Problem ze sterownikiem do 3xXML. Było małe zwarcie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kubaswiatelka

Problem ze sterownikiem do 3xXML. Było małe zwarcie

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Pacjent to sterownik z Chińskiej latareczki rowerowej z 3x XML. Latarkę odpalałem nie mając jej do końca poskładanej no i niechcący dotknęło się coś do obudowy i powstał mały problem. Mianowicie. Sterownik ma 4 tryby:
1. 1 dioda
2. 2 inne diody
3. 3 diody
4. Mrugacz wszystkimi diodami.
Problem polega na tym że w pierwszym trybie jak i trzecim jedna dioda delikatnie mruga i ledwo świeci. w 3 trybie podobnie.
Z uszkodzeń sterownika jakie zauważyłem to cewka której kawałek odpadło :) chodzi o tą mniejszą na zdjęciu. Czy to może być winowajca? Czy obstawiali byście jeszcze coś? Jeśli będzie trzeba to podeślę filmik jak się zachowuje dioda.
Pozdrawiam :)
Załączniki
IMG_20170220_191931.jpg
IMG_20170220_191931.jpg (168.15 KiB) Przejrzano 1857 razy
IMG_20170220_1919191.jpg
IMG_20170220_1919191.jpg (221.92 KiB) Przejrzano 1857 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Na 99% uszkodzeniu uległa cewka, gdyż ta przetwornica odpowiada za zasilanie jednej diody, druga zasila dwie pozostałe.
Ukruszenie, które widać, może nie być całym uszkodzeniem, jakie powstało. Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ rdzeń, lub uzwojenie. Niestety, mogło to też doprowadzić do uszkodzenia mosfeta kluczującego.

Na początek, proponuję poszukać cewki i podmienić.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kubaswiatelka

Z chęcią ją podmienię z innego mojego sterownika bo mam kilka. Tylko chyba będzie problem odlutować to lutownicą. A Hot-a nie mam :/ Chodzi Ci o ten mosfet o oznaczeniu STN4920? Element z 8 nogami?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Dobrą lutownicą, przy odrobinie samozaparcia, da radę odlutować.
kubaswiatelka pisze:Chodzi Ci o ten mosfet o oznaczeniu STN4920? Element z 8 nogami?
Nie, chodzi o element Q2, blisko punktu lutowniczego "L1-"

Pozdrawiam
kubaswiatelka

:mrgreen: Aaaaa :) No to też podmienimy z innego w razie W. Dzięki bardzo za pomoc. Może jeszcze tylko się wypowiesz odnośnie podniesienia prądu na diody? Gdzie robimy kanapkę? :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
kubaswiatelka pisze:Gdzie robimy kanapkę? :)
R5, R6, R7. Tylko nie wiem czy warto, te sterowniki często już fabrycznie chodzą na styk.

Pozdrawiam
kubaswiatelka

Witam.

Może komuś kiedyś przyda się odpowiedz na problem który miałem. Otóż obejrzałem jeszcze raz sterownik a w sumie 2. W drugim sterowniku był problem z dwiema diodami które słabo świeciły. Okazało się że w pierwszym jak i drugim przypadku winne były rezystory. Tam gdzie był problem z jedną diodą był sfajczony rezystor R7, a tam gdzie problem z dwiema diodami R5 i R6. Doszedłem do tego może nie zbyt etyczną i profesjonalną metodą ponieważ zwarłem je sobie pęsetą :lol: Po zwarciu tych rezystorów pęsetą wszystkie diody świeciły tak jak powinny :) Mam nadzieję tylko, że po wymianie tych rezystorów efekt będzie się utrzymywał :) Niżej fotka gdzie widać które rezystory są spalone.

Obrazek

Pozdrawiam i dzięki za wskazówki.
ODPOWIEDZ