Blitzwolf 20W - panel solarny (problem z ładowaniem)
Blitzwolf 20W - panel solarny (problem z ładowaniem)
Jak w temacie, jeden port ładuje dobrze, drugi natomiast rozładowuje. Sprawdzałem na dwóch smartfonach, odlicza procent naładowania baterii, bardzo proszę o pomoc, o co chodzi ? co robić ? Dziękuję serdecznie.
Ostatnio zmieniony piątek 17 lut 2017, 14:42 przez SebaZ74, łącznie zmieniany 1 raz.
Pokój i Dobro...przynajmniej warto próbować...
Dzięki, zmierzyłem napięcia w obu portach, z obciążeniem (Convoy S2+, kilkaset lm) w obu po 5,24V natomiast bez, na początku w obu po 1,8V później po przyświeceniu na panel i odcięciu światła po 2,9V, problem mam z pomiarem prądu, nie wiem jak to zrobić, próbowałem tak samo jak z napięciem (masa - ostatni pin, plus - pierwszy pin) i wyświetla znikome wielkości, nie wiem jak z obciążeniem? Mierzę multimetrem.
Przypomniałem sobie, że owszem procenty same mogą maleć, ale dlaczego wskaźnik baterii pokazuje, że bateria jest ładowana ?skaktus pisze:Po pierwsze zmierzyć napięcie jakie idzie z obu portów, również prąd. Port raczej nie rozładowuje, prędzej nie ładuje w ogóle i procenty baterii lecą.
W pierwszej kolejności pomiary.
Przykład - mój tablet potrzebuje minimum 700 mA, aby faktycznie ładował akumulator, przy 500 mA pokazuj że ładuje, ale tak naprawdę nic się nie dzieje. Cała dostarczona energia nie trafia do akumulatora. Przy 700 mA akumulator zaczyna się ładować, ale trwa to bardzo długo (około 15 - 20 godzin). Przy podłączeniu odpowiedniej ładowarki, tablet pobiera około 1,9 A i ładuje się w około 2 - 3 godziny.SebaZ74 pisze:Przypomniałem sobie, że owszem procenty same mogą maleć, ale dlaczego wskaźnik baterii pokazuje, że bateria jest ładowana ?skaktus pisze:Po pierwsze zmierzyć napięcie jakie idzie z obu portów, również prąd. Port raczej nie rozładowuje, prędzej nie ładuje w ogóle i procenty baterii lecą.
W pierwszej kolejności pomiary.
ILPT
Czyli może być tak zważywszy, że ładowałem w świetle dziennym, nie pełnym słońcu, że panel dostarczał za mało prądu do smartfona ? Jeśli tak to dlaczego jeden port jednak go ładował bo procenty rosły? A to, że napięcie jest w porządku nie świadczy, że jednak jest dobrze ?
Edit:
Wszystko ok Mierniczek usb świetnie się sprawdza, dla zobrazowania funkcjonalności panelu:
- prąd z panelu do smartfona w pokoju przy oknie w zależności od zachmurzenia dnia: ok: 0,005A - 0,01A
- prąd z panelu do smartfona na zewnątrz w zależności od zachmurzenia dnia: ok: 0,05A - 0,1A
- prąd z panelu do smartfona w pokoju przy oknie w dzień słoneczny zachmurzony: ok: 0,1A
- prąd z panelu do smartfona na zewnątrz w dzień słoneczny zachmurzony: ok: 0,7A - ładuje
Dalej czyli w dzień słoneczny niezachmurzony nie miałem możliwości sprawdzić, ale jak łatwo się domyślić
pewnie w upalne słoneczne dni dojdzie do 2A, bo tyle podaje fabryka
Bardzo dziękuję za pomoc i naprowadzenie, pozdrawiam.
Edit:
Wszystko ok Mierniczek usb świetnie się sprawdza, dla zobrazowania funkcjonalności panelu:
- prąd z panelu do smartfona w pokoju przy oknie w zależności od zachmurzenia dnia: ok: 0,005A - 0,01A
- prąd z panelu do smartfona na zewnątrz w zależności od zachmurzenia dnia: ok: 0,05A - 0,1A
- prąd z panelu do smartfona w pokoju przy oknie w dzień słoneczny zachmurzony: ok: 0,1A
- prąd z panelu do smartfona na zewnątrz w dzień słoneczny zachmurzony: ok: 0,7A - ładuje
Dalej czyli w dzień słoneczny niezachmurzony nie miałem możliwości sprawdzić, ale jak łatwo się domyślić
pewnie w upalne słoneczne dni dojdzie do 2A, bo tyle podaje fabryka
Bardzo dziękuję za pomoc i naprowadzenie, pozdrawiam.