Liitokala Lii-300/Lii-500
Sęk w tym, że mi chodzi nie tylko o funkcję ładowarki jako powerbanku, ale także, a w zasadzie bardziej na tym, by dało się zasilać ładowarkę z powerbanku. (W długie trekkingowe wyprawy zabieram składany panel słoneczny, powerbank i z takiego zestawu ładuję wszelką elektronikę)
Lii-100 i Lii-202 spełniają tę funkcję, ale są to dość proste konstrukcje, bez bajerów i zastanawiam się, czy jest ładowarka łącząca funkcję Lii-202 (zasilanie z USB, miejsce na dwa ogniwa, ładowanie baterii AAA, AA i 18650) i wyższych modeli LiitoKala. (wyświetlacz ukazujący dokładny stan baterii)
Lii-100 i Lii-202 spełniają tę funkcję, ale są to dość proste konstrukcje, bez bajerów i zastanawiam się, czy jest ładowarka łącząca funkcję Lii-202 (zasilanie z USB, miejsce na dwa ogniwa, ładowanie baterii AAA, AA i 18650) i wyższych modeli LiitoKala. (wyświetlacz ukazujący dokładny stan baterii)
Zakupiłem Lii-300 na Ali bez zasilacza za niecałe 50zł (zasilacz jakiś zawsze się znajdzie ) i już rozładowuję pierwsze akumulatorki. co ciekawe listonosz był godzinę temu a samą ładowarkę zamówiłem 16 dni temu w niedzielę...
Może by jakiś admin edytował pierwszy post i wrzucił by tam chociaż odsyłacze do postów z przydatnymi informacjami jak np że ładowarka poprawnie działa od ok 6,5v do co najmniej 15v? Interesowało by mnie też w jakim miejscu dolutować rezystor i mniej więcej jakiej rezystancji (ok 7M ohm?) żeby napięcie ładowania skorygować bo zapewne moja również przeładowuje...
I co myślicie o nawierceniu jakiś otworów wentylacyjnych w górnej części obudowy bo dosyć się nagrzewa przy rozładowywaniu... czy nie ma tragedii i to olać? Później jeszcze sprawdzę jak zadziała z ładowarką smartfonową typu QuickCharge (5-12v), kiedyś podłączyłem do uszkodzonej nawigacji GPS i jakoś dała rade wyciągnąć 12v...
Pozdrawiam
Edit
Niestety QuickCharge nie wskakiwał na 12V a przy 5V ładowarka niby działała ale nie wykrywała akumulatorów.
Również nie wytrzymałem i ją rozkręciłem...
Oraz sam rezystor z bliska (to są 150mΩ?)
Chyba nie mam wątpliwości o jakie rezystory chodzi... tylko jakie tam mniej więcej dolutować? Problem mam i to znaczny; stan aku ze zużytej baterii laptopowej (popularne różowe samsungi 2600mAh) po niecałych 2h leżenia od ładowania - lepsza o zmierzonej pojemności 2552mAh ma napięcie 4,23V a gorsza 1855mAh ma 4,20V. Samo ładowanie kończy się na aż 4,27V i z tego co tu wyczytałem zdecydowanie jest co zbijać... Multimetr to UNI-T M830B, sprawdzę jeszcze jutro w pracy do jakich napięć ładuje wg tamtejszego multimetru, jest zdaje się troszkę wyższych lotów.
Może by jakiś admin edytował pierwszy post i wrzucił by tam chociaż odsyłacze do postów z przydatnymi informacjami jak np że ładowarka poprawnie działa od ok 6,5v do co najmniej 15v? Interesowało by mnie też w jakim miejscu dolutować rezystor i mniej więcej jakiej rezystancji (ok 7M ohm?) żeby napięcie ładowania skorygować bo zapewne moja również przeładowuje...
I co myślicie o nawierceniu jakiś otworów wentylacyjnych w górnej części obudowy bo dosyć się nagrzewa przy rozładowywaniu... czy nie ma tragedii i to olać? Później jeszcze sprawdzę jak zadziała z ładowarką smartfonową typu QuickCharge (5-12v), kiedyś podłączyłem do uszkodzonej nawigacji GPS i jakoś dała rade wyciągnąć 12v...
Pozdrawiam
Edit
Niestety QuickCharge nie wskakiwał na 12V a przy 5V ładowarka niby działała ale nie wykrywała akumulatorów.
Również nie wytrzymałem i ją rozkręciłem...
Oraz sam rezystor z bliska (to są 150mΩ?)
Chyba nie mam wątpliwości o jakie rezystory chodzi... tylko jakie tam mniej więcej dolutować? Problem mam i to znaczny; stan aku ze zużytej baterii laptopowej (popularne różowe samsungi 2600mAh) po niecałych 2h leżenia od ładowania - lepsza o zmierzonej pojemności 2552mAh ma napięcie 4,23V a gorsza 1855mAh ma 4,20V. Samo ładowanie kończy się na aż 4,27V i z tego co tu wyczytałem zdecydowanie jest co zbijać... Multimetr to UNI-T M830B, sprawdzę jeszcze jutro w pracy do jakich napięć ładuje wg tamtejszego multimetru, jest zdaje się troszkę wyższych lotów.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 gru 2016, 17:51 przez Ari93, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba nikt nie widział mojej edycji... ;P dlatego piszę kolejny post jeśli można
Multimetr kemot kt890 pokazuje identyczne napięcia
ponadto sprawdziłem prostownikiem faktyczny pobór mocy dla tego Lii-300 bo nie widziałem takowego nigdzie i przy ładowaniu dwóch akumulatorów maksymalnym prądem 1000mA wygląda to tak:
Może się komuś to przyda Dodam że zmierzyłem jeszcze napięcie multimetrem i prostownik je zaniża o ok 0,1-0,2V. (czyli do powyższych dodać 0,1-0,2V)
Wniosek na szybko - ładowarka działa w pełni poprawnie od napięcia mniej więcej 8V i pobiera ok 10W niezależnie od napięcia. Osobiście do ładowarki podłączam zasilacz 12V 1A z jakiegoś routera TP-Link, teraz przynajmniej wiem że jest w pełni wystarczalny
Pytanie z poprzedniego posta o pomoc w doborze rezystora dalej aktualne
Multimetr kemot kt890 pokazuje identyczne napięcia
ponadto sprawdziłem prostownikiem faktyczny pobór mocy dla tego Lii-300 bo nie widziałem takowego nigdzie i przy ładowaniu dwóch akumulatorów maksymalnym prądem 1000mA wygląda to tak:
Kod: Zaznacz cały
7,5V - 1,01A
7,7V - 1,19A
7,8V - 1,23A
8,1V - 1,17A
9.0V - 1,07A
11,8V - 0,85A
12,2V - 0,79A
15.0V - 0,67A
Wniosek na szybko - ładowarka działa w pełni poprawnie od napięcia mniej więcej 8V i pobiera ok 10W niezależnie od napięcia. Osobiście do ładowarki podłączam zasilacz 12V 1A z jakiegoś routera TP-Link, teraz przynajmniej wiem że jest w pełni wystarczalny
Pytanie z poprzedniego posta o pomoc w doborze rezystora dalej aktualne
Tutaj macie za $16.99 z kuponem KJUD
Gearbest
Gearbest
To sama ładowarka... Bez zasilaczascooby91 pisze:Tutaj macie za $16.99 z kuponem KJUD
Gearbest
Ganzo G718B
Rzeczywiście. Dopiero od dzisiaj jest promocja na komplet. Znalazłem za 20.99 dolcówmaro21 pisze:To sama ładowarka... Bez zasilaczascooby91 pisze:Tutaj macie za $16.99 z kuponem KJUD
Gearbest
http://www.gearbest.com/catalog/pp_2289 ... d=10316268
pozdro 
Problem zaobserwowałem głównie przy dwóch ogniwach, które faktycznie są stare ale mają koło 800 mah więc ładowanie prądem 300 ma raczej powinno dawać radę.
Czytając zagraniczne fora i oglądając wykresy odniosłem wrażenie, że poza badaniem dV jest również sztywna granica ale najwyraźniej te akumulatory nie mogą do niej dobić albo zwyczajnie nie istnieje, ktoś to może potwierdzić?
Kod: Zaznacz cały
ona bada -deltaV a nie napięcie końcowe.
Ostatnio zmieniony środa 18 sty 2017, 16:37 przez oczkers, łącznie zmieniany 1 raz.
Jako ze kilka osób zarzucało lii-500 że przeładowuje akumulatorki, z ciekawości sprawdziłem jakie napięcia kończą ładowanie w mojej lii500 i wygląda to tak:
A tu chwilę przez końcem ładowania:
Tak więc wyświetlane napięcie oszukuje, ale rzeczywiste jest poprawne (sprawdziłem 2 miernikami i na obu 4,21 nie pojawia się nawet na chwilę).
A tu chwilę przez końcem ładowania:
Tak więc wyświetlane napięcie oszukuje, ale rzeczywiste jest poprawne (sprawdziłem 2 miernikami i na obu 4,21 nie pojawia się nawet na chwilę).