Cobra427 jak się po tym okresie sprawuje twój egzemplarz?
Cały czas drukuje, aczkolwiek niewiele. Średnio pewnie raz na dwa tygodnie coś druknę. Rama jest mega sztywna - nic się nie odkształca, nie zmienia wymiarów. Głowica nigdy się nie zapchała (czyścik filamentu założony cały czas!).
Wszyscy piszą że ważna jest sztywność konstrukcji a twoja jest drewniana...
No ale moja rama właśnie dobrze spełnia ten warunek. Ramki z akrylu 8mm to dopiero jest niestabilna kostrukcja! Nie polecam - szkoda nerwów.
Gdybyś miał teraz robić to zrobiłbyś jeszcze raz taka sama?
Uważam, że zacząłem dobrze.
Co z dokładnością, do czego ja wykorzystujesz?
Nie narzekam na dokładność - tolerancja wymiarów przedmiotów jest na poziomie 0,05mm. Drukuję głównie potrzebne drobiazgi: a to jakieś mocowanie, tulejkę, uchwyt samochodowy do telefonu, trzonki do pilników, jakieś małe obudowy, zaślepki itp.
Na czym drukujesz, ile trwa wydruk, bardzo śmierdzi?
Drukarka stoi w piwnicy. Temperatura tam jest stosunkowo niska (latem z 16 st., teraz koło 9 st.). Żeby drukować z ABS, trzeba drukarkę obudować. Już miałem to robić... ale pojawił się PET-G. Przesiadłem sie praktycznie na ten materiał, używal też trochę ABS+ i nawet sporo PLA.
Materiały, których używam nie wydzielają jakichś specjalnych zapachów, ale nie chciałbym drukować w mieszkaniu. PLA jest bezwonny, PET-G praktycznie też. Poza tym, jakby mi drukarka cały czas brzęczała nad głową, to chyba ja bym się wyprowadził
.
Drukowanie trwa od kilku minut do kilku godzin.
Może piszesz jakąś fotkę w powiększeniu?
Fotkę czego? Zdjęcia mojej drukarki masz na początku tego wątku.
Na początku sporo walczyłem z odklejaniem się wydruków od stołu, szukałem różnych rozwiązań (kleje, podkładki itp.). Odkąd używam Dimafix (na szybie), zapomniałem o problemie.