Recenzja ładowarek Liitokala Lii-100 oraz Lii-202
Żeby dać na port USB 1A to trzeba przynajmniej 4 dobrej jakości ogniw w rozmiarze AA.
Inna sprawa, to że AA ma pojemność powiedzmy 2Ah na 1,2V, a więc na usb masz jakieś 450mAh z każdego ogniwa, czyli zakładając masz powerbank na 4xAA to naładujesz telefon o jakieś 1,8Ah, od tego należy odjąć straty na powerbanku (pewnie jakieś 20%) i wewnątrz telefonu, a także to że pojemność AA przy takim poborze to pewnie połowa tego co producent deklaruje co ostatecznie daje nam z 4 eneloop możliwość naładowania telefonu z 3 do 30% (a może i mniej.
Inna sprawa, to że AA ma pojemność powiedzmy 2Ah na 1,2V, a więc na usb masz jakieś 450mAh z każdego ogniwa, czyli zakładając masz powerbank na 4xAA to naładujesz telefon o jakieś 1,8Ah, od tego należy odjąć straty na powerbanku (pewnie jakieś 20%) i wewnątrz telefonu, a także to że pojemność AA przy takim poborze to pewnie połowa tego co producent deklaruje co ostatecznie daje nam z 4 eneloop możliwość naładowania telefonu z 3 do 30% (a może i mniej.
Ostatnio zmieniony piątek 10 mar 2017, 14:37 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki wszystkim za pomoc! W takim razie 3 ogniwa 18650 dorzucam do planowanego bagażu. Tylko co wyjąć w zamian
Ostatnio zmieniony piątek 10 mar 2017, 16:21 przez jatu44, łącznie zmieniany 1 raz.
I nigdy nie ruszy. Technicznie nie ma na to żadnego uzasadnienia. Zbyt niskie napięcie wejściowe. Jak ma to sensownie szybko ładować i nie być za ciężkie/za duże to liczą się tylko litówki 18650.marcin637 pisze:Faktycznie na Eneloopie AAA 750mAh nic nie ruszyło.
Ostatnio zmieniony piątek 10 mar 2017, 18:07 przez lechowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale to już zostało wyjaśnione. Nic nowego nie odkryłeś.lechowiec pisze:I nigdy nie ruszy. Technicznie nie ma na to żadnego uzasadnienia. Zbyt niskie napięcie wejściowe. Jak ma to sensownie szybko ładować i nie być za ciężkie/za duże to liczą się tylko litówki 18650.marcin637 pisze:Faktycznie na Eneloopie AAA 750mAh nic nie ruszyło.
To jeszcze taka ciekawostka
http://www.empik.com/sunen-ladowarka-us ... ktronika-p
http://www.empik.com/sunen-ladowarka-us ... ktronika-p
Ja na pewno nie, ale widzę że niektórzy dalej próbują usilnie odkrywać:).marcin637 pisze:Ale to już zostało wyjaśnione. Nic nowego nie odkryłeś.lechowiec pisze:I nigdy nie ruszy. Technicznie nie ma na to żadnego uzasadnienia. Zbyt niskie napięcie wejściowe. Jak ma to sensownie szybko ładować i nie być za ciężkie/za duże to liczą się tylko litówki 18650.marcin637 pisze:Faktycznie na Eneloopie AAA 750mAh nic nie ruszyło.
Kiedyś miałemtaki power bank do iPhona i działał z iPhonem 3GS. Znaczy power bank był do iPoda więc iPhona trzeba było przełączyć w tryb samolotowy - wtedy działał. Nie mierzyłem tego nigdy ale z dwóch alkalicznych baterii AA potrafił naładować iPhona od 0 do 100%. Także da się, przynajmniej dało się kilka lat temu gdy urządzenia nie były tak wymagające.
Technicznie jest to prostsze, ale pojemność nadal nikła, co najwyżej straty mogły by być nieco mniejsze ze względu na mniejszą różnicę napięć, jednak nadal podniesienie z ok 2,4V do 5V jest to ponad 2x, więc przy wydajności ładowarki 0,5A (co przy obecnych telefonach jest wartością niemal śmieszną, bo mój smartfon pod obciążeniem potrafi ciągnąć z baterii nawet ponad 0,9A) trzeba pobrać z AA ponad 1A (co znacząco wpłynie na oddaną pojemność).
Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie wszystkich jaśnie oświec... oświetlonych
W temacie Lii-202 dodam tylko, że funkcja Power Banku jest realizowana z ogniwa umieszczonego w drugim (prawym) slocie.
Piszę o tym, gdyż przed zakupem wyobrażałem sobie że jak załaduję dwa ogniwa to mi je po kolei wyssie.
W temacie Lii-202 dodam tylko, że funkcja Power Banku jest realizowana z ogniwa umieszczonego w drugim (prawym) slocie.
Piszę o tym, gdyż przed zakupem wyobrażałem sobie że jak załaduję dwa ogniwa to mi je po kolei wyssie.
Pozdrawiam Tomek
-
Uprzedzam przed Lii 100, bardzo dużo z nich przeładowuje ogniwa (kupiłem 3 i wszystkie to robią) ładują do 4.25-4.26 czasem więcej. Nie jest to bardzo drastyczne, nie grozi wybuchem ale dość mocno niszczy ogniwo. Dziwne że jeszcze nikt tu o tym nie napisał, a w czeluściach internetu o tym sporo. Na BLF jest dość proste rozwiązanie tego problemu, jednak u mnie nie podziałało i zepsuło ładowarkę więc również uprzedzam (dodam, że wszystko zrobione było bezpiecznie i dokładnie, bez zwarcia itp.)