zamiennik Osram Dulux S 11W 840 G23 LED?? ikea Global

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Minijoe

zamiennik Osram Dulux S 11W 840 G23 LED?? ikea Global

Post autor: Minijoe »

Witam
Spaliła się świetlówka po 3 latach użytkowania :D. Teraz pytanie przerabiać zasilanie? tuning na elektroniczny zapłon ??? czy LEDa wstawić.
Jak w temacie znalazłem kilka stron ale towar niedostępny zero odp. na pytania.
Istnieją wogóle zamienniki ?? Jak barwa najlepsza do pracy?.
Używam jej 4-5h dziennie, dużo czytania i a przy drugiej naprawiam różne pierdółki.
Dzięki za info.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

https://www.luxmarket.pl/swietlowka-dulux-s-11w/840-g23
kupić 10 na zapas i myśleć o innej lampce - czasu będziesz miał dość.
Ledów na takie trzonki nie tykaj.
Problem z nimi właśnie taki że przy tak niskiej cenie nie opłaca sie nikomu ich sprowadzać - więcej zapłacisz za transport niż warta jest sama świetlówka - każdy kogo pytałeś zapewne tak rozumuje - jak pytasz o pudełko zapałek to jeszcze ktoś dupsko ruszy ale pytanie o zapałkę ... sam oceń ...
Minijoe

:)
cena świetlówki nie jest problemem, zresztą mam zapasową, którą dostałem wraz z lampką.
Czy ogólnie opłaca się grzebać w niej, czy też niech świeci ?
dławik w zasilaczu jest na E I rdzeniu
sam zapłonnik jest w świetlówce zintegrowany
Ostatnio zmieniony środa 15 lut 2017, 21:06 przez Minijoe, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Na to pytanie sam sobie odpowiedz - jest kilka zmiennych których nie znamy:
1. jaka to lampka - wygląd
2. do czego służy na codzień
3. ile Cie kosztowała itd.
Pytań zapewne jest więcej nie na wszystkie musimy znać odpowiedź - istotne jest jedno - czy lampka jest dla Ciebie istotna czy ilość światła...
Bo wiesz może być tak że masz 2 pokoje mieszkasz z 3 dzieci a wygląd każdego elementu w domu to dopieszczony do granic możliwości przez żone szczegół - wtedy jakakolwiek ingerencja w cokolwiek to wojna - ale w takim przypadku musisz zapytać o zdanie i zgodę żonę i każdego z dzieci z osobna. Obyczajowe strony problemu nie są zapewne dla nas istotne ale przy zapytaniach ZAWSZE brakuje pewnych szczegółów dla szerszego obrazu aby podpowiadać, że NA PEWNO NASZE podpowiedzi są NAJLEPSZE ... czasami g... prawda ;)
Jeśli jest to drugie a wygląd lampki na najmniejsze znaczenie kup sobie lampkę warsztatową typu https://www.sklepelektryka.pl/oprawy-wa ... 49005.html i wkręć sobie coś w ledzie http://elektro-hurt.com/opis/8730826/os ... 4000k.html i "będziesz Pan zadowolony"

PS - w świetlówce 2 pinowej nie ma zapłonnika tylko kondensator "robiący" za zapłonnik ...
Minijoe

Mociumpel,
1 ikea global w temacie napisane
2 napisałem wystarczy przeczytać

No cóż zdjęcia RTG też nie dam :P
Zadałem proste pytania a przynajmniej tak sądziłem .Nie piszę eleboratów- jestem praktykiem.
-Led odpada ok
- czy opłaca się przerabiać ?
No cóż porozkręcałem sam znalazłem odpowiedź
W "wtyczce" jest dławik a żarówka ma zintegrowany zapłonnik/ gdyby był kondensator wysokonapięciowy to by odpaliło na elektronice z kompakta a nie działa- noo mi to wygląda na jakiś bimetolowe cuś ale nie znam się / , można to wywalić dać kondensator i wstawić elektroniczny zapłon z kompakta- ale wiąże się to z trochę druciarstwem bo trzeba ciąć podstawę trzonka aby wyciągnąć 2 przewody. Można wrzucić paski ledowe ale spadnie strumień świetlny.
Opcja najbardziej racjonalna dla mnie to wymiana dławika na 13W model- lub dowinięcie uzwojenia - bo jest miejsce aby 13W świetlówka odpaliła- bo lubię barwy z zakresu 9XX.
Wiem że prościej kupić nową ale to mocna konstrukcja szkoda .
Także najprościej zostać lub podwyższyć moc.
Mociumpel

No widzisz sam znalazłeś sposób co i jak - gratulacje za zaparcie się w tym celu.
Co zaś do wskazania modelu z Ikei - wybacz ale duża część osób czytających a chętnych pomóc nawet nie pomyśli o tym aby w te pędy pobiec do Ikei czy nawet poszukać w necie jak dana lampka wygląda ;) - ot lenistwo i stąd zawsze prośby do pytających o szersze wskazanie wraz z linkiem - tu Ty pytasz więc pomóż najlepiej jak potrafisz zidentyfikować wszystko na czym Ci zależy - wręcz podaj na talerzu - nie osądzaj od czci tych którym się po prostu nie chce grzebać za "głupią lampką" w necie.
Wrzucasz takie coś https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 71f5af.jpg i to już lepiej wygląda ...
Co innego gdybyś zapytał o najnowszą latareczkę ;) - ciekawość na pewno zwycięży w takim przypadku ...
ODPOWIEDZ