driver 7880 - mała wydajność prądowa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Volt

driver 7880 - mała wydajność prądowa

Post autor: Volt »

Witam!
Mam problem z driverem sku 7880, a mianowicie na wyjściu w high daje tylko ok 300-350mA :???:
Na początku podłączałem tak na szybko, tylko przytykając krokodylki od zasilacza i myślałem, że to przez słaby kontakt, ale potem jak do kontaktów dolutowałem kabelki i wszystko było na pewno dobrze połączone wynik był ten sam - ok 330mA w diodę z zasilania ok 1,2-1,3V, zarówno z zasilacza lab. jak i eneloopka.

Miał ktoś z was podobny problem? przyglądałem mu się, ale może jakąś zworkę trzeba gdzieś dolutować?

(btw dostałem też 15880, w nim jedna nóżka diody zab. była najzwyczajniej w świecie nieprzylutowana :P ehh te żółtki...)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

żadnej zworki nigdzie nie trzeba lutować. Podejrzewał bym że Ci padł jakiś mosfet, dioda prostownicza9Shottky) albo kondensator obok procka-ten filtrujący zasilanie-widziałem już ukruszone.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Pomiary wykonywałem wczoraj wieczorem. Dzisiaj postanowiłem, że jeszcze raz dokładnie całego przejrzę - i co? Jeden przewód wychodzący od tej dużej cewki z której wychodzi pełno odczepów był nieprzylutowany/urwany :mrgreen: Jako, że znajdował się zaraz obok jakiegoś pola cyny, domyśliłem się, że właśnie tam powinien być przylutowany. Lutownica w dłoń i załatwione :cool:
Teraz w HIGH w diodę idzie ok 650mA (zas. świeżym enelópem, zasilane z zas. labo daje ok 710mA, włącza się już zabezpieczenie nadprądowe (3A) ale 1,2-1,3V jest).
Z tego co wiem powinno iść ok. 800mA, więc chyba jest już ok.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jest ok, gratuluję ;-)
ODPOWIEDZ