Czujnik ruchu oraz taśma LED do poświetlenia łóżka.
-
Czujnik ruchu oraz taśma LED do poświetlenia łóżka.
Witam. Macie jakieś sprawdzone propozycje czujników ruchu?
Chcę w sypialni zrobić podświetlenie ledowe pod łóżkiem. Ma to służyć temu, że np. dość daleko mamy do włącznika światła no a posiadanie latarki czy czegoś przy łóżku to raczej bez sensu.
Może widzieliście coś ciekawego na alie? Fajnie by było jakby była opcja regulacji jasności i czasu świecenia. A może jest też jeszcze coś co ma dodatkowo pilota do sterowania jasnością? Co byście polecili jeśli chciałbym zrobić podświetlenie RGB (zapewne i tak przeważnie będzie białe no ale... ) Musiał by być jakiś sterownik do tego najlepiej z pilotem ale czy to się podłącza przed czy za czujnikiem? Jeśli za to czy sterownik będzie pamiętał jaki był kolor i ewentualnie sam się włączy czy będzie trzeba go z pilota włączać? Jeśli opcja z pilota to mija się to z celem .
Doradźcie coś
Pozdrawiam
Chcę w sypialni zrobić podświetlenie ledowe pod łóżkiem. Ma to służyć temu, że np. dość daleko mamy do włącznika światła no a posiadanie latarki czy czegoś przy łóżku to raczej bez sensu.
Może widzieliście coś ciekawego na alie? Fajnie by było jakby była opcja regulacji jasności i czasu świecenia. A może jest też jeszcze coś co ma dodatkowo pilota do sterowania jasnością? Co byście polecili jeśli chciałbym zrobić podświetlenie RGB (zapewne i tak przeważnie będzie białe no ale... ) Musiał by być jakiś sterownik do tego najlepiej z pilotem ale czy to się podłącza przed czy za czujnikiem? Jeśli za to czy sterownik będzie pamiętał jaki był kolor i ewentualnie sam się włączy czy będzie trzeba go z pilota włączać? Jeśli opcja z pilota to mija się to z celem .
Doradźcie coś
Pozdrawiam
-
Wiem że są gotowe zestawy z pilotem zasilaczem i ledami ale ja potrzebuję z czujnikiem. Wiesz... wykładasz nogi z wyrka i pod wyrkiem czujnik i sam zapala oświetlenie podświetleniebelushi pisze:Hej
W lepszych LED RGB masz już pilota. Gugiel mówi, że taka impreza kosztuje od 30 zł w góre (pilot, zasilacz i metr diod) Myśle że u Chińczyka znajdziesz w podobnej cenie tylko ledów będzie więcej jak metr
B
Ok. O ile sam wybór pilota nie będzie problemem bo kiedyś już kupiłem komuś najtańszy pilot na alie za chyba 2$ (w PL 40zł z przesyłką) to większy problem będę miał z tym jak zrobić regulację jasności i kolorów. Czy sterownik ten od kolorów ma być przed czy za czujnikiem ruchu? Jeśli będzie za to czy będzie pamiętał kolor, jasność i będzie się sam włączał?
Co do taśmy to chciałem zastosować taśmę z tego linku . Rozumiem że taśmy RGBW od RGBWW różnią się tym że mają jeszcze jedną białą diodę? Czy może polecacie jakieś inne taśmy niż na diodach 5050? W sumie to ma być oświetlenie wieczorne tylko żeby wejść do wyrka więc jakieś super jasne diody nie są potrzebne.
Jeśli zdecyduję się na taśmę z tego linka wyżej to jaki polecacie zasilacz do tego najlepiej też z Chin?
Pilot mam zamiar kupić taki
-
-
No ale czy jak to zastosuję to będę miał możliwość ustawiania jasności i kolorów?GanzConrad pisze:z lokalnego podwórka:
http://www.neplus.pl/sklep/p692,wlaczni ... u-pir.html
http://www.neplus.pl/sklep/p688,wlaczni ... z-pwm.html
-
-
https://www.aliexpress.com/item/LightInBox-TDL-2023-DC-5-24V-Aotomatic-Infrared-PIR-Motion-Sensor-Switch-Detector-with-DC-connector/32756431086.html?spm=2114.10010108.1000013.7.61A1Si&scm=1007.13339.33317.0&pvid=7fd7b45b-b0a3-4c4b-883f-da4a36d2dcb9&tpp=1
Obstawiam że to też ogarnie powierzchnie pod łóżkiem i do drzwi z tym że wg mnie ma być to podłączone przed pilotem czyli będzie odcinało zasilanie dla sterownika ledów no i nie wiem czy on zapamięta w jakich ustawieniach został wyłączony? tzn. ustawiłem sobie kolor czerwony i na 50% i czy po wyłączeniu i włączeniu wróci do tego sam czy znowu będę musiał z pilota ustawiać i tak zawsze? A może są jakieś programowalne ustrojstwa? np. podłączane pod kompa ustawia się wszystkie opcje i później działa?
Obstawiam że to też ogarnie powierzchnie pod łóżkiem i do drzwi z tym że wg mnie ma być to podłączone przed pilotem czyli będzie odcinało zasilanie dla sterownika ledów no i nie wiem czy on zapamięta w jakich ustawieniach został wyłączony? tzn. ustawiłem sobie kolor czerwony i na 50% i czy po wyłączeniu i włączeniu wróci do tego sam czy znowu będę musiał z pilota ustawiać i tak zawsze? A może są jakieś programowalne ustrojstwa? np. podłączane pod kompa ustawia się wszystkie opcje i później działa?
-
kubaswiatelka, te wyłączniki wyłączają jedynie po niskim napięciu taśmę - cała reszta działa dalej. Na jedno plus na drugie minus - zasilacz, sterownik - niby nie bierze prądu (bo led nie świeci) ale jednak jakość dzisiejszej elektroniki jest różna - zwłaszcza tej chińskiej.
Ja od kilku lat stosuję taki wyłącznik:
http://allegro.pl/czujnik-ruchu-pir-min ... 97676.html
po lekkiej modyfikacji - zamiast przekaźnika któremu styki się zespawywały dałej transoptor i triak służy mi to od 4 lat a znajomym od 2.
W zależności tylko od konstrukcji czy uda sie to jakoś zabudować.
Ja od kilku lat stosuję taki wyłącznik:
http://allegro.pl/czujnik-ruchu-pir-min ... 97676.html
po lekkiej modyfikacji - zamiast przekaźnika któremu styki się zespawywały dałej transoptor i triak służy mi to od 4 lat a znajomym od 2.
W zależności tylko od konstrukcji czy uda sie to jakoś zabudować.
-
-
Myślę że ten pilot delikatnie duży dla mojego projektu . Tak się zastanawiam czy nie da się podać jakoś napięcia na jakąś nogę procesora pilota ( o ile taki procesor jest) żeby zapamiętywał ostatnią opcję. Niby w chinach są jakieś zestawy RGB co tak działają no ale cenowo wychodzi to mniej korzystnie no i są inne diody niż mi się marzą