Mam masę małych światełek, jak je wykorzystać?

....nie pasujące gdzie indziej...
Ari93

Mam masę małych światełek, jak je wykorzystać?

Post autor: Ari93 »

Witam, nie mam pojęcia gdzie ten temat zamieścić a że nie jest jakoś tak specjalnie na poważnie to chyba tu się nada ;)
Pracę mam jaką mam i od jakiegoś czasu zacząłem zbierać paski ledowe podświetlające wyświetlacze IPS w smartfonach takie jak ten:
Obrazek Obrazek
Uzbierałem ich już chyba kilkanaście ;p są to ledy połączone w szeregach w 90% przypadków po 6 sztuk w 1 lub 2 grupach, na zdjęciu wyjątkowo 2 grupy po 8 ledów w szeregu. Jeden led zasilany jest ok 3 V co daje w tym wypadku 24 V, cały pasek tak świecący pobiera ok 1 W. Przy 28 V po paru sekundach mnie oparzył także powyżej ok 3,2 V na jednego leda lepiej chyba nie wychodzić ;)
Myślałem żeby to połączyć z jakimiś panelami słonecznymi z chin + akumulatorki 18650 z odzysku, troszkę elektroniki i samowystarczalna lampka biwakowa za parę groszy jak znalazł :mrgreen: ew podświetlenie wnętrza samochodu czy może czegoś w domu... co myślicie? Macie jakieś inne ciekawe pomysły?
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

połącz 13 w szereg i zasil je z 230V korzystając z jednego z popularnych driverów:
np. SM2082C
potrzebujesz : mostek graetza, kondensator elektrolit 10uF/450V, wspomniany układ, 2 rezystory ok 40 Ohm i to wszystko. Driver da Ci około 30mA (w zależności od wartości rezystorów - w datasheet masz szczegóły) jak będą się za mocno grzały to zwiększ rezystory.
Ari93

Post autor: Ari93 »

Ok, może się przydać ;) ale z zasilaniem raczej problemu nie będzie, bardziej szukam jakiś ciekawych pomysłów gdzie by to zastosować
ODPOWIEDZ