Bateria 12v z akumulatorów 18650 DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Robisz zwarcie!
Poczytaj o podstawach pomiaru takim multimetrem!
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2963
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Wypinasz masę z akumulatora, a następnie wpinasz amperomierz między minus akumulatora i i zdjętą klemę akumulatora. Czekasz kilka minut na stabilizację odczytując prąd. Sorry za łopatologię, ale ty chyba robisz zwarcie tym amperomierzem :roll:
MCSubi

Post autor: MCSubi »

maciex93, coś mam za wolny net w tym plusowym LTE :-)
bater

Post autor: bater »

Ogarnąłem na przykładzie latarki, bardzo dziękuję! A tamten post powinienem jak najszybciej usunąć, żeby nikt mnie nie naśladował :oops: :oops: tak coś czułem, że napięcie równolegle, a natężenie szeregowo.. Dobrze, że miernik wytrzymał i nic nie uszkodziłem.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

bater, to ja szczerze radzę, zostaw te 18650 w spokoju i po prostu kup drugi mniejszy akumulator :)
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Też radzę pójść w stronę żelka bo ogniwa Li-Ion przy niewłaściwym użytkowaniu mogą być niebezpieczne.
bater

Post autor: bater »

Odpisuję po dłuższej nieobecności ze względu na wyjazd i brak możliwości kontynuowania tematu.

Sprawdziłem pobierany prąd. Na wyłączonym zapłonie z otwartymi drzwiami pobierany prąd waha się od 5,5A do 6A, natomiast przy włączonym zapłonie jest to powyżej 10A (waha się w okolicach 10,5A).

Decyduję się na zakup żelowego akumulatora. Nie zdecydowałem jeszcze ile Ah, ale na pewno więcej niż 10Ah.

Pytanie. Czy mogę podłączyć nowy akumulator równolegle (bez odłączania niczego: podłączyć + nowego do + głównego oraz - nowego do - głównego) do akumulatora głównego w samochodzie i ładować go w czasie jazdy? Da to ogólnie większą pojemność, ale takie samo napięcie.
ODPOWIEDZ