Jaka żarówka zamiast Osram Globe 60W?

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
wwd

Jaka żarówka zamiast Osram Globe 60W?

Post autor: wwd »

Po 15-u latach żarówka osram globe 60W skończyła żywot. Ponieważ nie ma już ich w sprzedaży (była to mleczna bańka o wielkości ok 10cm) a na alle jest jedna sztuka za 100zł, chciałbym zapytać czy może ktoś z Was się orientuje w temacie i może polecić mi jakiś dobry zamiennik. Chciałbym, żeby żarówka świeciła jak ta stara klasyczna i miała podobny kształt.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Osram Globe 9W LED za ~15 zł - odpowiednik 60W.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
wwd

Ale czy taka żarówka ledowa będzie lepsza niż inne tego typu? Jeśli chodzi o oddawanie kolorów i zdrowe dla oczu światło to chyba nic nie przebije tradycyjnej żarówki. W pracy jestem zmuszony patrzeć na światło ze świetlówek i po kilkunastu godzinach oczy mnie pieką i bolą. Chciałbym by światło w kuchni, gdzie spędza się co dzień kilka godzin, było przyjazne dla oczu :)
Mociumpel

Re: Jaka żarówka zamiast Osram Globe 60W?

Post autor: Mociumpel »

wwd pisze:Ponieważ nie ma już ich w sprzedaży (...) i może polecić mi jakiś dobry zamiennik. Chciałbym, żeby żarówka świeciła jak ta stara klasyczna i miała podobny kształt.
Propozycja na dzisiaj to TYLKO led - po prostu żarówki od momentu wejścia dyrektywy EU jakieś 7 lat temu o wycofaniu źródeł żarowych jako energochłonnych jakość produkowanych żarówek spadła drastycznie, nie licz że cokolwiek co przypomina żarówkę będzie trwałe i odpowiadało klasie Osramna sprzed 15 lat.
Jedyny wyjątek od tej reguły to coś takiego - http://www.osram.pl/osram_pl/produkty/l ... /index.jsp - gdzieś tam jest coś na E27 i 70W - niestety nie GLOBE czyli duża bańka.
Jedynym zamiennikiem spełniającym twoje oczekiwania są ledowe "filamenty" czyli żarówkopodobne wytwory z mleczną bańką np. http://www.helios.katowice.pl/pl/produk ... d-filament lub http://www.helios.katowice.pl/pl/produk ... a-led-glob lub Osramowe http://www.ledvance.pl/ldv_pl/produkty/ ... /index.jsp.
Powyższe to tylko przykłady - technologia idzie do przodu i z roku na rok ledy są coraz wydajniejsze natomiast już teraz ledy wyglądają tak jak większość "Kowalskich" chciałaby aby wyglądały jak stare żarówki na E27 - bo od dziecka się przyzwyczaili że uniwersalizm żarówki (wykręć i wkręć i zapomnij) ma być i już - i to fakt niezmienny - przyzwyczajenie.
Powyższe przykłady są dostępne w cenach do 30-40 złotych i mają średnie parametry czyli temperatura barwowa 2700 lub 3000K i jakość oddawania barw na poziomie Ra 80+.
Ponieważ jest to produkt tzw. konsumencki nie używany praktycznie w profi zastosowaniach nie stosuje się wyższych parametrów niż te podane wcześniej - jakość Ra 90+ to raczej niespotykana rzecz jest a jeśli już to w cenie zapewne z kosmosu ...
Co zaś do świetlówek w pracy - musisz mieć albo dupne świetlówki o barwie 6500 i Ra 70- lub jakiś uwalony statecznik magnetyczny a nie elektroniczny lub obie rzeczy naraz - przy oprawach na stateczniku EVG (elektronicznym) i dobrej klasy świetlówce w barwie 840 nie jesteś w stanie odczuć dyskomfortu - chyba że jesteś wyszkolonym na ASP specem od postrzegania niuansów barw pracującym w studiu nad aranżacjami barwnymi z dobrym monitorem z pełną paletą barw przestrzeni sRGB - wtedy Ci uwierzę, że jesteś w stanie WIDZIEĆ "te rzeczy" (znam dwie osoby które widzą dziwne rzeczy i po stwierdzalnych i mierzalnych sprzętem laboratoryjnym na PW pomiarach chylę czoła przed ich postrzeganiem barw).
Ostatnio zmieniony niedziela 29 sty 2017, 14:58 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wwd

Re: Jaka żarówka zamiast Osram Globe 60W?

Mociumpel pisze: Co zaś do świetlówek w pracy - musisz mieć albo dupne świetlówki o barwie 6500 i Ra 70- lub jakiś uwalony statecznik magnetyczny a nie elektroniczny lub obie rzeczy naraz - przy oprawach na stateczniku EVG (elektronicznym) i dobrej klasy świetlówce w barwie 840 nie jesteś w stanie odczuć dyskomfortu - chyba że jesteś wyszkolonym na ASP specem od postrzegania niuansów barw pracującym w studiu nad aranżacjami barwnymi z dobrym monitorem z pełną paletą barw przestrzeni sRGB - wtedy Ci uwierzę, że jesteś w stanie WIDZIEĆ "te rzeczy" (znam dwie osoby które widzą dziwne rzeczy i po stwierdzalnych i mierzalnych sprzętem laboratoryjnym na PW pomiarach chylę czoła przed ich postrzeganiem barw).
W pracy mam 60 podwójnych świetlówek z czego świeci, w zależności od wpadającego z zewnątrz przez świetliki światła, od 40 do 100, nie wiem jakiego są typu, ale są świecą zimnym światłem. Możesz mi wierzyć lub nie, ale jestem dosyć wrażliwy na takie światło, tu nie chodzi o oddawanie barw tylko o szkodliwość światła. Po całym zimowym dniu gdzie przez kilkanaście godzin pracuję w tym świetle, oczy mnie bolą i pieką. To samo mam gdy np popracowałbym dłużej na komputerze przy rozjaśnionym ekranie, albo w nocy po godzinie surfowania na telefonie przy zgaszonym świetle. W pc mam zainstalowany program f.lux który poprawia jakość wyświetlanego obrazu przez ocieplenie barwy - każdemu polecam tę darmową aplikację!!!
Oczywiście mam wkręcone żarówki ledowe w miejscach, gdzie uważam że światło nie ma znaczenia (korytarze, piwnice), natomiast w pokoju używam tylko tradycyjnych żarówek i również w kuchni, gdzie spędza się dużo czasu chciałbym, aby światło było zdrowe.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

"Zdrowe" światło też może być z ledów. Ra słońca to 100, tradycyjnej żarówki również 100. Z ledów dobrej jakości uzyskasz Ra 97. Moim zdaniem, przy lekkiej kombinacji, można w to wcisnąć nieduży radiator, do tego jakąś namiastkę aktywnego chłodzenia i mamy to co chcemy.
ILPT
Awatar użytkownika
wwd

Ale gotowca z diodami o takich parametrach i kształcie dużej bańki nie ma, a i wykonać taką też nie będzie łatwo.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jeśli masz smykałkę, wykonanie takiego czegoś nie będzie dużym problemem. Ja osobiście grzebałem w podobnych lampkach i zawsze się udawało :) Obecnie mam lampę na E27 bo dawała większe możliwości.
ILPT
albercik

Post autor: albercik »

A może taki led?

http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/70319434/

Ra90 a więc całkiem nieźle.
Mociumpel

Polemizowałbym - aczkolwiek nie wykluczam - skoro znani producenci nawet w specjalistycznych dziwadłach nie oferują Ra90+ w ledach na E27 to Ikeowego wynalazka nie brałbym na powaznie - raczej to błąd na stronie niż rebrand z realnym Ra.
Tutaj dyskusja laików w komentarzach z ciekawymi wnioskami o bezkarności chińczyków https://proline.pl/?n=osram-a100-zamien ... ej-zarowki.
Podsumowanie - osramowskie/philipsowskie/GE-owskie Ra80+ jest czasem duzo lepsze niż chińskie Ra95+.
Jedyna znana mi "żarówka" LED o bardzo ładnej barwie to https://www.lampy.pl/E27-8W-950-zarowka ... Ra-95.html - czy ma Ra95 nie wiem ale porównując "naoczne" wysycenie kolorów na wzorniku z latarkowego Nichia 219C CRi92 (barwa 4000K) i wspomnianej wyżej "żarówki led" mogę stwierdzic że oba świecidła są podobne.
Niestety cena już nie ...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Mociumpel, wydaje mi się, że masz spore zaległości w aktualnych osiągnięciach markowych producentów źródeł LED. Mainstream'owi, nawet uznani producenci, nie używają tego typu diod w swoich popularnych liniach produktów, bo są zwyczajnie droższe od masówki w okolicach 80 Ra. Można zrozumieć to podejście, bo obstawiam, że 98% nabywców nie wie nawet czym jest parametr Ra/CRI :roll:
Sometimes darkness can show you the light
Mociumpel

Bocian - szacun za źródła które robisz dla ludzi ale mylisz się - omawiane w temacie źródło LED na gwincie E27 (to ważna uwaga bo TYLKO o takich źródłach dla Kowalskiego mam nadzieję rozmawiamy w tym temacie) jest praktycznie niespotykane w ofercie znanych producentów (Osram, Philips, Narva, Radium, SYlvania, GE i inni mniej znani ale istniejący).
Jeśli wskażesz mi stronę z LED-ami na E27 o mocach od 4-15W i Ra90+ w cenie do 60 zł za sztukę to chylę czoła i odszczekam swoje.
To, że istnieją "żarówki ledowe" o potwierdzonych badaniami spektralnymi producentów CRI/Ra 90+ ale NIE PRZYPOMINAJĄCE zwyczajnej "żarówkopodobnej" konstrukcji (bańka plus gwint E@& lub E14) to wiem bo sam takowe sprzedaję (np. Osram http://www.ledvance.pl/ldv_pl/produkty/ ... /index.jsp - cała linia parathomów pro czy http://www.ledvance.pl/ldv_pl/produkty/ ... /index.jsp) ale nie sa to ŻARÓWKI "wkręcalne" na gwincie E27 o jakich rozmawiamy w temacie...
Niemniej czekam na argument ;))) ...
Wiem że Samsung i coś z z Fuji czy Matsushity kiedyś gdzieś próbowało zaistnieć w Eurolandzie ale ... o ile się nie mylę może w japonii takie coś - ale mi drynda jedynie i musiałbym poszperać - ale to dziwne kraje i ... Kowalski w jenach po 150 zł raczej nie kupi ...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Mociumpel, faktycznie w tej cenie, z pewnym Ra 90+ nie znam nic gotowego, od jakiegoś uznanego producenta. Sam natomiast na dniach wprowadzę do oferty tani model 5W E27/E14 na LED o Ra typ. 97 (R9 typ. 90) ;)
Sometimes darkness can show you the light
Mociumpel

Dlatego szacun za starania w robocie tych swoich wynalazków z Cri 97+ - robisz dobrą robotę ;) - wypełniasz lukę i niszę.
Awatar użytkownika
wwd

Dziękuję wszystkim za dyskusję w tym temacie, daje to przynajmniej jakieś rozeznanie. Zazwyczaj jeśli nie wypowie się ktoś obeznany z tematem, wierzymy w dane na etykiecie, kupujemy a potem żałujemy zakupu :)
ODPOWIEDZ