Pytanie odnośnie latarki Fenix PD30

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kaandrzej

Pytanie odnośnie latarki Fenix PD30

Post autor: kaandrzej »

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem, myśliwym z wieloletnim stażem, użytkownikiem ciekawych latarek.
Mam pytanie odnośnie latarki Fenix PD30. Ogólnie fajna latarka, godna polecenia. Mam pytanie do znających temat. Początkowo latarka jak pracowała na najwyższym trybie i zaczynało brakować prądu,latarka przełączała się w tryb oszczędny, potem po pewnym czasie świecenia zaczęła mrugać aż do rozładowania akumulatorków. Wiedziałem kiedy muszę ładować.
Wymieniłem na akumulatorki Fenixa 3,7V kupione w Kolbie, dedykowane do tej latarki. Po wymianie nie mam tej sygnalizacji rozładowania. Latarka świeci na najwyższym trybie i nagle w jednym momencie następuje koniec. Nie ma żadnego osłabienia siły światła, pstyk i koniec.
Czy to jest uszkodzenie latarki czy zmieniłem akumulatorki? Jeśli uszkodzenie, to czy można to naprawić a jeśli tak to gdzie? Z góry dziękuję za sugestie
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

To jest ogniwo z zabezpieczeniem, więc ono odcina zasilanie jeszcze przed momentem, w którym latarka zaczęła ostrzegać o zbyt niskim napięciu.
Ogniwo działa prawidłowo, o ile czas świecenia jest podobny do poprzedniego ogniwa.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kaandrzej

Dzięki, czyli latarka jest ok. Dobrze rozumiem?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Tak, możesz to sprawdzić wkładając inne ogniwo bez zabezpieczenia.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kaandrzej

Piękne dzięki
ODPOWIEDZ