Zabezpieczenie li-ion 1s 2-4A / Przetwornice step-up 3,7->

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Zabezpieczenie li-ion 1s 2-4A / Przetwornice step-up 3,7->

Post autor: marmez »

Cześć

1. Czy wiecie może gdzie w PL (faktura) można kupić zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem li-ion? Takie, by przy niskim napięciu (2,5-2,8V) rozłączało po prostu wyjście?

W BTO na 1s nie widzę, ale może źle patrzę.

2. potrzebuję jeszcze przetwornicę do generowania 5V (do USB) ale zdecydowanie więcej niż 1A, Najlepiej z 4-5A, choć ewentualnie kilka takich z 2A, i wtedy do każdego wyjścia (z 3-4 wyjścia planuję) miałbym osobny moduł. (na allegro jest masa ale widzę tylko 0,6A i 0,2A :( )

O! jest niby taka ok. 1A http://allegro.pl/przetwornica-stepup-2 ... 40173.html ale i tak bym wolał więcej...

Też na FV bym to potrzebował i w miarę szybko.

Pozdrawiam

PS. jednak w bto coś takiego znalazłem (zabezpieczenie): http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=24390 ale szkoda, ze dopiero przy 2,4V rozłącza... milsze by było ciut wyższe napięcie wyłączenia
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

marmez, te wszystkie zabezpieczenia są zdaje się być robione na jedno kopyto, jak będzie płynął większy prąd to odetną przy wyższym napięciu, np. 2.6V.

Jeśli chodzi w ogóle o dostępność takich rzeczy u nas w PL to muszę Cię zmartwić, takich nietypowych przetwornic i innych układów nasi allegrowicze z Chin nie sprowadzają.

Ewentualnie rozważ 2S, może przetwornice buck na takie prądy będą bardziej dostępne.

A takie coś się nie nada?
http://allegro.pl/modul-przetwornica-st ... 20096.html
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Manekinen, dzięki. Ta przetwornica bardziej mi się podoba, niż te, które sam znalazłem.

A wiesz może, czy te zabezpieczenia nie mają jakiejś blokady, histerezy, tak, żeby po ładowaniu innym układem i wzroście napięcia zebezpieczenie samo zwalniało odcięcie? Nie używałem ich i nie wiem jak się zachowują, a wiem, że te montowane na ogniwach różnie...

Nad 2s też się zastanawiałem, ale mam mieć szybko działający prototyp a do 1s jakieś moduły mam (ze starego powerbanku), a do 2s wszystko od razu musiał bym ściągać. a tak tylko dołożę kolejne wyjścia.

Jeszcze raz dzięki! :)
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Pisząc że te zabezpieczenia są robione na jedno kopyto, miałem na myśli że to jest to samo co w zabezpieczeniach ogniw. Ten jeden tranzystor daje 2.5A, więc go powielili równolegle i jest 10A. I ten mały układ to zapewne DW01. Więc zabezpieczenie powinno się załączyć jak zdejmiesz obciążenie i napięcie na ogniwach wzrośnie. Chyba że na prawdę mocno je wyładujesz jakimś małym prądem to potrzebna będzie ładowarka. Tak to wygląda na płytce TP4056 ze zintegrowanym zabezpieczeniem. Przy bardzo małym prądzie odetnie przy 2.2V, przy dużym nawet przy 2.8V. Więc ten układ z BTO powinien być dobry.

Przetwornica z allegro pracuje od 3V, i to masz gwarantowane, ale w rzeczywistości pewnie jest niżej, może 2.5V? Nie wiadomo jak się ona zachowa przy takim spadku. Podejrzewam że się wyłączy i dostaniesz na wyjściu to samo napięcie co na wejściu, pomniejszone o jakieś 0.2V spadku na diodzie. Dobrze by było gdyby jednak zabezpieczenie poddawało się wcześniej niż przetwornica, to musisz sobie sprawdzić.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Dzięki, będę testował. Kupie też te słabsze step-upy, one na pewno od niższego napięcia działają. No i się zobaczy, co z tego będzie.
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lut 2017, 16:12 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
joon

Post autor: joon »

Ta przetwornica jest na XL6009 ktoś sprawdzał przy jakim napięciu ona wystartuje? Bo w PDFie widzę Input operation voltage min. 5V
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Już zamówiłem. Jak przyjdą, to sprawdzę i dam znać.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ