O zgrzewarkach...

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
xander122 pisze:Plusem tego jest brak strat przy łączeniu przewodów jaki ma miejsce w konstrukcji równoległej.
Możesz wyjaśnić, bo jakoś nie widzę związku...

A tak a propos, próbowaliście może nawijać taśmą miedzianą? Jak by nie patrzeć, izolacja międzyzwojowa bardzo łatwa do wykonania, i najlepsze wypełnienie okna.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
xander122

Post autor: xander122 »

Miałem na myśli błedy montażowe przy łączeniu dwóch transformatorów przez np zbyt słabe zaciśnięcie przewodów.
Myślisz o plecionce czy płaskowniku?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
xander122 pisze:Miałem na myśli błędy montażowe przy łączeniu dwóch transformatorów przez np zbyt słabe zaciśnięcie przewodów.
Jest dokładnie odwrotnie, przy łączeniu szeregowym, wszystkie błędy montażu się dodają, a przy równoległym, kompensują.
Jeśli przy połączeniu szeregowym, błąd spowoduje przykładowo 20% wzrost rezystancji, to taki będzie, przy montażu równoległym, stanowić on będzie sporo mniej, biorąc pod uwagę prawidłowo zrobione drugie uzwojenie.
xander122 pisze:Myślisz o plecionce czy płaskowniku?
Najlepszy, by był płaskownik, lub pręt kwadratowy, jednak trudno to się nawija. W energetyce w takich przypadkach, nawija się kilkoma przewodami o przekroju prostokątnym jednocześnie. Tam jednak, stosuje się specyficzny sposób nawijania z dołu w górę i z góry na dół, naprzemiennie w kolejnych sekcjach.
Myślę, że nawinięcie kilkoma warstwami miedzianej blachy, przyciętej na szerokość, nie powinno jednak sprawić większego problemu. Blacha miedziana grubości 0,3 - 0,5mm, jest jeszcze dość łatwa w zginaniu. Izolację wtedy, stanowi tylko pojedyncza warstwa folii.

Przykład trafo nawiniętego taśmą.

Pozdrawiam
xander122

Myślę ze 1-1,5mm spokojnie też będzie dało się nawinąć
Ostatnio zmieniony środa 22 lut 2017, 21:44 przez xander122, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Dziś (znowu) poczytałem trochę o tych zgrzewarkach na elektrodzie, i w sumie to dalej nie wiem, jakie napięcie najlepiej uzyskać z 2 trafo. Jednym 3-4V starczają, innym wyższe pasuje. Te 4,5 złe nie powinno być.

Poszukałem trochę i dochodzę do wniosku, że mylar a koszulki z włókna szklanego to dwie różne rzeczy: http://allegro.pl/elektronika-pozostale ... e-1-4-0222
http://allegro.pl/listing?string=koszul ... e-1-4-0222

To tak gwoli wyjaśnienia, gdyby ktoś (oprócz mnie) nie wiedział wcześniej, o co chodzi :)

Co do taśmy, to można by spróbować, ale:
- gdzie kupić jakąś sensowną i czy koszty nie wyjdą większe? na jedno trafo tak z 1m długości by musiała mieć - zakładając, że za trafo już idziemy w linkę.
- Nawijanie wydaje mi się być upierdliwe - ale jak się uda, to efekt powinien być fajny.
- problem, by potem to połączyć dobrze z kablami... chyba, że będzie taka gruba, że tylko dziura w niej i śrubą do oczka...
- i jeszcze na koniec unieruchomić uzwojenia, no ale to też raczej do zrobienia...

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fedu

Post autor: fedu »

Jaki sterownik polecacie do zgrzewarki z mikrofali. Tani prosty w podłączeniu i obsłudze. Zgrzewarka jest mi potrzebna sporadycznie do ogniw 18650. Czyli czas od 10ms do 1-2sek Może być do samodzielnego skladania pod warunkiem że będzie prosta i szczegółowa instrukcja gdzie i co lutować.
xander122

Używał ktoś sterownika z Nowego Elektronika 4/2004 zestaw 376-K.
Wykonałem taki projekt nie będąc świadom programowania at89c2051..
Potem kupiłem at89s2051 z ISP jednak to też nie jest takie proste.Mało kto już używa mikrokontrolerów 8051.
Macie jakąś radę jak zaprogramować któryś z tych procesorów? Nie chciałbym zmieniać całego sterownika.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 mar 2017, 09:47 przez xander122, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Możesz go zastąpić, ATiny2313 lub 4313 (większa pamięć), choć już znika z rynku. Jest to elektryczny odpowiednik 89x2051(taki sam rozkład wyprowadzeń), ale dużo łatwiej go zaprogramować. Oczywiście musisz jeszcze napisać program...

Pozdrawiam
Kons18

Post autor: Kons18 »

Ja jak na razie jestem na etapie składania wszystkiego w całość. Dzisiaj udało mi się przewinąć trafo,wyszło 2,6V na jałowym, kabel 35mm2. Sterownik wd. projektu Doctore.
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
fedu

Kons18, Możesz przybliżyć co nie co o tym sterowniku?
Kons18

fedu pisze:Kons18, Możesz przybliżyć co nie co o tym sterowniku?
Poszukaj Postów kolegi Doctore w tym temacie.Jest to sterownik oparty na triaku-dosyć prosty.Wrzucił gdzieś nawet płytkę.
fedu

Kons18

Witam.Czy ktoś stosuje elektrody aluminiowe?Mam dostęp do prętów trójkątnych.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Kons18, to chyba najgorszy pomysł jaki słyszałem.
Tylko i wyłącznie miedź.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Kons18

Doctore pisze:Kons18, to chyba najgorszy pomysł jaki słyszałem.
Tylko i wyłącznie miedź.
OK,tylko pytałem.Więc pozostaje mi kupić pręt miedziany 8 mm i przymocować do konektorów.
Czy ktoś ma pomysł jak zacisnąć konektory oczkowe na kablu 35 mm2 bez praski ?
ODPOWIEDZ