Akumulatory 8szt pakiet Ni-Cd - do uratowania

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
vps1

Akumulatory 8szt pakiet Ni-Cd - do uratowania

Post autor: vps1 »

Witam
Zajmuje techniką grzewczą. Piszę ten post w nadziei, że mi pomożecie rozwiać wątpliwości
Mam urządzenie do zaprasowywania kształtek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek[/img]

Mam dwa zestawy akumulatorów około 10 lat. Gdy naładuje do pełna to po miesiącu czy dwóch chcę ponownie użyć akumulator nie działa pomaga włożenie na 30 min do ładowarki. Nowy akumulator kosztuje 400zł (2szt-800 zł). Myślałem o regeneracji koszt 1 kpl około 120 zł (2szt 240 zł). Kłopot z regeneracją podobno jest taki, że trudno znaleść takie ogniwa wysokość 26 mm średnica 26,6 mm
W zestawie jest 8 szt ogniw Ni-Cd. Sprawdziłem napięcia na poszczególnych ogniwach 1,313, 1,307, 1,326, 1,304, 1,306, 1,314, 1,310, 1,310. Zmierzone teraz napięcie po ładowaniu na obu zestawach po 10,45 V
Jestem na etapie zastanawiania się nad zakupem ładowarki do moich ogniw 18650 Vtc5, samsung r25, Panasonic NCR18650B 3400mAh vapuje epapierosa i mam dwie latarki convoy.
Pod uwagę biorę opus bt-c3100 v2.2 oraz czytając wasze forum Imax B6.
Czy jest szansa i możliwość zregenerowania odświeżenia ogniw z pakietu Ni-Cd za pomocą ładowarki Imax B6 czy lepiej pomyśleć o wysłaniu na regenerację.
Czy zasadne jest zamiast ogniw Ni-Cd wymienić na ogniwa Li-ion i zastosować w pakiecie gniazdo z balanserem i ładowanie w przyszłości Imax B6 lub iCharger 106B+ jak zdecyduję się na zakup.
Przemas

Post autor: Przemas »

Po mojemu, to pakiet Li-Ion 3S1P jak najbardziej się nada, np. na ogniwach Samsunga INR18650-25R. Nominalne napięcie dla pakietu to wtedy 10.8V, więć powinno być cacy. A jak jeszcze zastosujesz gniazdo z balanserem i ładowarkę, to będziesz miał spokój na wiele ładowań, i wszystkie inne wymiany ogniw też będzie Ci łatwo przeprowadzić.

No i przede wszystkim z pakietem na Li-Ion, to czy weźmiesz urządzenie po miesiąc czy po roku, to od razu będziesz miał gotowe do działania.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Zobacz ewentualnie ofertę firmy BTO - regenerują pakiet wymieniając ogniwa. Kupiłem od nich zamiennik pakietu NiCd do wkrętarki BOSCH i działa dużo lepiej od oryginału - nawet po pół roku jeszcze coś trzyma, ale trzeba pamiętać, że ta chemia z natury się sama rozładowuje.

Przy zamianie na Li-Ion jak będziesz miał ładowarkę z balanserem to nie problem zlutować pakiet i go używać. Jedynie pytanie jaką tolerancję ma to urządzenie, bo pakiet 2S da Ci napięcie w zakresie 8,4V-6,4V (czyli nieco za mało) lub 3S i wtedy 13,2V do 9.6V (nieco za dużo)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
tty5150 pisze:bo pakiet 2S da Ci napięcie w zakresie 8,4V-6,4V (czyli nieco za mało) lub 3S i wtedy 13,2V do 9.6V (nieco za dużo)
Nie będzie za mało, bo Li-Ion, mają sztywniejszą charakterystykę rozładowania, więc napięcie tak nie siada przy obciążeniu.
Optymalny, uważam, będzie pakiet 2s2p.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Przemas

Pyra pisze:Witam
Zupełnie się nie zgadzam i uważam, że taka porada może być szkodliwa dla autora tematu.

Obecnie urządzenie pracuje na 8 akumulatorach Ni-Mh w zakresie 8V - 12V (1V do 1.5V na sekcje). Jeśli zastosujemy pakiet 2S Li-Ion, to napięcie wtedy urządzenie pracuje w zakresie od 6.0V do 8.4V, a większość czasu w okolicach 7.2V. Czyli prawie cały czas jesteśmy poniżej napięcia pracy urządzenia. Bardzo prawdopodobne, ze wtedy urządzenie pobierze za mało prądu i zaciskanie rur będzie niewłaściwe lub w ogóle urządzenie nie będzie działać.

Nawet na zdjęciach przesłanych przez autora widać, że nominalne napięcie pracy urządzenia to 9.6V, więc wniosek jest prosty, że należy zastosować pakiet 3S, ładować go do 4.0V na sekcje i wtedy pracujemy na napięciu 9.0V do 12.0V. W takim wypadku zakres napięcia jest bardzo podobny do tego jak było na pakiecie na Ni-Mh.

Oczywiście przy ładowaniu do 4.0V na sekcje, to stracimy około 15% pojemności, ale zdecydowanie się wydłuży żywotność ogniw i ilość cykli.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Przemas pisze:Zupełnie się nie zgadzam i uważam, że taka porada może być szkodliwa dla autora tematu.
A jak zatem wytłumaczysz fakt, że wkrętarka akumulatorowa z fabrycznie 18V akumulatorkami, po zmianie na 12V ale o lepszych parametrach miała znacząco większą moc niż z fabrycznie nowymi 18V?
A jeśli chodzi o żywotność to na pewno 2S2P ładowane do 100% dłużej wytrzyma niż 3S1P niedoładowywane, bo ogniwa w 2P będą słabiej obciążone prądowo, co ma duże znaczenie (wystarczy poczytać noty li-ionów wysokoprądowych).
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Pyra pisze:Nie będzie za mało, bo Li-Ion, mają sztywniejszą charakterystykę rozładowania, więc napięcie tak nie siada przy obciążeniu.
Dobrze wiedzieć.

Można wtedy dobrać PCB z zabezpieczeniem i balanserem i ładować tanią ładowarką do 2S co pozwoli wyeliminować latanie z ładowarką modelarską. Tylko, że PCB wyokoprądowe troszkę kosztują.
Przemas

ElSor pisze:A jak zatem wytłumaczysz fakt, że wkrętarka akumulatorowa z fabrycznie 18V akumulatorkami, po zmianie na 12V ale o lepszych parametrach miała znacząco większą moc niż z fabrycznie nowymi 18V?
W wkrętarce akumulatorowej jest silnik DC, który jest sterowany sygnałem PWM. W poprawnych warunkach, kiedy napięcie będzie większe, to silnik pobiera więcej prądu i moc jest większa. Więc jedyna sensowna odpowiedź jest taka, że poprzedni akumulator na 18V albo był kiepski i niewydajny prądowo albo był problem z poprawnym podłączaniem.
ElSor pisze:A jeśli chodzi o żywotność to na pewno 2S2P ładowane do 100% dłużej wytrzyma niż 3S1P niedoładowywane, bo ogniwa w 2P będą słabiej obciążone prądowo, co ma duże znaczenie (wystarczy poczytać noty li-ionów wysokoprądowych).
Nie widzę przeszkód, żeby użyć ogniw w konfiguracji 2P - oczywiście, ze to lepiej, ale jest pytanie czy taki pakiet zmieści się do obudowy. Ja mówię, że pakiet 2S będzie miał za małe napięcie dla tego urządzenia, wg. tego co przewidział jego producent. To czy Tobie kiedyś coś działało mimo że było niezgodne z parametrami pracy urządzenia, to nie ma znaczenia, a nawet powiedziałbym, że jest to ryzykowne.

Zgodnie z tym co piszą Battery University ()TU, napięcie ładowania i prądy jakimi będzie traktowane ogniwo, mają duży wpływ na ilość cykli/żywotność.

Natomiast czy można powiedzieć, że prąd ma większy wpływ na żywotność niż napięcie ładowania? Tego nie wiem i chętnie poczytałbym takie noty, gdzie jest to wyszczególnione. Uważam, ze te obie rzeczy są ważne jeśli mamy na względzie żywotność.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Napięcie z 2S może być niestety za niskie, jest tam jakaś zwykła oporowa grzałka która będzie się rozgrzewała za długo i praca będzie uciążliwa. Napięcie z 3S to raptem 12.6V które i tak spadnie pod obciążeniem, a urządzenie toleruje minimum te 12V bo tyle wynika z ogniw ni-cd.

Jeśli chodzi o odświeżenie ogniw, to raczej zapomnij, mają one już swoje lata. Odświeżenie na takiej ładowarce na trybie regeneracji czy jak go tam zwał polega po prostu na kilkukrotnym naładowaniu do pełna i rozładowaniu, pomoże to usunąć efekt pamięci jeśli bateria była źle użytkowana (nie w pełnych cyklach), ale życia im to nie przywróci.

Jeśli zajmujesz się tym zawodowo to się nie baw w żadne druciarstwo/chałturnictwo, zleć regenerację baterii (wymianę ogniw), nie sądzę żeby 120zł to było jakoś strasznie dużo. Ogniwa li-ion, odpowiednie zabezpieczenie z balansowaniem i ładowaniem i ładowarka, to też kosztuje, no i poświęcony czas. Ładowanie tego ładowarką modelarską też może być uciążliwe, sam będziesz wiedział jak to zrobić, ale dasz komuś i będzie problem.

//edit

Dopiero doczytałem że to jest praska, a nie zgrzewarka. No to może 2S i by dał radę?
vps1

Mam kilka ogniw 18650. Jutro poszukam magnesów neodymowych i zrobię przewody na krokodylkach. Podłączę pod zaciskarkę i zobaczę czy ruszy na 2S czy 3S.

Wysokość pakietu 8 ogniw Ni-Cd to 80mm.
Obrazek

18650 do obudowy wchodzą bardzo na styk i braknie miejsca na blaszki. Dwa ogniwa na płasko średnica 18mm + jedno ogniwo pionowo 65mm na wysokość + 11mm tego elementu z blaszkami całość 94mm za wysoko.
Idealne byłyby 18500 wtedy 2x18 płasko + 50mm pionowo + 11mm = 79mm
Czy są jakieś płaskie ogniwa Li-ion o wym 37mm x 58mm max grubość 28mm ?
Obrazek

Znalazłem takie pakiety Lipo 3S mają końcówki prądowe zakończone wtykiem i przewód balansera. Wystarczyłoby do blaszek +/- obudowy zarobić gniazdo z przewodami mam łatwość demontażu pakietu do ładowania. Obecnie pakiet Ni-CD ma napięcie 10,45V więc różnica 0,65V -2,15V nie powinna być problemem.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Pozostaje tylko problem zabezpieczenia przed zbyt głębokim rozładowaniem.
vps1

Myślę nad wykorzystaniem buzera jego wymiary to 38,5mm x 28mm.
Pasuje do rozmiarów obudowy ogniw. Wystarczy wyciąć prostokącik na wtyczkę balansera i zaprogramować buzer.
Obrazek
lub spróbować umieścić buzer wewnątrz
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Ogniwa modelarskie to zły pomysł - nie mogą leżeć naładowane, więc musiałbyś je ładować za każdym razem przed pracą a po zakończonej pracy rozładowywać do 3.7v. Widzę że 18650 ładnie pasują - nie wiem po co Ci tam jakieś blaszki - ryzykujesz w najlepszym wypadku stopieniem się obudowy jeżeli urządzenie pobiera dużo prądu, w najgorszym pożarem. Polutuj ze sobą ogniwa. Żeby zrobić to szybko i bezboleśnie musisz się jednak zaopatrzyć w ruski topnik do lutowania aluminium - z nim polutujesz ogniwa bez ryzyka przegrzania. http://www.ebay.com/itm/Soldering-flux- ... SwyDxXgX9b
vps1

Tego rukiego topnika do aluminium nie mam.
Mam kalafonie w płynie, żel flux ag termopasty do aluminium żadnego topnika.
Mam stacje lutowniczą 60W i kilkanaście grotów.
18650 wejdą dwie na płasko. Trzy nie da rady nie skręcę obudowy.
Trzecia 18650 pionowo za wysoko.
Układ który zmieści się do obudowy to 2szt 18500 na płasko i 1szt pionowo.
18mm + 50mm +11mm (ten brązowy element z blaszkami) = 79mm natomiast max co mogę zmieścić w obudowie to całość 85mm
Muszę poszukać jakiś dobrych 18500 idealne byłyby 23500.
Rozrysowałem układ czy jest poprawny ?
Czy do połączenia ogniw zastosować przewód 1,5, 2 czy 3mm ?

Obrazek
vps1

Przeanalizowałem temat i najkorzystniej (nie koniecznie finansowo) dla mnie jest propozycja kolegi Pyra pakiet 2S2P

Jeśli chodzi o ładowarkę to poważnie zastanawiam się nad modelarską. Mam kilkanaście ogniw 18650 do e-papierosa (boxy na 2 do 3 ogniw) latarki. Dotychczas używałem ładowarki dwukanałowej LUC v2. Z Aliexpres już zamówiłem koszyki z blaszkami do przylutowania przewodów na 1, 2, 3, 4 ogniwa. Po dołożeniu odpowiedniego przewodu balansera będę mógł zadbać o równomierne ładowanie ogniw. Będą to pojedyncze pakiety od 2S do 4S
Jedyny pakiet 2S2P to ten od zaciskarki. Potrzebuję dwa takie komplety.
Biorę pod uwagę ładowarkę
Imax B6 wersja mini + zasilacz SkyRC 15V 4A 60W lub
iCharger 106B+
Nie mogę rozgryźć tego parametru max rozładowanie ogniw podane w A
Domyślam się, że jest to parametr określający ile amper pobiera silnik zasiskarki podczas zaciskania złącza. Czas zasiskania trwa ok 4sek z siłą 15kN.
Obrazek
Szukałem oznaczenia na silniku i nic nie znalazłem. Tu mam problem jakie ogniwa 18500 wybrać.
Wstępnie w koszyku mam:
Sanyo UR18500F 1700mAh
Panasonic NCR18500 2000mAh
ODPOWIEDZ