Lamerskie pytanie - na jakie napięcie ustawić ładowarkę?
Lamerskie pytanie - na jakie napięcie ustawić ładowarkę?
Cześć!
Mam lamerskie pytanie, ale zgodnie z filozofią że lepiej wstydzić się raz, zadając proste pytanie, niż cały czas, nie znając odpowiedzi, zadam je.
Otóż mam ogniwa 18650 LG 2900mAh (LGDBMG11865), niezabezpieczone, na napięcie 3.7V, kupione na forum.
Mam również ładowarkę Xtar WP2H.
Na ładowarce przełącznik napięcia znamionowego ładowanych ogniw: 3.2V, 3.6V,3.8V
Cały czas ładowałem na wartości 3.6V, ale wydaje mi się, że ogniwa nie działają zbyt długo. Około 40 minut na rowerowej S2.
Jest to możliwe, że ładowarka nie doładowuje ogniw?
Czy mogę te LGiki ładować ustawieniem 3.8V?
Cokolwiek zyskam?
Napięcie prądu ładującego zwiększy się z 4.2V do 4.35V. Mogą eksplodować?
Mam lamerskie pytanie, ale zgodnie z filozofią że lepiej wstydzić się raz, zadając proste pytanie, niż cały czas, nie znając odpowiedzi, zadam je.
Otóż mam ogniwa 18650 LG 2900mAh (LGDBMG11865), niezabezpieczone, na napięcie 3.7V, kupione na forum.
Mam również ładowarkę Xtar WP2H.
Na ładowarce przełącznik napięcia znamionowego ładowanych ogniw: 3.2V, 3.6V,3.8V
Cały czas ładowałem na wartości 3.6V, ale wydaje mi się, że ogniwa nie działają zbyt długo. Około 40 minut na rowerowej S2.
Jest to możliwe, że ładowarka nie doładowuje ogniw?
Czy mogę te LGiki ładować ustawieniem 3.8V?
Cokolwiek zyskam?
Napięcie prądu ładującego zwiększy się z 4.2V do 4.35V. Mogą eksplodować?
To są na 100% ogniwa na napięcie końcowe 4,2 V i nie możesz ich ładować do 4,3 V lub 4,35 V, czyli w pozycji 3,8 V na ładowarce.PawelPe pisze:Otóż mam ogniwa 18650 LG 2900mAh (LGDBMG11865), niezabezpieczone, na napięcie 3.7V
Tylko i wyłącznie pozycja 3,6 V na ładowarce.
Po naładowaniu zmierzyłbym i tak napięcie końcowe, żeby wiedzieć do jakiego napięcia ta ładowarka ładuje.
I ja dziękuję za odpowiedź. Ogniwo po naładowaniu ma napięcie 4,19V, więc wychodzi na to że jest w pełni naładowane.
Pomierzyłem jakieś rozbiórkowe ogniwa i w pełni naładowane (wyjęte wprost z tej samej ładowarki) mają od 4,08V do 4,14V.
(kolejne lamerskie pytanie)
Czy mogę założyć że istnieje zależność pomiędzy wartością napięcia w pełni naładowanego ogniwa a pojemnością? Jak kształtuje się ta zależność?
Mam pełno rozbiórkowych ogniw, więc jeśli w ten sposób odsieję ziarno od plew, to pomierzę je wszystkie i pozostawię tylko te o napięciu najbliższym 4,2V.
Pomierzyłem jakieś rozbiórkowe ogniwa i w pełni naładowane (wyjęte wprost z tej samej ładowarki) mają od 4,08V do 4,14V.
(kolejne lamerskie pytanie)
Czy mogę założyć że istnieje zależność pomiędzy wartością napięcia w pełni naładowanego ogniwa a pojemnością? Jak kształtuje się ta zależność?
Mam pełno rozbiórkowych ogniw, więc jeśli w ten sposób odsieję ziarno od plew, to pomierzę je wszystkie i pozostawię tylko te o napięciu najbliższym 4,2V.
Tu raczej chodzi o rezystancje wewnętrzną ogniw co powoduje, że jak rozładowujemy je małym prądem to mają pojemność nominalną a przy rozładowywaniu większym prądem dużo szybciej się rozładują.
Kiedyś na forum czytałem, że jak po naładowaniu do pełna po około 24h napięcie spadnie poniżej 4V to ogniwa są już w kiepskiej kondycji, a najlepiej aby napięcie nie spadało po niżej 4,1V.
Kiedyś na forum czytałem, że jak po naładowaniu do pełna po około 24h napięcie spadnie poniżej 4V to ogniwa są już w kiepskiej kondycji, a najlepiej aby napięcie nie spadało po niżej 4,1V.
Ostatnio zmieniony wtorek 13 gru 2016, 06:43 przez plecho1, łącznie zmieniany 1 raz.
Witajcie Ja też mam lamerskie pytanie. Kupiłem sobie ładowarkę Lii 100 właśnie i dwa ogniwa 18650 NCR18650b 3400 mAh. Rozumiem, że ta ładowarka rozpozna je automatycznie i nie trzeba nic ustawiać? Lepiej je ładować 0.5A czy 1?
I pytanie nr 2: czy mogę tą ładowarką ładować moje stare akumulatorki AA GP NiMh 2700 mAh?
Trzeba coś w opcjach zmieniać? Nie znam się za bardzo na tym. Dzięki wielkie da cierpliwego kto odpowie Pozdrawiam
I pytanie nr 2: czy mogę tą ładowarką ładować moje stare akumulatorki AA GP NiMh 2700 mAh?
Trzeba coś w opcjach zmieniać? Nie znam się za bardzo na tym. Dzięki wielkie da cierpliwego kto odpowie Pozdrawiam
A i jeszcze chciałbym Was o jedną rzecz zapytać:
Do tej ładowarki mam trzy zasilacze na microusb takie z przeznaczeniem ładowania telefonu i nie wiem który najlepszy w sumie i czy w ogóle się któryś z nich nada:
Z tego co czytałem to istotny jest parametr output? Jeden ma 0,85A, drugi 1,3 A. Któryś z nich się nada do ładowarki Li100? czy kupić coś innego? (wdzięczny będę za jakiekolwiek propozycje).
Do tej ładowarki mam trzy zasilacze na microusb takie z przeznaczeniem ładowania telefonu i nie wiem który najlepszy w sumie i czy w ogóle się któryś z nich nada:
Z tego co czytałem to istotny jest parametr output? Jeden ma 0,85A, drugi 1,3 A. Któryś z nich się nada do ładowarki Li100? czy kupić coś innego? (wdzięczny będę za jakiekolwiek propozycje).