Elektrozagadka - połączenie układu do dwururki.
Elektrozagadka - połączenie układu do dwururki.
Proszę Was ponownie o pomoc w błahej zapewne dla elektrycerzy sprawie, a dla mnie to elektrozagadce z kablem i przełącznikiem w tle. Mam już niezbędne do budowy elementy i nie chcę czegoś zepsuć.
Chodzi mi o połączenie całego układu tj. 2 diod szeregowo z driverem R105, przełącznikiem on-off-on i zasilaniem.
Załączam fotkę z tym schematem produkcji EdiM-a z jego strony za pozwoleniem.
Zaznaczyłem nurtujące mnie miejsca na zdjęciu:
1. Czy mogę podłączyć zasilanie 4x18650 li-ion szeregowo w tej konfiguracji?
2. Czy ta kreska między pinami to tzw "mostek" czy jakkolwiek się to nazywa i jak to najlepiej wykonać?
3. Co to za wystający hmm..."drucik"? Czy to masa do obudowy?
4. Czy ten punkt to najzwyczajniej w świecie połączenie kabelków?
I jescze pytanie dodatkowe. Czy powinienem zabezpieczyć w tym wypadku dopływ zasilania do sterownika dodatkowym przełącznikiem on-off czy wystarczy tak jak jest?
Może moje pytania są śmieszne dla niektórych ale serio nie znam się na elektryce/elektronice i jak już wstaniecie z podłogi po ataku śmiechu to proszę o jakieś sensowne odpowiedzi.
Chodzi mi o połączenie całego układu tj. 2 diod szeregowo z driverem R105, przełącznikiem on-off-on i zasilaniem.
Załączam fotkę z tym schematem produkcji EdiM-a z jego strony za pozwoleniem.
Zaznaczyłem nurtujące mnie miejsca na zdjęciu:
1. Czy mogę podłączyć zasilanie 4x18650 li-ion szeregowo w tej konfiguracji?
2. Czy ta kreska między pinami to tzw "mostek" czy jakkolwiek się to nazywa i jak to najlepiej wykonać?
3. Co to za wystający hmm..."drucik"? Czy to masa do obudowy?
4. Czy ten punkt to najzwyczajniej w świecie połączenie kabelków?
I jescze pytanie dodatkowe. Czy powinienem zabezpieczyć w tym wypadku dopływ zasilania do sterownika dodatkowym przełącznikiem on-off czy wystarczy tak jak jest?
Może moje pytania są śmieszne dla niektórych ale serio nie znam się na elektryce/elektronice i jak już wstaniecie z podłogi po ataku śmiechu to proszę o jakieś sensowne odpowiedzi.
Ad. 1. Nie! 4x 3,7V to 14,8V a przy świeżo naładowanych aku jest nawet 4,2V, ale możesz zrobić 2S2P połaczenie szeregowe dwóch równoległych aku, lub oststecznie zastosować 3 szt. szeregowo (chyba, że producent twierdzi inaczej, ale myślę, że 14,4V to akumulator samochodzowy)
Ad. 2. Ta kreska pomiędzy pinami, to graficzne przedstawienie przełącznika 3 pozycyjnego, czyli co z czym sie powinno łączyć dla trybu ECO (tak jak teraz) OFF (nic nie połączone) FULL (połaczone piny dolne ze środkowymi, czyli kreski przesunięte w dół)
Ad. 3. Wystający "drucik" jest nie podłączoną końcówką przełącznika.
Ad 4. Dokładnie TAK!
Dodatkowy wyłącznik nie jest potrzebny, jeśli zastosujesz trójpozycyjny, jak sugeruje schemat.
Pozdrawiam
Ad. 2. Ta kreska pomiędzy pinami, to graficzne przedstawienie przełącznika 3 pozycyjnego, czyli co z czym sie powinno łączyć dla trybu ECO (tak jak teraz) OFF (nic nie połączone) FULL (połaczone piny dolne ze środkowymi, czyli kreski przesunięte w dół)
Ad. 3. Wystający "drucik" jest nie podłączoną końcówką przełącznika.
Ad 4. Dokładnie TAK!
Dodatkowy wyłącznik nie jest potrzebny, jeśli zastosujesz trójpozycyjny, jak sugeruje schemat.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Rozumiem o ile się choć trochę znam, że połączenie "2S2P" jak je fachowo określiłeś to będzie takie w którym po 2 ogniwa połączę razem przeciwstawnymi biegunami, a potem obie baterie w jedną całość tymi samymi i jeszcze pomiędzy łączenie wszystkich biegunów? (patrz strasznie profesjonalny rysunek na szybko w paint-cie)
edit: znalazłem w necie gdzieś taki schemat 2S2P, czy poprawny?
I jeśli ktoś może mi odpowiedzieć w miarę dokładnie ile czau będzie świecić na max na takim zasilaniu a ile na 3 szt 18650 w szeregu?
dla objaśnienia dodam iż cały układ będą to 2 diody Q5 w szeregu, sterowane jednym driverem R105 ustawionym "fabrycznie" na prąd 700mA, aku 2500mAh każdy
edit: znalazłem w necie gdzieś taki schemat 2S2P, czy poprawny?
I jeśli ktoś może mi odpowiedzieć w miarę dokładnie ile czau będzie świecić na max na takim zasilaniu a ile na 3 szt 18650 w szeregu?
dla objaśnienia dodam iż cały układ będą to 2 diody Q5 w szeregu, sterowane jednym driverem R105 ustawionym "fabrycznie" na prąd 700mA, aku 2500mAh każdy
Dokładnie tak, ale.....
Właśnie popatrzyłem w dokumentację tego sterownika i jest tam napisane, że znamionowe napięcie 14,4V, czyli 12 ogniw 1,2V, ale max napięcie wejściowe to 18V, więc spokojnie możesz dać 4 ogniwa szeregowo (4 x 4,2 = 16,8V).
Doczytałem też, że jest to przetwornica step-down (buck, obniżająca), i do prawidłowej pracy potrzebuje napięcia zasilającego wyższego o 1,5V od napięcia wyjściowego, co przy dwóch ogniwach LiIon trudno by było spełnić.
Jeśli chodzi o czas świecenia to mamy: 2500mAh i 3,7V akumulatory i około 3,7V i 1A dla diody.
Policzmy moce jednostkowe:
2 x 3,7V x 1A = 7,4W
(moc wydzielana na dwóch diodach)
Teraz uwzględniamy sprawność i obliczmy zapotrzebowanie na moc po stronie zasilania:
7,4 / 80% = 8,2W
(założyłem średnią sprawność, gdyż podawana w dokumentacji to 70 do 90%)
Dzielimy moc przez napięcie zasilania:
8,2W / (3,7V x 4 ) = 8,2W / 14,8 = 0,554A
Posiadane akumulatorki mają pojemność 2500mAh więc:
2500mAh / 554mA = 4,5h
Jest to oczywiście wariant średnio optymistyczny, gdyż akumulatorki pod koniec rozładowania nie są w stanie oddać pełnego prądu do obciążenia, choć 554mA nie jest znowu tak dużo. No i w zależności od egemplarza diody mogą mieć inne napięcia pracy.
Zatem około 4h możesz uzyskać.
Pozdrawiam
PS: Przepraszam, że tak późno, ale dwie godziny "walczyłem" z zablokowaną stacyjką w aucie znajomej
Właśnie popatrzyłem w dokumentację tego sterownika i jest tam napisane, że znamionowe napięcie 14,4V, czyli 12 ogniw 1,2V, ale max napięcie wejściowe to 18V, więc spokojnie możesz dać 4 ogniwa szeregowo (4 x 4,2 = 16,8V).
Doczytałem też, że jest to przetwornica step-down (buck, obniżająca), i do prawidłowej pracy potrzebuje napięcia zasilającego wyższego o 1,5V od napięcia wyjściowego, co przy dwóch ogniwach LiIon trudno by było spełnić.
Jeśli chodzi o czas świecenia to mamy: 2500mAh i 3,7V akumulatory i około 3,7V i 1A dla diody.
Policzmy moce jednostkowe:
2 x 3,7V x 1A = 7,4W
(moc wydzielana na dwóch diodach)
Teraz uwzględniamy sprawność i obliczmy zapotrzebowanie na moc po stronie zasilania:
7,4 / 80% = 8,2W
(założyłem średnią sprawność, gdyż podawana w dokumentacji to 70 do 90%)
Dzielimy moc przez napięcie zasilania:
8,2W / (3,7V x 4 ) = 8,2W / 14,8 = 0,554A
Posiadane akumulatorki mają pojemność 2500mAh więc:
2500mAh / 554mA = 4,5h
Jest to oczywiście wariant średnio optymistyczny, gdyż akumulatorki pod koniec rozładowania nie są w stanie oddać pełnego prądu do obciążenia, choć 554mA nie jest znowu tak dużo. No i w zależności od egemplarza diody mogą mieć inne napięcia pracy.
Zatem około 4h możesz uzyskać.
Pozdrawiam
PS: Przepraszam, że tak późno, ale dwie godziny "walczyłem" z zablokowaną stacyjką w aucie znajomej
-
Na 2S2P będzie świecić dłużej niż na 3 w szeregu, ale na 2S2P jasność będzie maleć wraz z rozładowaniem akumulatorków. Najlepiej zastosować 2 równoległe szeregi (albo więcej ) po 3 aku w szeregu, bo:Bandit78 pisze:I jeśli ktoś może mi odpowiedzieć w miarę dokładnie ile czau będzie świecić na max na takim zasilaniu a ile na 3 szt 18650 w szeregu?
Pyra pisze:jest to przetwornica step-down (buck, obniżająca), i do prawidłowej pracy potrzebuje napięcia zasilającego wyższego o 1,5V od napięcia wyjściowego, co przy dwóch ogniwach LiIon trudno by było spełnić.
Pozdrawiam
Znalazłem parę złociszy i zamówiłem 8 szt akusów, myślę, żeby zrobić 4 szeregowo. Będzie to najprostsze rozwiązanie bez zbędnej kabelkologii.
A o tym nie pomyślałem, pewnie z braku funduszy... Poza tym nie trzeba świecić całą noc, wystarczy połowęPiotrek K. pisze:Najlepiej zastosować 2 równoległe szeregi (albo więcej ) po 3 aku w szeregu
Kurcze wcięło mojego wcześniejszego posta
Możesz dać cztery LiIon szeregowo.
Czytałem specyfikację tej przetwornicy i producent określa napięcie nominalne 14,4V czyli 12 x 1,2V (aku NiMh np.) ale napięcie max, które może być podane na zasilanie to 18V.
Biorąc powyższe pod uwagę:
4 x 4,2V = 16,8 < 18V
Bo domyślam się, że masz już przygotowane miejsce na 4 akumulatorki
Możesz dać cztery LiIon szeregowo.
Czytałem specyfikację tej przetwornicy i producent określa napięcie nominalne 14,4V czyli 12 x 1,2V (aku NiMh np.) ale napięcie max, które może być podane na zasilanie to 18V.
Biorąc powyższe pod uwagę:
4 x 4,2V = 16,8 < 18V
Bo domyślam się, że masz już przygotowane miejsce na 4 akumulatorki
Przygotowane to może i nie ale podpatrzone gdzieś tu na forum, rurę pvc o odpowiedniej średnicy wewnętrznej już mam, a nawet znalazłem piękne kabelki ze sprężynkami i płytkami dolutowanymi do końców w sam raz do wykorzystania. Nie ma to jak nie wyrzucać starych kierunkowskazów od motora zawsze coś może znaleźć zastosowanie.Pyra pisze:Bo domyślam się, że masz już przygotowane miejsce na 4 akumulatorki
A tak btw to DX-owe "waiting for supplier" mogłoby się szybko zamienić w "dryń dryń" do moich drzwi...od tego czekania to już myślę nad przerobieniem mojego starego cat-eye na diodę...zwariować można
-
hmm a skąd takie dane, czy taka wiedza, można wiedzieć? Miałeś czy może masz taki układ i zbadałeś sprawę? Mogę zrobić i 3 w szeregu bo rury jest kawał i można eksperymentować i pomierzyć, które rozwiązanie będzie bardziej korzystne.Piotrek K. pisze:Im większa różnica napięć miedzy zasilaniem a odbiornikiem tym mniejsza sprawność tej przetwornicy niestety , dlatego lepiej użyć 3 aku w szeregu.
-
Miałem. Im większa różnica napięć tym bardziej się grzeje ,Bandit78 pisze:Miałeś czy może masz taki układ i zbadałeś sprawę?
Już go niestety nie mam bo przez przypadek rozłączyłem diodę gdy świeciła (zasilanie było z 4 Li-Ion więc nawet 16,8V po naładowaniu).
Jeżeli chodzi o max. napięcie zasilania to wynosi ono
alehttp://sklep.ledim.pl/?misc=7 pisze:Parametry przetwornicy:
* Maksymalne napięcie zasilania +18V, możliwa wersja zasilana do 30V - R1053;
http://sklep.ledim.pl/?misc=7 pisze:nie wolno podłączać przetwornicy bez obciążenia, przy zasilaniu powyżej 14V
Pozdrawiam
To jest też zgodne z teorią, a wynika z faktu iż straty na włączonym tranzystorze są mniejsze niż na przewodzącej diodzie (nawet Schottky-iego). Im większe napięcie zasilania tym krócej przewodzi tranzystor, a dłużej dioda.Bandit78 pisze:hmm a skąd takie dane, czy taka wiedza, można wiedzieć?Piotrek K. pisze:Im większa różnica napięć miedzy zasilaniem a odbiornikiem tym mniejsza sprawność tej przetwornicy niestety , dlatego lepiej użyć 3 aku w szeregu.
Też większy jest procentowy udział stanów nieustalonych na tranzystorze oraz diodzie (przełączanie)krudnik pisze: To jest też zgodne z teorią, a wynika z faktu iż straty na włączonym tranzystorze są mniejsze niż na przewodzącej diodzie (nawet Schottky-iego). Im większe napięcie zasilania tym krócej przewodzi tranzystor, a dłużej dioda.
Załóżmy, że (przykładowo teoretycznie):
Czas przełączania tranzystora to 1ms, a czas pracy to od 2 do 20ms
W przypadku czasu włączenia 2ms na przełączanie tracimy też 2ms co stanowi 50% (to jest wysokie napięcie zasilania).
W przypadku czsu włączenia 20ms czas przełączania też wynosi 2ms co stanowi 10% (to jest odpowiednio dobrane napięcie zasilania
Pozdrawiam