Śledzenie naszych przesyłek

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Uważasz, że jak by każda przesyłka podrożała, to listonosze zarabiali by więcej?
Zeszłoroczna podwyżka (dość znaczna jak na pocztę polską) nie podniosła listonoszom wypłaty nawet o 1zł.
ptja

Post autor: ptja »

endrju1 pisze:Uważasz, że jak by każda przesyłka podrożała, to listonosze zarabiali by więcej?
Zeszłoroczna podwyżka (dość znaczna jak na pocztę polską) nie podniosła listonoszom wypłaty nawet o 1zł.
Nie mam pojęcia, nie prowadzę poczty.
Ale skoro uważasz, że ich płaca jest za niska, to chyba zgodzisz się ze mną, że najprostszym sposobem zmiany tego stanu rzeczy jest bezpośrednia dopłata (to zresztą jest chyba powszechny zwyczaj, że końcówki przekazów darowuje się im).
Ja uważam, że volenti non fit iniuria, a poprawę dobrostanu najlepiej osiągnąć minimalizując redystrybucję. Tu jest prawdziwy problem, a nie w naszych wyobrażeniach ile powinien zarabiać ktoś, kto zawarł dobrowolną umowę.
Z 27600 zł pensji brutto (rocznie) listonosz dostaje 20 tys., a państwo zabiera ponad 13 tys. Miesięcznie odpowiednio: 2300, 1669, (2774-1669 = 1105).

http://pwsz-tarnow.edu.pl/Ile-zarabia-l ... iej-2016-t
http://www.bankier.pl/narzedzia/kalkulator-placowy
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Na szczęście 9 moich dziś dojechało do Wawy, żadna pozostała nie ma podobnego statusu.
hoka

Post autor: hoka »

Moje dwie przesyłki znalazły się w tym samolocie:
http://www.rp.pl/Katastrofy/170119343-K ... -zyje.html
arekm

Post autor: arekm »

Jaką pocztą słane / końcówka trackingu?
hoka

Post autor: hoka »

Chińska z Pekinu, ostatni status był 12 z numerem lotu a teraz to...
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

U mnie dziś po dwóch miesiącach dotarła rejestrowana chińską pocztą.. Już myślałem, że to będzie pierwsza taka która mi zaginęła, nawet zdążyłem spór otworzyć i zamknąć :mrgreen:
kemor90

Post autor: kemor90 »

Przejrzałem wstępne temat i nie widzę aby było o tym...
Na alipaczka.pl po wpisaniu nr zamówienia paczki nierejestrowanej pojawia się jej śledzenie :)
thetorchman

Post autor: thetorchman »

Do mnie dotarła dzisiaj Littokala 202 z GB, szła prawie 2 miesiące... jak widać gdzieś musiała utknąć.
Ale ogólnie rzecz biorąc ładowareczka pierwsza klasa :)
qkam

Post autor: qkam »

kemor90 pisze:Na alipaczka.pl po wpisaniu nr zamówienia paczki nierejestrowanej pojawia się jej śledzenie :)
A na ile wiarygodne i dokładne? :) To coś jak tracking bezpośrednio na stronie Ali, w podglądzie zamówienia. Nierejestrowane przesyłki (nie wiem czy wszystkie) mają tracking na terenie Chin. Później wpisy się kończą, czasem są wypisywane jakieś losowe jak ten:

"Poland (Destination Country) 2016-12-16 21:56:00 Security check success"

To akurat z jednego z moich zamówień. Niby była wysłana 14.12, a już 16.12 była w PL. Gdyby szła pocztą lotniczą, to może.... Ale dopiero wczoraj przyniósł mi ją listonosz, więc wychodzi na to, że przeleżała gdzieś w magazynie w Polsce ponad miesiąc.
No chyba, że ten wpis to fake, a paczka płynęła statkiem lub jechała koleją.

Tylko rejestrowane przesyłki mają w miarę wiarygodny tracking.

Tego samego dnia zamawiałem też inne rzeczy i tamte paczki przyszły po 12-14 dniach a ta dopiero po 37... Nigdy nie zrozumiem fenomenu tych chińskich przesyłek :D
kemor90

Post autor: kemor90 »

Na ile wiarygodne to trudno powiedzieć bo dopiero jedną, ostatnią przesyłkę tak sprawdzałem ale wszystko w miarę rozsądnie rozpisane. I nawet 2 wpisy z Polski o dostarczeniu i wysłaniu do mnie czy coś. Ten ostatni aby mi nie pasuje bo jest Estimated Delivery:7-15 days [ End of the tracking ]. Wpis z 16, a 16 ona już u mnie była :)
Generalnie od zamówienia 18 dni szła.
survivour

Post autor: survivour »

Moja paczucha nareszcie w WER Warszawa. Po 65 dniach... Chińska poczta rejestrowana. Najgorsze, że to lampa UV dla Luby i już mi żyć nie dawała :[ :wink:
Awatar użytkownika
tiuro

Post autor: tiuro »

Teraz jakaś nowa moda nastała w trackingach :?:
2017-02-04 23:59 Package in transportation :o
2017-02-04 21:36 WER Warszawa, Accepted in Poland

Po WER pojawia się od razu tą samą datą dzienną o 23.59 Przesyłka w transporcie / Package in transportation :idea: :shock:

próbując odgadnąć algorytm poczty :arrow: oznacza tyle co nic dla ostatecznej daty dostarczenia :kwasny: póki co tyle wynika z moich obserwacji ;-) :zly: :spi:
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Wprowadzili ten status jakoś na święta czy tam nowy rok, i faktycznie on nic nie oznacza ;)

U mnie kolejny rekordzik - chińska rejestrowana dotarła po 3,5 miesiącach :mrgreen:
ODPOWIEDZ