Cześć
Trochę z pytaniem, a trochę z ciekawostką.
Wczoraj rozbierałem odkurzacz kupiony jako używany i się okazało, że zamiast filtra HEPA miał założony FILTRON AP022 o odpowiednich wymiarach - pasował i się zastanawiam jakiej wielkości drobiny zatrzymują filtry powietrza do silnika w samochodzie. Wygooglać mi się tego nie udało.
A odkurzacz obierałem, bo używałem wodnego Rainbow bez wody (zaćmienie jakieś... pierwszy raz mi się zdarzyło, a wodnych już trochę używamy z żoną) i co ciekawe większe śmieci zostały w zbiorniku, a kurzu pełno zatrzymanego właśnie było na tym filtrze wylotowym. Nosem nie poczułem, by kurzył jakoś, ale może to przez katar... Czyli jednak coś ten filtr samochodowy działał
Cena HEPA z allegro (podróbka, ale jakiej jakości, to nie wiadomo) - 80zł. Cena filtrów samochodowych pasujących - ok. 15-20zł (z wysyłką). Można się zastanawiać, szczególnie, że ten typ odkurzacza i tak mało kurzu przepuszcza poza filtr wodny.
Pozdrawiam, Kuba
Filtr samochodowy a HEPA
Filtr samochodowy a HEPA
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ja mam wodnego Zelmera (Wodnik DUO) i jadę tylko na filtrze wodnym, plus oczywiście zespół separatora, HEPA nie używam od dłuższego czasu, kiedyś jeden z domowników odwrócił ciąg w odkurzaczu i HEPA uległ zniszczeniu, kupiłem drugi (oryginał nie jest drogi), ale jakoś zapomniałem założyć.
Nie zauważyłem różnicy w jakości wyrzucanego powietrza, więc nie zakładałem filtra HEPA na wylocie, myślę, ze z "burzy wodnej" w kuble odkurzacza niewiele ma się szansę wydostać, po za oczyszczonym powietrzem.
___
___
Nie zauważyłem różnicy w jakości wyrzucanego powietrza, więc nie zakładałem filtra HEPA na wylocie, myślę, ze z "burzy wodnej" w kuble odkurzacza niewiele ma się szansę wydostać, po za oczyszczonym powietrzem.
___
___
No jak na mój nos, to też te hepa w wodnych odkurzaczach to bardziej chwyt marketingowy, niż realna konieczność ii też się zastanawiałem, żeby calkiem sie go pozbyć, szczególnie, że rodzina ma poprzedni model bez hepa a powietrze i tak jest spoko, nie czuć kurzu w powietrzu jak po starych workowych odkurzaczach.
Kupiłem ten hepa nie dla siebie, a dla żony, albo inaczej, dla siebie, żeby żona nie myślała, że nie dbam o jej alergie, bo ona kurz źle znosi, a ja nie czuje tego po sobie. Choc ona przy tym samochodowym nie czuła kurzy niby, ale, żeby nie bylo
BTW Wodnika duo tez mieliśmy, spoko był, choć lekko nudziło mnie czyszczenie separatora i filtru filmowego i składanie, rozkładanie. Teraz teściowa go ma i w końcu sie do niego przekonała i go sama używa
Kupiłem ten hepa nie dla siebie, a dla żony, albo inaczej, dla siebie, żeby żona nie myślała, że nie dbam o jej alergie, bo ona kurz źle znosi, a ja nie czuje tego po sobie. Choc ona przy tym samochodowym nie czuła kurzy niby, ale, żeby nie bylo
BTW Wodnika duo tez mieliśmy, spoko był, choć lekko nudziło mnie czyszczenie separatora i filtru filmowego i składanie, rozkładanie. Teraz teściowa go ma i w końcu sie do niego przekonała i go sama używa
Tekst podpisu:
Cześć,
zdecydowanie są to różne filtry. Filtr samochodowy ma za zadanie zatrzymywać tylko większe zanieczyszczenia. Filtr Hepa jako wymaganie ma zatrzymywanie 99,7% cząsteczek większych niż 0,3 mikrona.
Na pewno jest też ogromna różnica w jakości powietrza miedzy odkurzaczem wodnym a zwykłym z filtrem HEPA. Ok kurzu zatrzyma się w wodzie ale cząsteczki smogu pm 2.5 czy pm.10 jestem przekonany, że duża cześć nie zostanie w wodzie.
Zresztą za tydzień sprawdzę pyłomierzem odkurzacz wodny rodziców to wam dokładnie powiem
zdecydowanie są to różne filtry. Filtr samochodowy ma za zadanie zatrzymywać tylko większe zanieczyszczenia. Filtr Hepa jako wymaganie ma zatrzymywanie 99,7% cząsteczek większych niż 0,3 mikrona.
Na pewno jest też ogromna różnica w jakości powietrza miedzy odkurzaczem wodnym a zwykłym z filtrem HEPA. Ok kurzu zatrzyma się w wodzie ale cząsteczki smogu pm 2.5 czy pm.10 jestem przekonany, że duża cześć nie zostanie w wodzie.
Zresztą za tydzień sprawdzę pyłomierzem odkurzacz wodny rodziców to wam dokładnie powiem