Poszukuje ładowarki do aku 10.8 V

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
darekdarek

Poszukuje ładowarki do aku 10.8 V

Post autor: darekdarek »

Witam wszystkich serdecznie.
Potrzebuję ładowarkę do akumulatora Li-ion 10.8V 14Wh 1.3Ah.
Czy ktoś doradzi czy da się kupić jakiś prosty układ ładujący taki akumulator ?
Jeśli to ma jakies znaczenie to posiadam zasilacz 12V 10A.
Vigo

Re: Poszukuje ładowarki do aku 10.8 V

Post autor: Vigo »

darekdarek pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Potrzebuję ładowarkę do akumulatora Li-ion 10.8V 14Wh 1.3Ah.
Czy ktoś doradzi czy da się kupić jakiś prosty układ ładujący taki akumulator ?
Jeśli to ma jakies znaczenie to posiadam zasilacz 12V 10A.

Od czego, do czego ten akumulator, od jakiegoś elektronarzędzia?

___
darekdarek

Tak jest to akumulator od starej wkrętarki ale nie mam oryginalnej ładowarki , liczę że uda się małym kosztem kupić jakiś układ do ładowania.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

12V to za mało żeby naładować pakiet 3S. Potrzebujesz 12.6V na sam pakiet + dodatkowo coś na straty na układzie ładującym. Na forum była prosta ładowarka na LM317 jeśli może być DIY. Jak gotowy, to bez problemu znajdziesz jakiś układ, są nawet z wbudowanymi balanserami, ale zapewne masz układ balansujący w baterii.

https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... on+charger
Tylko zwróć uwagę na to że niektóre układy nie są do ładowania ale do balansowania/zabezpieczania gołych ogniw, "charger" w nazwie mają... bo mają.

Od biedy możesz wziąć jakiś stary zasilacz 12V 1A, pogrzebać i przerobić go na 12.6V. Zrobi robotę, tylko trzeba ręcznie monitorować ładowanie i ręcznie go odłączać.
darekdarek

Manekinen pisze:Od biedy możesz wziąć jakiś stary zasilacz 12V 1A, pogrzebać i przerobić go na 12.6V. Zrobi robotę, tylko trzeba ręcznie monitorować ładowanie i ręcznie go odłączać.
A gdyby tak wziąć z zasilacza +3.3V (20A) i -12V (0.3A) co da razem 15.3V i do tego rezystor na 12.6V ?

Jaki układ ładujący z tych dostępnych na Allegro kupić ?
Ostatnio zmieniony sobota 21 sty 2017, 18:37 przez darekdarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
darekdarek pisze:co da razem 15.3V i do tego rezystor na 12.6V ?
To nie takie proste, samym rezystorem, nie zmienisz napięcia, bo obciążenie będzie się zmieniać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

darekdarek pisze:A gdyby tak wziąć z zasilacza +3.3V (20A) i -12V (0.3A) co da razem 15.3V i do tego rezystor na 12.6V ?
To musi być stabilizowane na 12.6V. Napięcie nigdy nie może przekroczyć 12.6V. Po za tym ładowanie 300mA będzie trwało wieki. Zapomnij o tym co napisałem, po prostu poszukaj gotowej ładowarki. Jeśli chodzi o allegro, to słabiutko, nie widać tam żadnej ładowarki tego typu (nie licząc ładowarek do wkrętarek). Jest to niszowy produkt i chyba nikt tego nie sprowadza.
Przemas

Post autor: Przemas »

A ja bym powiedział, że zwykły zasilacz na 12V + ograniczenie prądowe zrobi robotę.

Dlaczego? A no dlatego, że ładujemy wtedy ogniwo po 4.0V na sekcje, co przekłada się na 80% pojemności, ale żywotność ogniw jest dużo większa.

Tanio i będzie działać.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Wpisz w google ładowarka 3S i bez problemu znajdziesz gotową ładowarkę bez jakichkoleiek kombinacji. Np. coś takiego https://botland.com.pl/ladowarki-lipol- ... serem.html
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Przemas pisze:A ja bym powiedział, że zwykły zasilacz na 12V + ograniczenie prądowe zrobi robotę.

Dlaczego? A no dlatego, że ładujemy wtedy ogniwo po 4.0V na sekcje, co przekłada się na 80% pojemności, ale żywotność ogniw jest dużo większa.

Tanio i będzie działać.
A jak "wytłumaczysz" ogniwom, że mają się równo ładować?

Pozdrawiam
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

WojtekErnest
Przemas

Pyra pisze:Witam
Przemas pisze:A ja bym powiedział, że zwykły zasilacz na 12V + ograniczenie prądowe zrobi robotę.

Tanio i będzie działać.
A jak "wytłumaczysz" ogniwom, że mają się równo ładować?

Pozdrawiam
Jeśli ogniwa mają taką samą rezystancję i są z tej samej partii to na około 300 cykli nie ma potrzeby stosowania balansera i ogniwa się same równo naładują. Zwróć uwagę, że w laptopach mimo że masz 3S, to prawie nigdy nie masz ładowania z balanserem i na zabezpieczeniu też go nie ma, a 200-300 cykli bateria wytrzymuje.

Także jeśli autor tematu chce tanio to moje rozwiązanie jest OK - sprawdzałem :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Przemas pisze:Jeśli ogniwa mają taką samą rezystancję i są z tej samej partii to na około 300 cykli nie ma potrzeby stosowania balansera i ogniwa się same równo naładują.
Obawiam się o ogniwa, bo...
darekdarek pisze:Tak jest to akumulator od starej wkrętarki ale nie mam oryginalnej ładowarki , liczę że uda się małym kosztem kupić jakiś układ do ładowania.
...i może się okazać, że już są rozjechane.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

"nie ma potrzeby stosowania balansera" to dosyć szkodliwa porada. Po za tym ten temat to jakaś zgadywanka, nie wiadomo co to za bateria, czy ma w środku elektronikę balansującą czy tylko wyprowadzenia i ładowarka powinna to robić... czy co...
Przemas

Odpowiadam na potrzeby autora - chciał tanio. Wiadomo, że zawsze lepiej z balanserem, ale ja przedstawiłem opcję tanią, która będzie działać.

Natomiast zgadzam się, że za mało wiemy od autora tematu co do szczegółów.
ODPOWIEDZ