Chińska czołówka ZOOM 2x18650
Chińska czołówka ZOOM 2x18650
Dzień dobry, witam wszystkich. Jako że jest to mój pierwszy post, chciałem się przywitać.
Dostałem czołówkę na prezent i po odpakowaniu okazało się, że nie świeci. Tylko podłączona do ładowarki ( w zestawie, podłącza się do koszyczka z ogniwami) jest w stanie zadziałać. Już wtedy wiedziałem jako to "jakość". Rozebrałem koszyczek, przylutowałem kabel "-" i śmiga. Ale jako, że ciekawiło mnie po pewnym czasie co tam siedzi, rozebrałem w mak to cudo. Po kolei:
- brak drivera
- brak zabezpieczenia przed zbytnim rozładowaniem ogniw
- 3 tryby (100,50 i strobo)
- 2 x 18650, chińskie ultrafirc 4200mAh -- dobre żarty !
- fajna obudowa i korpus ze stali
- pierścień w którym jest LED, styka się marnie ze ściankami -chłodzenie prawie zerowe
W zasadzie wszystko do poprawy łącznie z kablami i sprężynkami na baterie.
Postanowiłem, wykrzesać coś z tej obudowy. Wiec leci driver, inna dioda, ogniwa firmowe i przeróbka chłodzenia (dodanie podkładki). Pytanie takie jaki driver i dioda ? Myślę na tym zestawem :
http://allegro.pl/dioda-cree-xm-l-t6-wa ... 55093.html
Nada się to ? Co lepszego, można zamontować ?
Dostałem czołówkę na prezent i po odpakowaniu okazało się, że nie świeci. Tylko podłączona do ładowarki ( w zestawie, podłącza się do koszyczka z ogniwami) jest w stanie zadziałać. Już wtedy wiedziałem jako to "jakość". Rozebrałem koszyczek, przylutowałem kabel "-" i śmiga. Ale jako, że ciekawiło mnie po pewnym czasie co tam siedzi, rozebrałem w mak to cudo. Po kolei:
- brak drivera
- brak zabezpieczenia przed zbytnim rozładowaniem ogniw
- 3 tryby (100,50 i strobo)
- 2 x 18650, chińskie ultrafirc 4200mAh -- dobre żarty !
- fajna obudowa i korpus ze stali
- pierścień w którym jest LED, styka się marnie ze ściankami -chłodzenie prawie zerowe
W zasadzie wszystko do poprawy łącznie z kablami i sprężynkami na baterie.
Postanowiłem, wykrzesać coś z tej obudowy. Wiec leci driver, inna dioda, ogniwa firmowe i przeróbka chłodzenia (dodanie podkładki). Pytanie takie jaki driver i dioda ? Myślę na tym zestawem :
http://allegro.pl/dioda-cree-xm-l-t6-wa ... 55093.html
Nada się to ? Co lepszego, można zamontować ?
- Załączniki
-
- Całość zestawu.
- gdffgf.jpg (153.79 KiB) Przejrzano 1936 razy
-
- dioda klon cree ?
- dioda.jpg (188.44 KiB) Przejrzano 1935 razy
Musisz się dobrze zastanowić, czy chcesz ładować pieniądze w czołówkę typu Zoom. Ja bym nie chciał, wolałbym coś na optyce TIR (pop. kolimator TIR). Rozkład światła wtedy jest dużo wygodniejszy, taki uniweralny, najaśniejszy środek, delikatnie przejście i boki też płynnieoświetlone.
Może mnie ktoś poprawić, ale wydaje mi się, że ten sterownik z allegro nie ma stabilizacji prądu.
Sterownik polecam, których od tych osób: http://marmez.net/2015/sterowniki-latar ... na_AMC7135 Alienth chyba oferuje też na tym forum (dział sprzedam) sterownik sterowany mikrostykiem (oddzielnym włącznikiem niskoprądowym). Ten z allegro (i większość w moim linku) jest sterowany rozłączaniem zasilania.
Tak, że zastanów się, bo na pewno jak się pobawisz i trochę pracy włożysz, to będziesz zadowolony, szczególnie, gdy włożysz jakąś optykę TIR o kącie ok. 40-60° (mniejszy zasięg - uniwersalny rozkład - jak w Skilhunt H02/h03, czy Armytek Wizard), chyba, ze potrzebujesz na rower, czy do biegania, to coś 10-20°
Pozdrawiam
Może mnie ktoś poprawić, ale wydaje mi się, że ten sterownik z allegro nie ma stabilizacji prądu.
Sterownik polecam, których od tych osób: http://marmez.net/2015/sterowniki-latar ... na_AMC7135 Alienth chyba oferuje też na tym forum (dział sprzedam) sterownik sterowany mikrostykiem (oddzielnym włącznikiem niskoprądowym). Ten z allegro (i większość w moim linku) jest sterowany rozłączaniem zasilania.
Tak, że zastanów się, bo na pewno jak się pobawisz i trochę pracy włożysz, to będziesz zadowolony, szczególnie, gdy włożysz jakąś optykę TIR o kącie ok. 40-60° (mniejszy zasięg - uniwersalny rozkład - jak w Skilhunt H02/h03, czy Armytek Wizard), chyba, ze potrzebujesz na rower, czy do biegania, to coś 10-20°
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ja zachęcam do przemyśleń na podstawie mojej starej oferty dotyczącej takiej czołówki > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16368
Dodam, że moja była nieco więcej warta, bo była dioda Cree
Dodam, że moja była nieco więcej warta, bo była dioda Cree
Panowie, dużo w tym racji o sensowności jakiejkolwiek przeróbki, aczkolwiek fanty wszystkie już zebrane, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam pytanie jedno, ponieważ do driver'a nie dostałem żadnej instrukcji i nie wiem jak go podłączyć. Domyślam się, że kabelki biały i czarny to odpowiednio "+" i "-" do diody. A zasilanie drivera jak ?
- Załączniki
-
- Driver.
- driver.jpg (174.48 KiB) Przejrzano 1830 razy
Straty czego ? Dobre przewodu i strat nie będzie (pomijalne).
LED przylutowany jest do MCPCB. Leda osadzasz w pigule którą poprawiłeś i to jest na plus. Ale w czym siedzi piguła ? Bo jak w plastiku, to w takiego leda można dać max 700 mA, przy wyższych prądach led się usmaży. Dodatkowo, to MCPCB i prąd 3A w leda to nie najlepsze wyjście. Kontakt pomiędzy ledem a MCPCB jest dość średni a to wpływa na jasność przy max prądzie.
LED przylutowany jest do MCPCB. Leda osadzasz w pigule którą poprawiłeś i to jest na plus. Ale w czym siedzi piguła ? Bo jak w plastiku, to w takiego leda można dać max 700 mA, przy wyższych prądach led się usmaży. Dodatkowo, to MCPCB i prąd 3A w leda to nie najlepsze wyjście. Kontakt pomiędzy ledem a MCPCB jest dość średni a to wpływa na jasność przy max prądzie.
ILPT