Tikka XP - czym zastąpić?
Jak wymieniacie diodę w Ticce XP to już chyba na XP-G3 najlepiej. Większy prąd niż 400 mA zablokuje sterownik (przestaje reagować, w Myo XP też) ale nie trwale, po zmniejszeniu prądu jest ok.
Tikka XP2 ma leda wlutowanego w płytkę ze sterownikiem, wymiana dużo trudniejsza a jej chłodzenie słabsze niż w Ticce XP.
Tikka XP2 ma leda wlutowanego w płytkę ze sterownikiem, wymiana dużo trudniejsza a jej chłodzenie słabsze niż w Ticce XP.
pozdrav
Używałem raz tikki XP pierwszej wersji i można powiedzieć ze po 30min był wyrazny spadek mocy światła,a po 3 godzinach ledwie mogłem ścieżkę z ogrodu rozpoznać....nie rozumiem po co tam ładują taką mocną diodę ,to tak jak byś miał auto co rozpędza się do 200km na godz ale utrzymać te predkość może max 10sekund...
Ostatnio zmieniony wtorek 03 sty 2017, 22:53 przez szynszyl, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadzam się, że nie opłaca się komuś płacić za modyfikację, ale jak się ma 2-3 godzinki czasu, lubi się majstrować, ma się czym to za koszt diody z podłożem można wymienić diodę. Rozkład światła jest niewiele gorszy - tylko troszkę "artefaktów" widać - poszarpany spot.
Tutaj kilka zdjęć jak zmodowałem 2 takie latarki, jedna pracuje na pewno do teraz (choć mało używana - żony), druga została sprawna po 2 latach używania sprzedana.
2013-01 Petzl Tikka XP 2 mod Cree XP-g on 10mm
Na ostatnich zdjęciach dla testów najpierw załączałem zasilanie zewnętrzne. Diodę na podłożu przykleiłem klejem termoprzewodzącym (tanim) do płytki.
Wymiana diody podniosła prąd, ale akurat latarki miałem zasilane przez Petzl Core, w którym to zmniejszyłem odpowiednio prąd pracy, dzięki czemu wydłużyłem czas pracy i żywotność diody
Pozdrawiam i dobrej zabawy życzę.
Polecam wymianę na barwę neutralną, albo nawet ciepłą.
Tutaj kilka zdjęć jak zmodowałem 2 takie latarki, jedna pracuje na pewno do teraz (choć mało używana - żony), druga została sprawna po 2 latach używania sprzedana.
2013-01 Petzl Tikka XP 2 mod Cree XP-g on 10mm
Na ostatnich zdjęciach dla testów najpierw załączałem zasilanie zewnętrzne. Diodę na podłożu przykleiłem klejem termoprzewodzącym (tanim) do płytki.
Wymiana diody podniosła prąd, ale akurat latarki miałem zasilane przez Petzl Core, w którym to zmniejszyłem odpowiednio prąd pracy, dzięki czemu wydłużyłem czas pracy i żywotność diody
Pozdrawiam i dobrej zabawy życzę.
Polecam wymianę na barwę neutralną, albo nawet ciepłą.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Dzięki panowie, rozumiem.marmez pisze:Zgadzam się, że nie opłaca się komuś płacić za modyfikację,
No wlasnie, raz - trzeba mieć czym.marmez pisze:ale jak się ma 2-3 godzinki czasu, lubi się majstrować, ma się czym
Dwa - trzeba wiedzieć na ten temat trochę więcej, niż jak zlutować ze sobą kable. Nic to, zastanowię się. Widzę, że by zrobić to samemu musiałbym sporo poczytać. Zabawa byłaby na pewno ciekawa, ale mając wiele innych rzeczy w planach może być ciężko wygospodarować na to czas. Póki co kupiiłem Skillhunta H03 i świeci fantastycznie. Nie ma co porównywać do trupiego światła z XP2.marmez pisze:Wymiana diody podniosła prąd, ale akurat latarki miałem zasilane przez Petzl Core, w którym to zmniejszyłem odpowiednio prąd pracy, dzięki czemu wydłużyłem czas pracy i żywotność diody
Nie jest to zła latarka w swojej klasie wagowej i wygody na czole, sama z siebie tez się nie psuje. Tylko barwa światła, moc/zasilanie niedzisiejsza...
U mnie w domu jeszcze nieraz są używane starsze Tikka Plus na 4 diodach 5mm, dla dzieciaków na działkę po ciemku się sprawdzają, choć takie z Biedry za 12 zł świecą mocniej
Powodzenia!
U mnie w domu jeszcze nieraz są używane starsze Tikka Plus na 4 diodach 5mm, dla dzieciaków na działkę po ciemku się sprawdzają, choć takie z Biedry za 12 zł świecą mocniej
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony wtorek 31 sty 2017, 18:29 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Teraz to już nawet na poczcie sprzedają czołówki. Wczoraj widziałem jakieś plastikowe dwa cuda.marmez pisze: takie z Biedry za 12 zł świecą mocniej
Powodzenia!
Przymierzam się do zakupu drugiej mocnej czołówki. Skilhunt H03 nadal świeci fantastycznie. Przydałoby się coś podobnego. Zastanawiam się czy kupić drugie H03 za $30 czy dla odmiany wybrać Nitecore HC30 za $35,5.
Są między nimi jakieś spore różnice poza trybami i wagą (4g-10% na korzyść HC30 )? Co możecie powiedzieć na temat beamshotów? Znalazłem tutaj beamshoty rafalklisa - wydaje się jakby HC30 była skierowana do dołu. H03 wygląda na cieplejszą, która bardzo mi się podoba.
Warto dopłacić do Nitecore niecałe 25 zł?
A może ktoś ma kody na Nitecore obniżające cenę do $30?
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lut 2017, 16:20 przez Siwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem kilka dni w domu H02 i HC30 i wolę Skilhunt H03, Nitecore bym wybrał tylko, jeżeli bym chciał moce skupione światło o dużym zasięgu. Kompletnie inna optykę maja. HC ma skupienie mocniejsze od H02/3R bo głębszy ref.
No i w Nitecore trzeba ogniwa zabezpieczone, które nie wiadomo, kiedy przestaną świecić... Miałem niezabezpieczone i jedno ogniwo mi ta latarka rozładowała do 1V...
PS. dzięki Pyra za poprawki pisowni - poprawiłem resztę
No i w Nitecore trzeba ogniwa zabezpieczone, które nie wiadomo, kiedy przestaną świecić... Miałem niezabezpieczone i jedno ogniwo mi ta latarka rozładowała do 1V...
PS. dzięki Pyra za poprawki pisowni - poprawiłem resztę
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lut 2017, 20:33 przez marmez, łącznie zmieniany 2 razy.
Tekst podpisu:
Nitecore HC30 CW
http://images77.fotosik.pl/565/a5bec56b05f344e2.jpg
Skilhunt H03 neutral
http://images82.fotosik.pl/16/2dace386f42d8655.jpg
Skilhunt H03 neutral
Zastanawiałem się czy mocowanie i sama latarka (HC30) nie leży lepiej/bliżej na czole.marmez pisze:Nitecore bym wybrał tylko, jeżeli bym chciał moce skupione światło o dużym zasięgu.
Faktycznie chyba nie ma co na siłę zmieniać by mieć inną. Lepsze wrogiem dobrego dobrze się tu sprawdza.
1) Barwa światła Skilhunta bardzo mi odpowiada.
2) Preferuję spill nad throwem w czołówce, przy niższych trybach w H03 nie pogardziłbym lepszym doświetleniem boków (H03F nie chcę jednak, słabo wierzę w przetrwanie zawiasu, szczególnie, gdy występuje kontakt z dziećmi) .
3) Musiałbym kupić zabezpieczone ogniwa, bo szkoda zniszczyć normalne.
Chyba nie ma powodu by się przerzucić.
Dzięki serdeczne za komentarz.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 mar 2017, 11:37 przez Siwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki wielkie, w Twoim poście nie chciały mi się powiększyć. Widać wyraźnie cieplejszą barwę H03, dalszy zasięg HC30 itp.rafalklis pisze:Nitecore HC30 CW
Skilhunt H03 neutral