocne potrzeby nawet najbardziej zapalonych rowerowych maniaków. Robione w Chinach. Tanio. Jako pasjonata można sobie taką lampkę wykonać i się nią pochwalić, może nawet znajdzie się kilka chętnych osób, ale produkowanie jej w kraju kwitnącej lipy z dobrych jakościowo materiałów nie przejdzie - cena wyjdzie zaporowa. Chyba że mamy możliwość rozkręcenia marketingu pokroju Apple, to wtedy da się sprzedać wszystko 10x drożej niż jest warte ;)

To jest tak jak z knifemakingiem, czyli wykonywaniem wysokiej jakości noży pod zamówienie przez domorosłych rzemieślników. Kawał dobrej stali, kawał dobrego drewna, i kupa pracy - a ceny równie zaporowe. Kto to kupuje? A jacyś surwiwalowi zapaleńcy. Żaden człowiek o zdrowych zmysłach nie wyda połowy wypłaty na nóż. Przy lampce jest sporo kosztów materiału i obróbki, a gdzie jakiś profit? Chętni jacyś pewnie się znajdą, ale nie będzie to sukces. A nawet jak będzie, to krótkotrwały, ci co będą chcieli kupić to kupią, reszta poczeka na 5x tańsze klony z Chin.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

Hejka, Black!
Jak postępy w realizacji projektu?
Mam nadzieję, że nie zniechęciły Cię "kłody" rzucane z każdej strony i zaskoczysz nas wkrótce!
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

SP5VR pisze:Hejka, Black!
Jak postępy w realizacji projektu?
Mam nadzieję, że nie zniechęciły Cię "kłody" rzucane z każdej strony i zaskoczysz nas wkrótce!
Pomysł jest oderwany od rzeczywistości. Może się "udać" tylko w przypadku gdy ktoś zaaprobuje jego finansowanie w ciemno. I pozostanie na papierze, a kasa się rozejdzie na projekt badawczy i działania marketingowe.
Od kilkudziesięciu lat nie ma możliwości osiągnięcia sukcesu z niczego będąc laikiem.
WojtekErnest
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

Wiadomo, że taki a taki pomysł jest nie do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie dokonuje tego wynalazku.
Albert Einstein

Oczywiście nie chciałem nikogo urazić...

Mając w głowie ten cytat liczyłem, że coś fajnego powstanie :)
cervandes

Post autor: cervandes »

Tu nie chodzi o wystruganie z kawałka drewna figurki tylko o zbudowanie bardzo energooszczędnej i bardzo mocnej lampki z cudownym sterownikiem. Wypada więc cokolwiek tematu liznąć zanim się przedstawi koncept a tu proszę, facet wie wszystko co ma w lampce być, jak ma działać i ile ma kosztować ale nawet najzwyklejszej latarki w życiu nie złożył z dostępnych części. I do tego zapowiada seryjną produkcję i sprzedaż. Wow, takie chłopy jak Bocian czy inny Dariusz się na temat nie rzucają i nie mają takich planów a tu wpada jakiś kozak i opowiada czego to nie zrobi.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
cervandes pisze:... a tu wpada jakiś kozak...
Bardzo proszę o rozwagę w wypowiedziach, nie robimy na tym forum osobistych wycieczek.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ov_darkness

Post autor: ov_darkness »

Black,

Zanim zaczniesz cokolwiek kombinować, projektować itp. zrób tzw. "feasibility study".

Znajdź przede wszystkim niszę, którą chcesz zająć. Następnie zbadaj rynek w tej niszy.
Potem kup produkty, z którymi chcesz konkurować, używaj ich.
Zrób listę ich zalet i wad.
Na tym etapie, dowiedz się, dlaczego mają taki a nie inny ich zestaw (może się czegoś zwyczajnie nie da zrobić, bo występuje ograniczenie natury technicznej?).
Dopiero na tym etapie potrzebujesz designera, inżyniera i elektronika.
Sadzasz ich, dajesz wytyczne (założenia projektowe, budżet) i czekasz aż stworzą np. 5 prototypów.
Testujesz kolejne iteracje, aż opracujesz produkt, który jest tak z 2 generacje przed konkurencją.

W skrócie: 999PLN to SRP (sugerowana cena producenta).
w tym zawiera się 23% VAT, czyli cena detaliczna netto to 812PLN
Z tego minimum 10-20% to marża resellera. Niech będzie 15% - 690PLN
W tym musisz zawrzeć: koszta firmy (załóżmy, że już masz), koszta pracownicze (tych trzech Panów powyżej nie pracuje za darmo), koszt badań i rozwoju, koszt produkcji (zamówienie w Chinach części, lub produkcja ich na miejscu, wtedy koszt amortyzacji maszyn, koszt montażu i kontroli jakości), koszt gwarancji, podzespołów takich jak reflektory, podłoża, LED, wyłączniki, wyświetlacze itd.

Wyjdzie Ci, że 500szt. to jest w ... :evil: ... mało :)
A jak zobaczysz konkurencję z tego segmentu, to Ci się odechce.

BTW: Używam obecnie bardzo dobrej jakości lampy: 1650lm na jedno ogniwo 18650. Koszt ok. 180-280PLN. Z polską gwarancją.
Musisz dać ... :evil: ... wartość dodaną żebym zapłacił więcej za lampę podobnej mocy. (tzn. np 3x dłuższy czas pracy w niedużo większej obudowie, doskonałe formowanie wiązki, bezprzewodowy pilot, piękny design).

A teraz kilka produktów, z którymi będziesz konkurował:
https://gemini-lights.com/products/titan (bezprzewodowy pilot, 4000lm)
http://www.lezyne.com/product-led-perf- ... UWeN2jyjb0 (małe, świetny design, renomowany producent, 1500lm)
http://www.exposurelights.com/cycle-lig ... maxx-d-mk9 (2300lm, wyświetlacz OLED)
http://www.glowormlites.co.nz/product/g ... 00-lumens/ (1300lm, superlekkie)

http://www.fenixlight.com/ProductMore.a ... UWfWmjyjb0 (1800lm, krótkie/długie, niska cena (450PLN, wersja OLED))

To jest tylko kilka możliwych produktów konkurencji (przejrzyj sobie ofertę Exposure i Lezyne).
Powiem Ci tak: mam pewną wiedzę na temat rynku, technologii, dojście do prototypowania, elektroniki, części, materiałów itd. Mam doświadczenie w testowaniu hardware'u i software'u. Dodatkowo umiem taki produkt skutecznie sprzedać, kiedy już powstanie.

W życiu bym nie wyłożył własnych pieniędzy na taki projekt. Chyba, że miałbym genialnie rozpisany biznesplan, zaufany zespół R&D i przewagę technologiczną nad konkurencją.

Mam nadzieję, że pomogłem.

P.S. Gdybyś jednak ruszał z tematem, to chętnie pomogę w:
* stworzeniu zespołu, który Ci tę lampę zbuduje (a właściwie całą linię, bo to nie będzie jeden produkt ;) )
* dostarczę maszyny do prototypowania i produkcji
* pomogę przetestować prototyp
* pomogę stworzyć strategię marketingową
Mam kontakty do producentów i dystrybutorów maszyn (drukarki 3D, frezarki, centra obróbcze, co tylko chcesz), najlepszych polskich biur designu, paru zdolnych inżynierów, programistów i elektroników, coś się tam jeszcze znajdzie ;P
Ostatnio zmieniony niedziela 18 cze 2017, 20:34 przez ov_darkness, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ