Już kolejny raz spotykam się z taki problemem że muszę zasilić coś dodatkowo w urządzeniu które nie dysponuje napięciem 12V, najczęściej są to lampy LED zasilane bezpośrednio z sieci lub napięciem w okolicach 50V. Te "coś" to oczywiście komputerowy wentylator na 12V, pobór prądu nie większy niż 200mA, ale dla zasilacza beztransformatorowego to za dużo, straty będą spore no i brak izolacji. Zmniejszanie napięcia z 50V to też problem, po 1sze gotowe przetwornice buck (tanie) nie przyjmą na wejście takiego napięcia, po 2gie szkoda zabierać prąd dla LEDa skoro jest sterowany prądowo. A przerabianie ładowarek sieciowych (po komórkach itp) na 12V ostatnio mi nie idzie, albo ładowarka nie ma w ogóle sprzężenia zwrotnego, a jak ma, to zwykle wypuszcza magiczny dym zanim dojdzie do 10V.
Dla tego chciałem zapytać czy macie jakieś sprawdzone tanie zasilacze które można do takiego celu wykorzystać. Ważna jest cena i małe wymiary. Znalazłem na ali takie oto ustrojstwa: https://www.aliexpress.com/item/10pcs-l ... 89663.html
Dałem 4.75$ za 10szt. Są to jakieś drivery 300mA, zależnie od oferty podawane są napięcia od 3V do 12V, od 9V do 11V, itd, czasem jest napisane że jałowo może być nawet 18V. Wszystkie te zasilacze "3X1W" wyglądają bardzo podobnie i nie wiem czy rozbieżności napięć nie występują tylko na papierze. Ale jak dostanę z tego te 11V to będzie super. Jak będzie więcej, nic nie szkodzi.
A może macie coś sprawdzonego?
Mały tani zasilacz 230/12V do wentylatora
-
-
http://micros.com.pl/pl/product/25950/tr-z020009b
cena tylko na tel. Przedzwoń i zapytaj się jaką ilość Ci sprzedadzą (na pewno taniej niż w tme). Jak znajdziesz niezalewany to będzie taniej.
cena tylko na tel. Przedzwoń i zapytaj się jaką ilość Ci sprzedadzą (na pewno taniej niż w tme). Jak znajdziesz niezalewany to będzie taniej.
Nie nie, trafa kompletnie mnie nie interesują, wala mi się kilka takich, są po prostu za duże żeby upchać je w obudowie. Musiałbym zmniejszać radiator, robić mocowanie bo lekkie to nie jest, itd. A wymiary tego zasilacza z ali to 25x16x13 mm więc śmieszne, dam termokurczkę i tyle.
Wiem że cena tych zasilaczy co podlinkowałem jest obrzydliwie niska, ja nie piszę że taka musi być, ale ma być akceptowalna do amatorskich konstrukcji... z tym że póki ich nie dostanę to się nie dowiem czy się w ogóle sprawdzą
Wiem że cena tych zasilaczy co podlinkowałem jest obrzydliwie niska, ja nie piszę że taka musi być, ale ma być akceptowalna do amatorskich konstrukcji... z tym że póki ich nie dostanę to się nie dowiem czy się w ogóle sprawdzą
Zasilacz 9V/200mA będzie się okrutnie grzał i szybko go szlak trafi, dopiero przy 12V/500mA będzie pracował przy normalnej temperaturze. Mam porównanie bo w okresie zimowym mam dwa wentylatorki wepchnięte w kaloryfer (taka prowizoryczna farelka) i ten 9V/200mA padł po tygodniu a 12V/500mA działa już 4 rok.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Manekinen, zobacz na http://www.tme.eu/pl/details/lnk306pn/r ... egrations/ da się mały zasilacz zrobić, minusem jest brak separacji galwanicznej. Ale jeśli to ma tylko zasilać wentylator to nie problem.
Ostatnio zmieniony niedziela 29 sty 2017, 14:54 przez joon, łącznie zmieniany 1 raz.