Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
piootr

Post autor: piootr »

kisi pisze:Arduino jako timer? Rozumiem jeśli chcesz poćwiczyć, ale może wystarczyłby układzik na 555 ?
może i wystarczyłby. Na Arduino w okolicach 50 zł ( podzespoły) można zrobić całkiem fajny timer z wyświetlaczem do kontroli czasu - w tej cenie niestety nic sensownego nie da się kupić.
gregorek

Post autor: gregorek »

ja znalazłem za ok 33 zł. taki timer https://pl.aliexpress.com/item/ASY-3D-A ... 17371.html

Jak przyjdzie też będę składał swój generator.
piootr

szkoda tylko że nie ma w nim gniazda montażowego, czyli kilka dolców do dołożenia i kolejny czas aby przyszło gniazdo. W moim poprzednim ozonatorze miałem podobny za około 10 amerykańskich dolarów i o dziwo fajnie się sprawował. Do tego sterownika trzeba dołożyć przełącznik praca / stop / reset - to już tak trochę trąci.

Obrazek

Obrazek
kamil1636

Post autor: kamil1636 »

U kogo zamawiałeś obudowę. Płytki 2 x 10g już do mnie lecą i chciałbym je upchnąć w coś ładnego.
piootr

kamil1636 pisze:U kogo zamawiałeś obudowę. Płytki 2 x 10g już do mnie lecą i chciałbym je upchnąć w coś ładnego.
kontakt poszedł na pw . 2x10g to sporo. do mnie idzie 10g. Co do obudowy to faktycznie fajnie zrobiona - polecam.
widmo82

Post autor: widmo82 »

Hej.
Potrzebuje ozonować 3 auta:
2szt. osobówki B-klasa + Opel Vivaro 9os.
Już miałem kupować taki 10g ale ktos mi powiedział, ze do auta moze byc za mocny i moze cos zniszczyć. Nie wiem o co chodzi... plastiki? Tapicerke materiałową czy skórzaną?
Brać 5-7g czy nie bac sie 10?
Druga sprawa... lepsza wersja na 230?
Ostatnio zmieniony niedziela 19 lut 2017, 15:40 przez widmo82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

widmo82, ten temat ma 57 stron, przeczytaj chociaż 10 ostatnich, bo już wszystko to zostało tutaj omówione niejednokrotnie.
widmo82

Post autor: widmo82 »

no wlasnie ludzie pisza ze uzywaja mocnych ozonatorow bo ozon rozklada sie po 30minutach, ale w innym miejscu spotkalem sie z opinia, zeby uwaząc z mocą bo nie mozna zbyt mocnego ozonatora uzyc (w poblizu ozonatora stumien wydmuchiwany jest dosc "mocny") zeby czegos nie uszkodzić.
Ostatnio zmieniony niedziela 19 lut 2017, 22:41 przez widmo82, łącznie zmieniany 1 raz.
kisi

Post autor: kisi »

Nie mam praktyki, ale na podstawie doświadczenia z chińskimi produktami to nie wydaje mi się aby to wszystko spełniało te kryteria co wpisują, to raz. Po drugie jeśli masz mocniejszy to krócej możesz ozonować a przynajmniej tak mi się wydaje.
Co do timera to po co wyświetlacz, nie wystarczyło by żeby po włączeniu ozonator ofliczał 15 i wyłączał się, jeśli to mało to włączamy na kolejne 15 minut, można by tak???
Bigbluee

Post autor: Bigbluee »

Ja do swojego 12V zamontowałem na kablu sterownik do LED na fale radiowe. Na sterownik mam przyklejone 3 diody led cięte "z metra". Dzięki temu za kilkanaście złociszy, mam sterowanie pilotem.
Niewielkim minusem jest to, że sterownik standardowo włącza 10% mocy i trzeba na pilocie przełączyć na 100% po podpięciu do zasilania z aku.
Polecam takie rozwiązanie jako alternatywe do timera.
Ostatnio zmieniony niedziela 19 lut 2017, 22:42 przez Bigbluee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

widmo82 pisze:zeby czegos[/color] nie uszkodzić.
Ciekawi mnie co chciałbyś uszkodzić tym silnym ozonem?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Fluxor pisze:
widmo82 pisze:zeby czegos[/color] nie uszkodzić.
Ciekawi mnie co chciałbyś uszkodzić tym silnym ozonem?
Zapewne chodziło o kruszenie i pękanie słabej jakości gumy
https://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_cracking
https://www.youtube.com/watch?v=Z-W5PQqHoNs

A własnie zawitała do mnie poczta z dwiema dosyć dużymi paczkami :D Solidnie zabezpieczone. Zaraz sprawdzimy jak to działa
Obrazek

btw. nie ma różnicy jak podłączę te kabelki do gniazdka? chcę mieć pewność żeby niczego nie zepsuć hahah
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Wszyscy szczęśliwi, łącznie z kotem :mrgreen:
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Bigbluee

Post autor: Bigbluee »

W ramach ciekawostki byłem dzisiaj zrobić serwis klimatyzacji w samochodzie, oczywiscie bez ozonowania ale przyjrzałem się urządzeniu jakim dysponują i miało ono wydajność 400mg/h
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Mój system jest już gotowy :d Wydajność niby do 20g/h
Czym wyczyścić te płytki? woda, płyn czy jakiś rozpuszczalnik?
Gdzieś pisali żeby je wyczyścić przed użyciem
Obrazek
ODPOWIEDZ