Witam wszystkich serdecznie.
W oczekiwaniu na natchnienie do budowy latarki na diodzie MC-E w wolnej chwili postanowiłem się zając super latarka o dziwnie brzmiacej nazwie FOKUS 3W.
Jako że nie mam wolnego refa a poniewierają mi sie jakies soczewki typu Rocket postanowiłem to wykozystac.Driver jaki posiadam to SKU 10084 co by to nie znaczyło jest on zasilany 1-3 V.
Dioda cree P4 moze licha ale innej mi szkoda do tego zakażenia .
Soczewkę musiałem troszką stoczyć aby weszła do orginalnej głowicy.Kila zdjęc z prac nad nowym sprzętem.
Zasilane to bedzie 2*AA.
Latarka w orginale nie ma oringów ale pewnie założe przy głowicy i wyłączniku.
A tu zebrałem główne elementy dojące właśnie swietełko.
Narazie tyle jeszcze oczywiście nie swieci ale niedługo będzie,
[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 8:33 pm ]
W kolejności czeka na przeróbke super latareczka do dumnie brzmiącej nazwie FOKUS 1W.Zasilanie jedna sztuka AA.Co bedzie w środku to się okaże.
Przeróbka Latarki FOKUS 3W
Re: Przeróbka Latarki FOKUS 3W
U mnie w podobnym "wynalazku" na 1AA była "przetwornica" składająca się z czterech elementów: jakiegoś ustrojstwa w obudowie SOT-89 o numerze 2100A, nieznanych parametrów cewki, diody prostowniczej i kondensatora 100nF. Z jednego paluszka brało to to 610mA a na diodę szło 84mA; sprawność łątwo policzyć.Darek pisze:Witam wszystkich serdecznie.
W kolejności czeka na przeróbke super latareczka do dumnie brzmiącej nazwie FOKUS 1W.Zasilanie jedna sztuka AA.Co bedzie w środku to się okaże.
Dioda 4,8mm coś około 0,3W, o temperaturze barwowej kwazaru rentgenowskiego
Zostawiłem jako ciekawostkę.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.