Spalona dioda?
Spalona dioda?
Witam serdecznie.
Kupiłem na fasttechu hosta Convoy M1 oraz sterownik i diodę:
1. Sterownik: Nanjg 105c
2. LED: Cree XM-L2
Po lutowaniu uruchomiłem latarkę: zaświeciła się na kilka sekund, ale zgasła. Rozkręciłem wszystko, poprawiłem luty, znowu latarka na chwilę zaświeciła, ale znowu zgasła.
Następnie się okazało, że fabryczny lut przy sterowniku puścił, także znowu rozbieranie, przelutowywanie itd.
Teraz sytuacja jest taka, że dioda świeci ledwie widocznym światłem, nawet gdy ją podepnę bezpośrednio kablami od akumulatorka.
Pytanie mam takie: Czy upaliłem diodę i muszę po prostu zamówić nową? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, ale wole się upewnić przed kolejnym zamówieniem.
Pozdrawiam,
Marek
edit:
ogniwo, które mam w komplecie to:
OGNIWO AKUMULATOR LG MH1 INR 18650 3200mAh
Kupiłem na fasttechu hosta Convoy M1 oraz sterownik i diodę:
1. Sterownik: Nanjg 105c
2. LED: Cree XM-L2
Po lutowaniu uruchomiłem latarkę: zaświeciła się na kilka sekund, ale zgasła. Rozkręciłem wszystko, poprawiłem luty, znowu latarka na chwilę zaświeciła, ale znowu zgasła.
Następnie się okazało, że fabryczny lut przy sterowniku puścił, także znowu rozbieranie, przelutowywanie itd.
Teraz sytuacja jest taka, że dioda świeci ledwie widocznym światłem, nawet gdy ją podepnę bezpośrednio kablami od akumulatorka.
Pytanie mam takie: Czy upaliłem diodę i muszę po prostu zamówić nową? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, ale wole się upewnić przed kolejnym zamówieniem.
Pozdrawiam,
Marek
edit:
ogniwo, które mam w komplecie to:
OGNIWO AKUMULATOR LG MH1 INR 18650 3200mAh
Witam
Najprawdopodobniej tak, choć jest jeszcze szansa, że została źle przylutowana do MCPCB (bywały takie wypadki).
Nie masz nic do stracenia, możesz ją odlutować i przylutować powtórnie, ale już prawidłowo.
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej tak, choć jest jeszcze szansa, że została źle przylutowana do MCPCB (bywały takie wypadki).
Nie masz nic do stracenia, możesz ją odlutować i przylutować powtórnie, ale już prawidłowo.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
A czemu nie kontaktowałeś się z FastTech-em jako reklamacja ? Napisz do nich, może coś poradzą. Niestety nie wiem jak z nimi w przypadku reklamacji więc się nie wypowiem.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
-
Re: Spalona dioda?
No to ją raczej bezpowrotnie uszkodziłeś.maroo2 pisze:.....
Ostatnio zmieniony niedziela 12 lut 2017, 08:53 przez WojtekErnest, łącznie zmieniany 1 raz.
WojtekErnest