zalewą epoksydową do elektroniki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

zalewą epoksydową do elektroniki

Post autor: Bocian »

Czołem. Zaistniała u mnie potrzeba użycia do prototypowej przetwornicy MPPT zalewy o stosunkowo wysokiej przewodności cieplnej. Jako, że zanim coś zakupię, mam w zwyczaju przeszperać dotychczasowe zasoby, znalazłem 3/4 pojemnika ok. 5 letniej zalewy epoksydowej EP118.

http://sklep.semicon.com.pl/shop2/?lang ... oduct=3413

Zawartość bazy płynna ale oddzieliła się na przeźroczystą, bardziej płynną część na górze i gęstą, białą od dołu :roll: 20 minut energicznego mieszania i powstała w miarę jednolita, dosyć gęsta, biała masa. Problem jest za to z utwardzaczem HY2966. Butelka musiała być niedokładnie zakręcona, bo zawartość przypomina bardzo gęsty budyń, który nawet ciężko wybrać z buteleczki. Zrobiłem próbę w małym pojemniku z wydłubanym i rozrobionym w masie utwardzaczem ale słabo to widzę :roll: Ktoś się może orientuje czy zamiast oryginalnego utwardzacza HY2966 można użyć innego utwardzacza poliamidowego do wyrobów epoksydowych np. Z1? Szkoda całej prawie puchy zalewy, która nie jest przecież tania. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Sometimes darkness can show you the light
BKK

Post autor: BKK »

Obawiam się, że będziesz skazany na samodzielne próby. Przespaceruj się jeszcze do jakiegoś blacharza - lakiernika i poproś o odrobinę utwardzacza do szpachli i jego też wypróbuj. Z reguły jest w postaci barwionej rzadkiej pasty, a kolor informuje o równomierności wymieszania.
Próbowałeś podgrzać przed wymieszaniem posiadaną chemię w kąpieli wodnej?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

BKK, nie, nie próbowałem podgrzewać w kąpieli wodnej. A czy przypadkiem szpachla samochodowa nie jest zazwyczaj na bazie żywic poliestrowych? Utwardzacz do żywic poliestrowych gdzieś mam, ale obawiam się, że to nie zagra z zalewą epoksydową :roll:
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Bocian

Kiedyś na próbę testowałem Z1 (używany z epidianami do laminatów) z popularnymi klejami typu distal itp.
Zadziałało i to nawet bez pozostawiania tłustej powierzchni, ale nigdy nie będziesz pewien czy proporcje dobre wyszły.
Na rozdzielenie się żywicy pomaga kąpiel w ciepłej (ok 50st) wodzie + potrząsanie.
Wielokrotnie tak robiłem z żywicą, którą trzymam w chłodnej piwnicy.
BKK

Post autor: BKK »

Ja miałem kiedyś rosyjską żywicę, którą była gęsta, jak miód. I nawet w procedurze jej użycia było, żeby podgrzać do 70'C w kąpieli wodnej. Stąd skojarzenie. Nie wiem, czy zadziała, ale spróbować można. Wiele z utwardzaczy jest uniwersalnych, czyli mogą działać z wieloma rodzajami żywic i klejów. Tutaj też kwestia prób. Zresztą w sklepach chemicznych powinieneś dostać utwardzacze do określonej grupy produktów.
Wiele do stracenia nie masz. Spróbować warto.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Niestety próby z oryginalnym utwardzaczem spełzły na niczym. Dodatkowo musiałem bawić się w "semi-młodego chemika" po tym jak natchniony zbytnim optymizmem, postanowiłem zalać docelowy układ... :oops: Po odczekaniu ponad 1,5 doby, byłem zmuszony przetestować 3 różne środki do rozpuszczenia lekko zastygniętej masy epoksydowej. Z palety trzech: rozpuszczalnik do epoksydów, nitro, aceton, najskuteczniejszym okazał się... aceton. Summa summarum nieudana próba wyszła na dobre, gdyż okazało się, że trzeba jednak wymienić dławiki na inne wartości (przy nietestowanych wcześniej konfiguracjach napięcie wejścia/wyjście dotychczasowe cewki nagrzewały się za bardzo). Aktualnie mam zamówioną nową zalewę silikonową polskiej firmy AG Termopasty 029 (przewodność cieplna 2W/mK - ciekawe, lepiej niż niejeden klej termo-przewodzący :o ).
Ostatnio zmieniony niedziela 29 sty 2017, 12:27 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Mieciu

Bocian pisze: służę pomocą w cenie lepszej niż dostępna na rynku konfekcja (110gram) ;)
Wystawisz ofertę w sklepiku?
Czy znowu skasujesz mi posta za zwrócenie uwagi na oferowanie sprzedaży poza sklepikiem? :-)
Tak jak to już zrobiłeś poprzednio za "tzw post nic nie wnoszący do tematu".
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Mieciu, jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie, usunąłem tą jakże komercyjną "ofertę sprzedaży" :)
Mieciu

Poprawiło, dziękuję :-)

Za podobne oferty zwykły użytkownik dostawał ostrzeżenia...
ODPOWIEDZ